Γιατί οι άντρες πληγώνονται περισσότερο από τις γυναίκες μετά από τον χωρισμό


Οι χωρισμοί μπορούν πραγματικά να συντρίψουν τις καρδιές των γυναικών. 


Αλλά μια ομάδα λαμπρών μυαλών έμαθε πρόσφατα ότι οι άνδρες θα μπορούσαν να είναι πιο συντετριμμένοι από τις γυναίκες συντρόφους τους μετά τον χωρισμό. 

Οι άντρες είναι επίσης πιο συναισθηματικοί όταν πρόκειται να συζητήσουν τους πόνους της καρδιάς τους (ναι, μιλούν και γι' αυτό.) Και όλα αυτά τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι μέρος μιας μελέτης σχέσεων που διεξήχθη από ψυχολόγους.

Αυτά τα ευρήματα κέντρισαν την περιέργειά μας, οπότε αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στην αναφορά και να μοιραστούμε μαζί σας τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της.

Οι άντρες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για τη σχέση στο διαδίκτυο.

Για τη συλλογή των δεδομένων τους, οι επιστήμονες εξέτασαν αναρτήσεις περισσότερων από 184.000 ατόμων στο Reddit (ένα τεράστιο διαδικτυακό φόρουμ συζήτησης) ειδικά στην κοινότητα με την ένδειξη «r/σχέσεις».

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι περίπου το 55% των χρηστών που ζήτησαν βοήθεια για τα ερωτικά τους προβλήματα ήταν άνδρες, ενώ μόνο περίπου το 45% ήταν γυναίκες.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι ο «πονοκέφαλος» ήταν το πιο κοινό θέμα στις αναρτήσεις. Άλλα θέματα όπως ο χρόνος, οι προσωπικές ιδιότητες, τα θέματα εμπιστοσύνης και η οικειότητα συζητήθηκαν επίσης στο φόρουμ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανωνυμία στην πλατφόρμα βοήθησε τους άνδρες να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους.

Το ξεπερασμένο στερεότυπο της αρρενωπότητας ή η ιδέα ότι «τα αγόρια δεν κλαίνε», έχει επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο τον τρόπο με τον οποίο οι άντρες αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους.

Όπως εξέφρασε ένας χρήστης του Reddit σε διαφορετικό φόρουμ, «Τα παιδιά δεν πρέπει να εκφράζουν λύπη ή να στενοχωριούνται, οπότε συνήθως το κρατάμε για τον εαυτό μας γιατί πρέπει. Κανείς από τους φίλους μας δεν θέλει να ακούσει για το πόσο χάλια είναι και ότι θα θέλαμε να μπορούσαμε να είχαμε κάνει τα πράγματα διαφορετικά, κ.λπ.».

Η ομάδα είπε ότι η «ανώνυμη, βολική και ευρέως προσβάσιμη φύση» του Reddit επέτρεψε στους κύριους (που ήταν κυρίως νεαροί άνδρες) να ξεσκεπάσουν την ψυχή τους.

Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια πρόσωπο με πρόσωπο ή να πάνε σε θεραπεία.

Οι άνδρες ήταν πιο συναισθηματικοί για τους πόνους της καρδιάς τους σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ανησυχία, αλλά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της ομάδας, τα παιδιά συζήτησαν θέματα που καλύπτουν στενοχώριες, ραντεβού, πάρτι και προσωπικές ιδιότητες.

Εν τω μεταξύ, οι κυρίες μίλησαν περισσότερο για τις ανησυχίες τους όσον αφορά την κακομεταχείριση, τα οικονομικά, την απόσταση και τις δουλειές του σπιτιού.

Η Charlotte Entwistle, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το γεγονός ότι το θέμα του πόνου στην καρδιά συζητήθηκε πιο συχνά από τους άνδρες υπογραμμίζει πώς οι άνδρες επηρεάζονται τουλάχιστον τόσο συναισθηματικά από τα προβλήματα σχέσεων όσο οι γυναίκες».

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα περισσότερα από τα αγόρια αναζήτησαν υποστήριξη ενώ το πρόβλημα ήταν ακόμα στην αρχική του φάση. Τα κορίτσια, από την άλλη, είχαν την τάση να ζητούν βοήθεια όταν η κρίση ήταν ήδη σοβαρή.

Οι άντρες φάνηκαν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις σχέσεις τους από τις γυναίκες.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούσε κάθε φύλο αποκάλυψε επίσης ορισμένα μοτίβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν πιο εστιασμένη γλώσσα στον εαυτό τους (λέξεις «εγώ») και είχαν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα στις αναρτήσεις τους.

Αυτό τις οδήγησε να πιστέψουν ότι οι κυρίες ήταν ως επί το πλείστον στην κατάσταση προσκόλλησης - ένα στυλ προσκόλλησης που χαρακτηρίζεται από αμφιβολία για τον εαυτό του, που συνήθως οδηγεί σε ανασφάλεια και άγχος.

Αντίθετα, οι άνδρες χρησιμοποιούσαν περισσότερο την αντωνυμία «εμείς», σε συνδυασμό με λέξεις συγγένειας και θετικά συναισθήματα. Σημάδια που συνάδουν με μια ασφαλή κατάσταση προσκόλλησης, η οποία περιλαμβάνει εμπιστοσύνη και θετικά συναισθήματα για τη σχέση.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χρήστες που ταυτίστηκαν με την κατάσταση απορριπτικής προσκόλλησης - ή εκείνοι που δεν εκτιμούν τις σχέσεις - ήταν κυρίως άνδρες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα διορθώσουν κάποιο αρνητικό στίγμα για τους άνδρες.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ράιαν Μπόιντ πιστεύει ότι η μελέτη αμφισβήτησε κοινές ιδέες σχετικά με τις διαφορές των φύλων όσον αφορά τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις.

Είπε, «Όταν αφαιρείς τα παραδοσιακά κοινωνικά στιγματισμούς εναντίον των ανδρών επειδή αναζητούν βοήθεια και μοιράζονται τα συναισθήματά τους... φαίνονται εξίσου επενδυμένοι στο να δουλέψουν σε σκληρά μπαλώματα στις σχέσεις τους με τις γυναίκες».

Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !