Χρήστος Μάστορας: Εγώ δεν βίωσα ρατσισμό – Καλλιεργήθηκε αίσθημα φόβου για τους Αλβανούς


Ο Χρήστος Μάστορας μίλησε για την υποδοχή των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα αλλά και την εικόνα που δημιουργήθηκε για τους Αλβανούς στη χώρα μας


Ο Χρήστος Μάστορας μίλησε για την υποδοχή των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα αλλά και την εικόνα που δημιουργήθηκε για τους Αλβανούς στη χώρα μας

Για την καταγωγή του από τη Βόρεια Ήπειρο και την υποδοχή που είχε ο ίδιος και η οικογένειά του όταν ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 μίλησε ο Χρήστος Μάστορας στον ΑΝΤ1 λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο Χρήστος Μάστορας στον Νίκο Χατζηνικολάου «προσωπικά δεν βίωσα τον ρατσισμό όταν ήρθαμε στην Ελλάδα. Όταν το 1990 όμως επαναπατρίστηκαν οι γονείς μου, γιατί μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή την κουβέντα, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους Βορειοηπειρώτες με ανοιχτές αγκάλες. ‘Τα αδέλφια μας οι Βορειοηπειρώτες’»

Η εικόνα, όμως, άλλαξε σύμφωνα με τον Χρήστο Μάστορα καθώς «σιγά σιγά καλλιεργήθηκε στα media ένα αίσθημα φόβου απέναντι στους Αλβανούς που είχαν μόλις έρθει στην Ελλάδα. Κάποια ίσως να ήταν όντως εγκληματίες, κάποιοι είχαν βγει από τις φυλακές αλλά δυστυχώς την πλήρωσαν και Αλβανοί οικογενειάρχες που ήρθαν ως οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα και Βορειοηπειρώτες».

«Οι Αλβανοί φοβόντουσαν να πουν ότι είναι Αλβανοί και χρησιμοποιούσαν τη λέξη Βορειοπειρώτες για να ενσωματωθούν. Δεν ήταν δικό τους λάθος. Και έτσι εμείς δεν μπορούσαμε να βρούμε τη δική μας ταυτότητα. Την δική μας εθνική συνείδηση» συμπλήρωσε ο Χρήστος Μάστορας από το συγκρότημα Melisses.

«Έγινε μια παραχάραξη της ιστορίας. Νιώθω περήφανος για αυτό που μου έχει προσφέρει αυτή η δυσκολία που πέρασαν οι πρόγονοι μου εκεί. Μου πρόσφερε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που μου ανοίγει πόρτες και δρόμους στη ζωή μου» κατέληξε ο Χρήστος Μάστορας στις αναφορές του για την καταγωγή του από τη Βόρεια Ήπειρο.

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !