Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει σήμερα τη Γη - «Άμεσο χτύπημα»



Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει σήμερα τη Γη - «Άμεσο χτύπημα»


Σύμφωνα με την NASA, θα μπορούσε να διαταράξει τα συστήματα πλήγησης GPS και τα ραδιοφωνικά σήματα

Μια ηλιακή καταιγίδα προβλέπεται να πλήξει σήμερα την Γη και θα μπορούσε να διαταράξει τα συστήματα πλήγησης GPS και τα ραδιοφωνικά σήματα.

Ο αντίκτυπος ενός «νήματος σαν φίδι» που εκτοξεύθηκε από τον Ήλιο, και η NASA προβλέπει ότι θα συμβεί στις 19 Ιουλίου, θα είναι «άμεσο χτύπημα», σύμφωνα με τη Dr Tamitha Skov, που πρόσθεσε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε διαταραχές σήματος στη νυχτερινή πλευρά της Γης».

Επίσης είναι πιθανό το σέλας να είναι ορατό σε ορισμένες περιοχές της Γης.

«Το μοντέλο της NASA προβλέπει πρόσκρουση στις 19 Ιουλίου η οποία θα μπορούσε να διαταράξει το GPS και το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο», έγραψε στο Twitter.
Ωστόσο, είναι πιθανό η καταιγίδα να έρθει και αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η καταιγίδα κατηγορίας G1 – η οποία είναι «μικρή» αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τις λειτουργίες των δορυφόρων – θα μπορούσε να πλήξει τη Γη στις 20 ή 21 Ιουλίου, σύμφωνα με το SpaceWeather.

Η προέλευση της καταιγίδας έρχεται από μια στεμματική εκπομπή μάζας, μια απελευθέρωση πλάσματος και μαγνητικής ενέργειας, η οποία εκτοξεύθηκε από τον Ήλιο στις 15 Ιουλίου, από ένα ασταθές νήμα μαγνητισμού. Αυτές οι εκρήξεις είναι ικανές να απελευθερώσουν 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση παράγουν όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Γη κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Οι καταιγίδες αυτές έρχονται καθώς ο Ήλιος βρίσκεται στην ενεργό φάση του 11ετούς ηλιακού κύκλου του, με περιστατικά όπως αυτά να αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μια τεράστια δομή πλάσματος και μαγνητικού πεδίου αποσπάστηκε από τον Ήλιο.


Οι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι δορυφόροι έχουν πέσει από την τροχιά τους λόγω της αυξημένης δραστηριότητας του ηλιακού ανέμου και μικρότεροι δορυφόροι κατηγορίας CubeSats, έχουν καταστραφεί εντελώς.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να προβλέψουν αυτές τις καταιγίδες χρησιμοποιώντας τον μέγιστο ρυθμό αύξησης της δραστηριότητας των ηλιακών κηλίδων για να υπολογίσουν πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ο κύκλος. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε ευάλωτες υποδομές όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, επικοινωνίας και το διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από Independent
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !