Yesterday: Όταν ένα όνειρο έγινε η ωραιότερη μελωδία του 20ού αιώνα


Μια αναλαμπή στο inception του Paul McCartney που έγινε η ευχή και κατάρα των Beatles.


Μια μέρα σαν τη σημερινή ένα απλό όνειρο ονόματι «Yesterday» γίνεται πραγματικότητα για τον Paul McCartney και τους θρυλικούς Beatles. Όπως συμβαίνει συνήθως με τους περισσότερους δημιουργούς-σκηνοθέτες-συγγραφείς-συνθέτες, οι εμπνεύσεις βρίσκονται καμιά φορά μπροστά στα μάτια τους τις πλέον αναπάντεχες στιγμές, μέσα από μια απλή συζήτηση, από ένα καθημερινό ερέθισμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ιδέα βρίσκεται βαθιά μέσα στο μυαλό τους αλλά ούτε οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν. Είναι τόσο καλά κρυμμένη που μόνο μέσω ενός ονείρου μπορεί να αποκαλυφθεί.

Για τον μπασίστα και τραγουδιστή των Beatles, αυτή η μελωδία-έμπνευση ακούστηκε ένα βράδυ το 1964, όχι όμως σε ένα stage ή κλαμπ της Αγγλίας, αλλά βαθιά μέσα στο υποσυνείδητό του. Ένας ήχος με ορχήστρα το μυαλό και μαέστρο τον εγκέφαλο, ο McCartney ξυπνάει και γράφει ακριβώς αυτό που είχε ακούσει. Ή αλλιώς «μου άρεσε η μελωδία πολύ επειδή την είχα ονειρευτεί».

Σε όλους εμάς αυτή η μελωδία φέρει τον τίτλο «Yesterday» και είναι ίσως το πιο διάσημο τραγούδι που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, με την μεγαλύτερη μάλιστα προτίμηση στις διασκευές. Για τους Beatles από την άλλη αποτέλεσε ένα κομμάτι-σταθμό τόσο για την υστεροφημία τους, όσο και για την μετέπειτα επιβίωσή τους. Ουσιαστικά ήταν και η αρχή του τέλους τους.

Πώς σου ακούγεται ο τίτλος… Scrambled Egg;


Για όποιον λατρεύει τα brunch, γνωρίζει καλά πως τα scrambled eggs είναι κάτι πολύ ανώτερο από μια απλή ομελέτα και όπως αποδείχτηκε, οι Beatles έστω και αν δεν το ονόμασαν έτσι – μάλιστα «Scrambled Egg» ήθελαν να το βγάλουν στην αρχή- χτυπώντας τα αβγά τους, κατέληξαν σε μια υπέροχη σύνθεση στίχων και μελωδίας μόλις 122 δευτερολέπτων που αργότερα αναδείχθηκε κορυφαίο ανάμεσα στα σπουδαιότερα τραγούδια του 20ού αιώνα.


«Το αποκαλούσαμε έτσι γιατί ο Paul (McCartney) έλεγε χαζούς στίχους προκειμένου να γεμίσει το τραγούδι. Το κομμάτι ήταν το “αστείο” μας, για αυτό και το αποκαλούσαμε “Scrambled Egg”» θα έλεγε αργότερα ο John Lennon λέγοντας παράλληλα ότι μια μέρα όλοι μαζί συμφώνησαν ότι καλύτερος τίτλος για το τραγούδι θα ήταν μόνο μία λέξη.

«Το επόμενο πρωί ο Paul το είχε ετοιμάσει ολόκληρο. Σαν να ήταν παραμύθι», θα ολοκλήρωνε ο Lennon. Τελικά το «Yesterday» ηχογραφήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1965 στα EMI Studios του Λονδίνου και στις 13 Σεπτεμβρίου κάνει τον κόσμο πιο όμορφο, με την κυκλοφορία του στον δίσκο «Help!».


Ακόμα και αν ο ήχος ήταν από έγχορδα, κάτι που έβρισκε αντίθετο τον McCartney, το «Yesterday» έγινε ο απόλυτος «χρυσός» δίσκος με πάνω από 19.5 εκατομμύρια λίρες σε εισπράξεις. Όλα ήταν παραμυθένια.

Όχι όμως και για τους Beatles


Η χρυσή επιτυχία των «σκαθαριών» και του Paul McCartney ξεπρόβαλλε μέσα από τις σκιές και τις τεντωμένες σχέσεις που επικρατούσαν μέσα στην μπάντα του Λίβερπουλ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η ηχογράφηση του συγκεκριμένου κομματιού δεν έγινε καν παρουσία όλων των μελών του συγκροτήματος. Το χειρότερο όμως ήταν ότι λόγω μιας ειδικής συμφωνίας από του μάνατζερ της μπάντας, Brian Epstein, τα πνευματικά δικαιώματα δεν αποδόθηκαν ποτέ εξ ολοκλήρου στον McCartney αλλά κατά το ήμισυ, καθώς το άλλο 50% χρεώθηκαν στον Lennon παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με τη γραφή του. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο φθόνος μεγαλώνει όταν κάποιος άλλος καρπώνεται την επιτυχία σου.


Οι σχέσεις δεν ήταν καλές στην μπάντα και 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, οι Beatles οδηγήθηκαν σε οριστική διάσπαση.

Λέγεται ότι το 2000, η Yoko Ono -άλλοτε κυρία Lennon και κατά πολλούς μεγαλύτερη αιτία διάλυσης των Beatles-, δέχτηκε πρόταση από τον McCartney να φύγει το όνομα του άλλοτε συζύγου της από το τραγούδι. Εκείνη δεν δέχτηκε ποτέ.

Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !