Σε ποιον είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google;


Ρούντολφ Βάιγκλ


Το σημερινό doodle της Google τιμά την μνήμη του Πολωνού γιατρού Ρούντολφ Βάιγκλ που παρασκεύασε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του επιδημικού τύφου.


Το σημερινό πρωτοσέλιδο σκαρίφημα (doodle) της Google τιμά τα 138α γενέθλια του Πολωνού γιατρού και ανοσολόγου Ρούντολφ Βάιγκλ, ο οποίος παρασκεύασε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του επιδημικού τύφου - μια από τις παλαιότερες και πιο μολυσματικές ασθένειες της ανθρωπότητας.

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1883 στην πόλη Πρεράου της Αυστρο-Ουγγαρίας (νυν Πρέροβ Τσεχίας). Σπούδασε βιολογικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Λβοβ και διορίστηκε ως παρασιτολόγος στον Πολωνικό Στρατό το 1914. Καθώς εκατομμύρια στην Ανατολική Ευρώπη μαστίζονταν από τύφο, ο Βάιγκλ έβαλε σκοπό της ζωής του να σταματήσει τη διάδοσή του.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα ήταν γνωστό ότι οι ψείρες μεταφέρουν τα μολυσμένα με τύφο βακτήρια Rickettsia prowazekii. Ο Βάιγκλ έθεσε υπό παρακολούθηση στο εργαστήριό του το μικροσκοπικό έντομο και η καινοτόμος έρευνά του απέδωσε καρπούς.

Το 1936, παρουσίασε το εμβόλιο κατά του τύφου, το οποίο δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία. Όταν η Γερμανία κατέλαβε την Πολωνία με το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βάιγκλ αναγκάστηκε από τους κατακτητές να ανοίξει ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων. Για την λειτουργία του προσέλαβε φίλους και συναδέλφους του που κινδύνευαν να διωχθούν από τους Ναζί.

Υπολογίζεται ότι 5.000 άνθρωποι σώθηκαν λόγω του έργου του Βάιγκλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου-τόσο λόγω των άμεσων προσπαθειών του να προστατεύσει τους φίλους και συνεργάτες του (κυρίως Εβραίους) όσο και των χιλιάδων δόσεων εμβολίων που διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο.

Ο Βάιγκλ προτάθηκε δύο φορές για το Νόμπελ Ιατρικής, αλλά η υποψηφιότητά του εμποδίστηκε την πρώτη φορά από τους Ναζί το 1942 και τη δεύτερη από το κομμουνιστικό καθεστώς της πατρίδας του το 1948. Ενδιάμεσα η υποψηφιότητά του είχε αποσυρθεί από την κυβέρνηση της ελεύθερης Πολωνίας, το 1946, λόγω των ψευδών ισχυρισμών, όπως αποδείχτηκε αργότερα, για συνεργασία του με τους γερμανούς κατακτητές.

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ έφυγε από την ζωή στις 11 Αυγούστου 1957 στην πόλη Ζακοπάνε της Πολωνίας, σε ηλικία 73 ετών. Από τη μελέτη της μικροσκοπικής ψείρας έως τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, οι επιπτώσεις που είχε η ακούραστη δουλειά του πολωνού γιατρού παραμένουν αισθητές μέχρι τις μέρες μας.

Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !