Μοντριάν: Επί 75 χρόνια θαύμαζαν πίνακά του, που ήταν κρεμασμένος ανάποδα



Έργο του Ολλανδού ζωγράφου Πιετ Μοντριάν εκτίθεται με λανθασμένο τρόπο εδώ και δεκαετίες, αλλά θα μείνει έτσι γιατί είναι πιθανό να διαλυθεί αν του αλλάξουν θέση.

Το έργο «New York City I», που έφτιαξε ο Μοντριάν το 1941, αποτελείται από κόκκινες, κίτρινες, μαύρες και μπλε κολλητικές ταινίες, οριζόντια και κάθετα πάνω στον καμβά. Δεν έχει την υπογραφή του, γιατί έκρινε το έργο ημιτελές.

Ο Μοντριάν πέθανε τρία χρόνια αργότερα.

Ο πίνακας εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1945 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. 

Από το 1980 εκτίθεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Πριν από λίγους μήνες, Γερμανίδα επιμελήτρια όταν άρχισε να οργανώνει μια νέα έκθεση για τον Ολλανδό καλλιτέχνη, παρατήρησε ότι το έργο τόσο χρόνια ήταν κρεμασμένο ανάποδα. 

 Οι οριζόντιες γραμμές θα πρέπει να γίνονται πιο «πυκνές» στο πάνω μέρος του πίνακα, όπου θα πρέπει να είναι ο ουρανός και όχι στο κάτω όπως φαίνεται σήμερα. Η επιμελήτρια επισημαίνει ότι ένα παρόμοιο έργο του Μοντριάν, το «New York City», που εκτίθεται στο Παρίσι έχει τις «πυκνές» γραμμές στο πάνω μέρος. 

Εν τω μεταξύ, φωτογραφία από το ατελιέ του ζωγράφου λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του, το 1944, δείχνει το έργο πάνω σε καβαλέτο με το «πυκνό» κομμάτι στην πάνω πλευρά. Αλλά, ακόμη και αν πράγματι έγινε λάθος εδώ και δεκαετίες, είναι πια σχεδόν αδύνατο να το διορθώσουμε. Οι κολλητικές ταινίες έχουν χαλαρώσει και, αν τις γυρίσουμε ανάποδα, το έργο θα αλλοιωθεί επικίνδυνα. 
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !