IQ 160: γιατί έχει κερδίσει το κοινό αυτή η… «αστυκωμωδία»;


Πώς μπορούν να συνεργαστούν μια καθαρίστρια αστυνομικού τμήματος και ένας αστυνομικός στην εξιχνίαση εγκλημάτων; 


Με την προσπάθεια, το ταλέντο, τη σκληρή δουλειά μπορεί κάποιος να πετύχει στόχους που άλλοι με λιγότερη ενέργεια και υπομονή δεν θα μπορούσαν να πετύχουν. 

Αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να επιτευχθεί ένας στόχος που οι άλλοι δεν μπόρεσαν ούτε καν να αντιληφθούν, να εντοπίσουν. Ένα άλλο ζήτημα με την ευφυΐα, είναι ότι χρειάζεται απέναντι σε αφελείς και ανόητους χειρισμούς, να βρίσκει κανείς την ψυχραιμία και την ευφυΐα να αντιδρά έξυπνα και εμπνευσμένα. 

Στη σειρά «IQ 160» η καθαρίστρια του αστυνομικού τμήματος της Διεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής Πηνελόπη Μουρίκη (Σμαράγδα Καρύδη), πλήττει αφόρητα συγυρίζοντας και καθαρίζοντας μέσα στη νύχτα τις βρομιές και τις ακαθαρσίες της ημερήσιας βάρδιας του τμήματος. 

Εκεί μέσα στη βαρεμάρα της παρατηρεί έναν πίνακα πάνω στον οποίο είναι τοποθετημένα τα στοιχεία μια υπόθεσης και μάλιστα πολύ σοβαρής μιας και αφορά μια δολοφονία που έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν. Στα θετικά του σίριαλ είναι η παρουσία των δύο πρωταγωνιστών. 

Η Πηνελόπη είναι μια καθαρίστρια σε αστυνομικό τμήμα που τυχαίνει να έχει ΙQ 160. Κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο στην υπηρεσία. 

Η Πηνελόπη «σκανάρει» στα γρήγορα τα στοιχεία και διαπιστώνει ότι η πρωινή βάρδια τα έχει κάνει μαντάρα, δεν έχει λάβει υπ’ όψιν της βασικά στοιχεία, έχει υποτιμήσει κάποια δεδομένα και τείνει να καταλήξει σε συμπεράσματα αντίθετα με τα δεδομένα και τα ευρήματα. Με το θράσος που την εξοπλίζει η πολύ υψηλή ευφυΐα της, τοποθετεί τα στοιχεία στη σωστή σειρά και προβαίνει και σε συμπεράσματα τα οποία ανατρέπουν εκείνα των πρωινών, που φαίνεται πως παρ’ όλες τις καλές τους προθέσεις βρίσκονται μακριά νυχτωμένοι. 

Ο υπαστυνόμος Αργύρης Καλατζής (Νίκος Κουρής) και η επικεφαλής του τμήματος, η Σοφία Χαριτάκη (Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου) με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνουν ότι η νυχτερινή παρέμβαση αξιοποιεί λεπτομέρειες, έχει λογική, έχει βάσεις και κυρίως διαθέτει υψηλό IQ, για την ακρίβεια 160. Η αρχηγός της ομάδας μπορεί να μην έχει την υψηλή νοημοσύνη της καθαρίστριας αλλά έχει τον κοινό νου να αντιληφθεί ότι η καθαρίστρια είναι ένας ικανός, ταλαντούχος και πανέξυπνος άνθρωπος ο οποίος μπορεί να τους βοηθήσει. 

Έτσι υποχρεώνει τον υπαστυνόμο της, ο οποίος είναι ένας κανονικός μπάτσος, δηλαδή τυπολάτρης, πιστός του πρωτοκόλλου και ολίγον στόκος, να συνεργαστεί με το υπηρετικό προσωπικό, μπας και συναντηθούν με κάνα δράστη κάπου, κάπως, κάποτε. «Αλλά αν θέλεις να είσαι έξυπνος», όπως έλεγε Ελβετός ποιητής Johann Kaspar Lavater, «μάθε να κάνεις έξυπνες ερωτήσεις, ν’ ακούς προσεκτικά, να απαντάς ήρεμα και να μη μιλάς όταν δεν έχεις να πεις τίποτα» κάτι που η Πηνελόπη Μουρίκη ακολουθεί με συνέπεια και ευλάβεια. 

Η Σμαράγδα Καρύδη παίζει το ρόλο της αντισυμβατικής Πηνελόπης

Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι εντυπωσιακά όπως και το IQ της Πηνελόπης, έτσι προτείνεται στην καθαρίστρια μόνιμη θέση της συμβούλου της ομάδας στην οποία και εντάσσεται. Στην ομάδα, εκτός από τον Αργύρη, περιλαμβάνονται ο υπαστυνόμος Β’ Γιώργος Βλαστός (Ηλίας Μουλάς) και η νεαρή ανθυπαστυνόμος Δάφνη Φιλιππίδου (Ελίζα Σκολίδη), υπεύθυνη για τις ηλεκτρονικές έρευνες. 

Η ομάδα σε κάθε επεισόδιο αναλαμβάνει να επιλύσει από ένα γρίφο και μια δύσκολη υπόθεση και τα καταφέρνει αξιοποιώντας τις δυνατότητες όλων, και κυρίως το IQ της Πηνελόπης. 

Ο Αργύρης ως κλασικός αστυνομικός δεν ενθουσιάζεται και πολύ με τη νέα συνεργάτιδα και κυρίως διαφωνεί με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για την επίλυση των υποθέσεων. Όμως σιγά – σιγά αποδεικνύεται ότι η διαφορετική θεώρηση των προβλημάτων της καθαρίστριας και του υπαστυνόμου λειτουργεί υπέρ της διαλεύκανσης των ζητημάτων. 

Η ομάδα σε κάθε επεισόδιο αναλαμβάνει να επιλύσει από ένα γρίφο και μια δύσκολη υπόθεση και τα καταφέρνει αξιοποιώντας τις δυνατότητες όλων και κυρίως το IQ της Πηνελόπης. Η Πηνελόπη έχει τρία παιδιά, την έφηβη Μαρίνα (Αγγελική Μάρκου), τον οκτάχρονο Ηλία (Φίλιππος Ελευθερόπουλος) και την έξι μηνών Στέλλα (Μαρία Νεαμονίτη), από δύο συντρόφους, τον Παύλο (Χάρης Παπαδόπουλος) και τον Λαυρέντη (Σωτήρης Δούβρης). 

Στην εβδομαδιαία σειρά του STAR σε παραγωγή της Barking Well Media πρωταγωνιστεί η Σμαράγδα Καρύδη, η οποία δήλωσε για τη μακρά απουσία της από τη μυθοπλασία: 

«Είχα να κάνω 7 χρόνια σειρά. Είχε χτυπήσει το τηλέφωνο αλλά δεν είχα βρει σενάριο που να μου αρέσει. Για αυτό δεν ήθελα. Έκανα και τα τηλεοπτικά και προτιμούσα να κάνω αυτά αντί για μια μέτρια σειρά. 

Όταν είδα τα επεισόδια του γαλλικού IQ160 ξετρελάθηκα. Έχει και το κωμικό και το μυστήριο. Είναι έξυπνο σενάριο. Είναι αυτοτελείς ιστορίες που μπορείς να δεις τώρα αυτό το επεισόδιο ή κάποιο άλλο». 

Η ευφυής Πηνελόπη όσο καλά τα καταφέρνει όταν βρίσκεται απέναντι σε γρίφους και δυσεπίλυτα αστυνομικά προβλήματα, τόσο τα κάνει μαντάρα στην προσωπική της ζωή. Τα τσουγκρίζει συνέχεια ακόμη και με τη μητέρα της, την Άσπα (Νέλλη Γκίνη), τα κάνει μαντάρα στις σχέσεις της, τα κονιορτοποιεί στα επαγγελματικά της, ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να την καταλάβει, να την νιώσει και να την στηρίξει είναι ο καλοκάγαθος γείτονά της ο Αιμίλιος (Τάσος Παλαντζίδης), ο οποίος της φέρεται σαν να είναι κόρη του και όποτε χρειαστεί φροντίζει τα παιδιά της και αναλαμβάνει και το αναγκαίο το baby sitting. 

Ο Νίκος Κουρής υποδύεται τον υπαστυνόμο Αργύρη Καλατζή

Η εβδομαδιαία «αστυκωμική» όπως διαφημίζεται, σειρά του Star «IQ 160», με πρωταγωνιστές τη Σμαράγδα Καρύδη και τον Νίκο Κουρή, κέρδισε και αυτή την Κυριακή την προτίμηση των τηλεθεατών και το στοίχημα της τηλεθέασης. 

Το αταίριαστο δίδυμο της αντισυμβατικής Πηνελόπης, κράτησε το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού και η σειρά ήταν 1η στη ζώνη της, σημειώνοντας μερίδιο τηλεθέασης 19,2% στο δυναμικό κοινό 18-54, όπως ενημερωνόμαστε για την πορεία της σειράς στα νούμερα τηλεθέασης. 

H σειρά στηρίζεται στο γαλλικό «IQ160» και προσαρμόζεται στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα αλλά όχι με απόλυτη επιτυχία. H σειρά όπως είπαμε στηρίζεται στο γαλλικό «IQ160» και προσαρμόζεται στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα αλλά όχι με απόλυτη επιτυχία. 

Υπάρχουν αρκετά χάσματα, υπερβολές και ανορθόδοξες καταστάσεις που δεν αφήνουν αμέριμνο τον θεατή να ευχαριστηθεί τα σωστά και θετικά μέρη του εγχειρήματος, όπως είναι η προσεγμένη φωτογραφία, η πλούσια παραγωγή, τα επιμελημένα ρούχα, οι σωστά επιλεγμένοι χώροι και με προσοχή δημιουργημένα τα δωμάτια, τα γραφεία, οι κουζίνες και οι υπόλοιποι εσωτερικοί χώροι που απαιτήθηκαν από τις ανάγκες των γυρισμάτων. 

Οι τηλεθεατές έχουν υποδεχτεί θερμά το IQ 160. 

Το δίδυμο των πρωταγωνιστών είναι στα μεγάλα πλεονεκτήματα της σειράς μιας και η Σμαράγμα Καρύδη και ο Νίκος Κουρής, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο με καθαρές, αδρές γραμμές σκιαγραφούν τους χαρακτήρες που υποδύονται και διαμορφώνουν αντιθέσεις οι οποίες οδηγούς σε κωμικές καταστάσεις. 

Όμως είναι καθαρό ότι υπάρχει κάποιο θέμα με τους δεύτερους χαρακτήρες και ζητηματάκι με τα παιδιά. 


Υπάρχουν έντονες σκηνοθετικές αρρυθμίες και αστοχίες στη σειρά, οι οποίες την οδηγούν σε αμήχανα, κενά διαστήματα. Στην προσπάθειά της η Καρύδη να καλύψει κενά και τρύπες, σπαταλά πολύτιμο προσωπικό της κεφάλαιο, το οποίο οι συντελεστές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν καλύτερα στη συνέχεια της σειράς

Υπάρχουν έντονες σκηνοθετικές αρρυθμίες και αστοχίες στη σειρά, οι οποίες την οδηγούν σε αμήχανα, κενά διαστήματα, τη στιγμή που πρέπει ο ρυθμός να είναι καταιγιστικός και οι αποκαλύψεις των λεπτομερειών αθρόες και συνεχείς. Πάντως οι τηλεθεατές έχουν υποδεχτεί θερμά το IQ 160 το επιβεβαιώνουν και τα νούμερα τηλεθέασης και εξ αιτίας αυτού φαίνεται ότι πρόθεση του καναλιού είναι να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της αντίστοιχης γαλλικής σειράς και για του χρόνου. 

Ξέρουμε πια, ότι όποιοι κάνουν την επιτυχία ή την αποτυχία δάσκαλο έχουν να αποκομίσουν τεράστια οφέλη, αλλά όποιοι μένουν στους πανηγυρισμούς της πρώτης και τις οιμωγές της δεύτερης, στο τέλος συλλέγουν αποκαΐδια ανολοκλήρωτων προσπαθειών. 

Εξ άλλου η επιτυχία έχει μεγάλη σχέση με την υπομονή, ακόμα η επιτυχία έχει μεγάλη σχέση με το κουράγιο κάποιου να επιμένει, όταν όλοι οι άλλοι τα έχουν παρατήσει.


Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !