Αποφασισμένη να διασφαλίσει όσο το δυνατόν μικρότερη κινητικότητα είναι η Πολιτεία ενόψει Πάσχα προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου της περιφέρειας.
Σήμερα από νωρίς το πρωί παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα διόδια με τους άντρες και τις γυναίκες της Τροχαίας να σταματούν κάθε αυτοκίνητο για έλεγχο.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν σχηματιστεί ουρές αλλά... και πολλά ευτράπελα. Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που φεύγουν με φορτωμένα αυτοκίνητα και δικαιολογίες που δεν πείθουν τους τροχονόμους, ή άλλοι που δεν έχουν καν έγγραφα μαζί. Ετσι πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται παρά τις ετοιμασίες, να κάνουν όπισθεν και να γυρίσουν στο κλεινόν άστυ.
«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».
Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.
Εξετάζεται ακόμα και «μπλόκο» στην ΕΡΓΑΝΗ
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και την πιθανότητα να καταργήσουν τέτοια βεβαιώσεις που έρχονται μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ, να κλείσει δηλαδή η ΕΡΓΑΝΗ για κάποιες ή όλες τις παραπάνω κατηγορίες.
Μια ακόμα πιθανότητα είναι να γίνει καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ εκ των υστέρων. Οι αρχές θα συλλέξουν τα στοιχεία σε όσους χρησιμοποίησαν τέτοια έγγραφα και θα τα ελέγξουν μετά.
Για τις περιπτώσεις που κάποιος έχει όντως ανάγκη να μεταφερθεί σε άλλη πόλη για λόγους υγείας, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του κάποιο αποδεικτικό έγγραφο.
Μητσοτάκης: Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.
Η καλλιέργεια προσδοκιών για έξοδο από τις πόλεις τις ημέρες του Πάσχα προσέκρουσε στις αντιρρήσεις των λοιμωξιολόγων οι οποίοι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και αντ αυτού να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης άρσης των μέτρων του lockdown ο οποίος θα ξεκινήσεις αμέσως μετά το Πάσχα. Η βασική αρχή ήταν «να μην θυσιάσουμε το καλοκαίρι για μερικές μέρες χαλάρωσης» και όπως φαίνεται η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το διασφαλίσει.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην χθεσινή συνέντευξή του στον ΑLPHA όπου και προειδοποίησε για αυστηρά πρόστιμα σε επίδοξους εκδρομείς. «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα για το Πάσχα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός.
Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης «ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση» για τον περιορισμό μετακινήσεων το Πάσχα, «για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στην Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους, πλην όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν τη συγκυρία για να προστατεύσουμε περιοχές οι οποίες έχουν πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση».
«Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε. Και εν πάση περιπτώσει από τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, αν κάποιος θέλει ντε και καλά να κάνει ένα Σαββατοκύριακο -που πολλοί το θέλουν, όλοι νομίζω το θέλουμε- ας περιμένει δύο εβδομάδες ακόμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Αυστηροί έλεγχοι και στις πλατείες για τα κορωνοπάρτι
Στο πλαίσιο αυτό από τις επόμενες ημέρες και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα οι αστυνομικοί έλεγχοι θα είναι συνεχείς για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την περίοδο του Πάσχα τα οποία είναι ακόμα σε προπαρασκευαστικό στάδιο, σε μεγάλο βαθμό θα θυμίζουν την περσινή περίοδο.
Στο «στόχαστρο» διακριτικών ελέγχων θα παραμείνουν οι συναθροίσεις στις πλατείες και λοιπούς υπαίθριους χώρους. Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχε επιλέξει την καταστολή για να διαλύσει τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις στις πλατείες, ωστόσο είναι αποφασισμένη να μπορέσει να προλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα.
Έτσι, το σχέδιο που εξετάζεται βασίζεται στο… δεδικασμένο της πλατείας Βαρνάβα όπου αστυνομικές δυνάμεις επιτήρησαν την περιοχή αποτελώντας έτσι ανασταλτικό παράγοντα συγκέντρωσης όσων θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε κορωνοπάρτι. Βέβαια αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα άτυπο κρυφτούλι αφού τα κορωνοπάρτι μεταφέρονται από πλατεία σε πλατεία, ωστόσο η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να τα αποτρέψει.
Σχετικές ανακοινώσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένεται να κάνει κατά τη διάρκεια της αυριανής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναφερθεί εκτενώς στα μέτρα που θα ισχύουν μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.