Παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης, μέρος δεύτερο


10 παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης


Τα κάστρα της Ευρώπης πάντα καταφέρνουν να μαγέψουν τους επισκέπτες με ιστορίες για μάχες, βασιλιάδες και ευγενείς. Εμείς επιλέξαμε 10 από αυτά για να σας γυρίσουμε πίσω σε εποχές που έχουν από καιρό περάσει


To Αλκάθαρ της Σεγόβια, Ισπανία


Υψώνεται πάνω σε ένα απόκρημνο βράχο πάνω από τη συμβολή δύο ποταμών που πηγάζουν στα όρη Γουαδαρράμα, στην παλιά πόλη της Σεγόβια, στην καρδιά της χώρας. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κάστρα-παλάτια στην Ισπανία εξαιτίας του σχήματός του, το οποίο μοιάζει με την πλώρη ενός πλοίου. Το Αλκάθαρ αρχικά κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα ως οχυρό, αλλά έκτοτε μετατράπηκε σε βασιλικό ανάκτορο, φυλακή, κολέγιο του βασιλικού πυροβολικού και στρατιωτική ακαδημία. Το κτίριο χωρίζεται σε δύο τμήματα: το εξωτερικό, με την αυλή, την τάφρο με μία ανασηκώμενη γέφυρα και τον πύργο, και τα εσωτερικά δωμάτια, τα οποία περιλαμβάνουν ένα παρεκκλήσι με πολλές αίθουσες για τους ευγενείς (αίθουσα του Θρόνου, της Γαλέρας, του Ανανά, των Βασιλιάδων και άλλες), οι οποίες σήμερα είναι επισκέψιμες. Σήμερα στεγάζει το μουσείο όπλων και τα στρατιωτικά αρχεία της Σεγόβια, τα παλαιότερα ιστορικά αρχεία των ενόπλων δυνάμεων της Ισπανίας (www.alcazardesegovia.com, είσοδος από €8).


Κάστρο της Πράγας, Τσεχία


Είναι σίγουρα το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Πράγας και όχι άδικα, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο μεσαιωνικό σύμπλεγμα στον κόσμο. Θα δείτε την αλλαγή της φρουράς κάθε μια ώρα, την Εκκλησία του Εσταυρωμένου, την Πινακοθήκη, τους Βασιλικούς κήπους, τον Καθεδρικό του Αγίου Βίτου και το Παλιό Βασιλικό Ανάκτορο μεταξύ άλλων. Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα ενώ η τελευταία μεγάλη ανοικοδόμηση του κάστρου πραγματοποιήθηκε υπό την Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας, κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Το 1918, το κάστρο έγινε έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας ενώ κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή στην Τσεχοσλοβακία, το Κάστρο της Πράγας έγινε το επιτελείο του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Λέγεται ότι τοποθέτησε στο κεφάλι του το Στέμμα της Βοημίας, πιστεύοντας ότι ήταν μεγάλος βασιλιάς και, σύμφωνα με παλιούς θρύλους, όποιος σφετεριστής φορέσει το στέμμα στο κεφάλι του, είναι καταδικασμένος να πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο. Σε λιγότερο από χρόνο μετά την ανάληψη εξουσίας, ο Ράινχαρντ Χάιντριχ δολοφονήθηκε. Με την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας, το Κάστρο στέγασε τα γραφεία της κομμουνιστικής κυβέρνησης, ενώ με τη διάλυσή της έγινε η έδρα των Προέδρων της Δημοκρατίας της Τσεχίας (www.hrad.cz, είσοδος από €9,25).


Burg Hohenzollern, Γερμανία


Απέχει 50 χλμ. από τη Στουτγάρδη και υπήρξε κατοικία της οικογένειας Hohenzollern, ενός από τους σπουδαιότερους ηγεμονικούς οίκους της Γερμανίας αλλά και από τους σημαντικότερους της Ευρώπης. Καταλήφθηκε το 1423 και καταστράφηκε ολοσχερώς για να ξαναχτιστεί από την αρχή. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών αποτέλεσε καταφύγιο για καθολικούς πρόσφυγες. To απομονωμένο κάστρο είναι χτισμένο στα 855 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ μέχρι το 1945 δεν κατοικούνταν και αποτελούσε οικογενειακό μνημείο. Το 1945 έγινε σύντομη κατοικία για τον πρίγκιπα Βίλχελμ, ο οποίος μετά το θάνατό του θάφτηκε εκεί με τη σύζυγό του. Σήμερα στο κάστρο φυλάσσονται ιστορικά αντικείμενα όπως το στέμμα του Βίλχελμ του Β', προσωπικά αντικείμενα του Φρειδερίκου του Μέγα, αμύθητης αξίας έργα τέχνης και ένα γράμμα του Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Ουάσινγκτον που ευχαριστούσε τον οίκο των Hohenzollern για την βοήθειά του στην αμερικανική επανάσταση. Θα απολαύσετε κοντσέρτα, θερινό σινεμά, εκθέσεις αλλά και μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας (www.burg-hohenzollern.com, είσοδος από €7).


Schloss Neuschwanstein, Γερμανία


Βρίσκεται στις βαυαρικές Άλπεις, πάνω από το χωριό Σβάνγκαου κοντά στο Φύσεν, στη νοτιοδυτική Βαυαρία στη Γερμανία. Η κατασκευή του διατάχθηκε το 19ο αιώνα από τον Λουδοβίκο Β΄ της Βαυαρίας ως χώρος ανάπαυσης και φόρος τιμής στον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ο Λουδοβίκος πλήρωσε για το παλάτι από τη περιουσία του και από δάνεια και όχι από τα δημόσια κεφάλαια της Βαυαρίας. Το παλάτι άνοιξε στο κοινό επί πληρωμή αμέσως μετά το θάνατό του το 1886, μη έχοντας ακόμα ολοκληρωθεί. Αποτελεί φανταστική απομίμηση ενός μεσαιωνικού κάστρου και κάθε χρόνο δέχεται περίπου από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το Ντίσνεϊ που έψαχνε έμπνευση για το παραμυθένιο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης. Το εσωτερικό του κάστρου είναι πολύ εντυπωσιακό, με το κάθε δωμάτιο να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τα έπιπλα της εποχής. Για να φτάσετε, θα παρκάρετε το αυτοκίνητο στο χωριό Hohenschwangau, όπου και θα αγοράσετε το εισιτήριό σας των €12 πριν ξεκινήσετε την ανάβαση των 30-40 λεπτών ή χρησιμοποιώντας την άμαξα με το άλογο (άνοδος €6, κάθοδος €6). www.neuschwanstein.de


Chateau de Chambord, Γαλλία


Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κάστρα στον κόσμο χάρη στην χαρακτηριστική μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του. Ξεκίνησε να χτίζεται το 16ο αιώνα από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α' ως σύμβολο του πλούτου του αλλά έμεινε ημιτελές. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία του Ντίσνεϊ "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" του 1991. Βρίσκεται στην κοιλάδα που σχηματίζεται στις όχθες του ποταμού Λίγηρα, του μεγαλύτερου ποταμού της Γαλλίας, που αποτελεί έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, που προστατεύεται από την Unesco από το 2000. Η περιοχή είναι διάσημη για τα επιβλητικά κάστρα που καθηλώνουν με την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπειά τους (www.chambord.org, είσοδος €11).


Chateau de Chenonceau, Γαλλία


Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα κάστρα στην Κοιλάδα του Λίγηρα και βρίσκεται, κοντά στο μικρό ομώνυμο χωριό στον ποταμό Cher. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα και άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες μέχρι να περάσει στα χέρια του Ερρίκου Β'. Αργότερα, στο κάστρο συναντήθηκαν πολλοί από τους σημαντικότερους Διαφωτιστές όπως ο Βολτέρος, ο Μοντεσκιέ και ο Ρουσό. Κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο ενώ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε καταφύγιο των ανταρτών κατά του Ναζισμού. Σήμερα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της περιοχής, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο, με το εντυπωσιακό τοπίο να κερδίζει τις εντυπώσεις. Σήμερα αποτελεί το διασημότερο κάστρο της χώρας μετά το Παλάτι των Βερσαλλιών και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο (www.chenonceau.com, είσοδος από €13).


Eilean Donan, Σκοτία


Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Σκοτίας πάνω σε νησάκι που συνδέεται με τη στεριά μέσω πεζογέφυρας, στο σημείο όπου συναντιούνται οι λίμνες Loch Duich, Loch Long and Loch Alsh, των δυτικών Χάιλαντς. Χτίστηκε το 13ο αιώνα και ερημώθηκε τον 18ο αιώνα ενώ οι εργασίες αποκατάστασής του ξεκίνησαν το 1919. Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο κάστρο της Σκοτίας και έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και η "Τζέιμς Μποντ - Ο Κόσμος δεν είναι αρκετός" του 1999. Απέχει μόλις 1 χλμ. από το μικρό ψαροχώρι Dornie και έχει πάρει το όνομά του από τον Donnán of Eigg, έναν άγιο των Κελτών που μαρτύρησε το 617 και λέγεται ότι έχτισε εκκλησία στο νησάκι, της οποίας δεν υπάρχουν ίχνη. Αν μαγευτείτε από την τοποθεσία, μπορείτε να νοικιάσετε το κοντινό αγροτόσπιτο ή τα καινούργια αυτόνομα διαμερίσματα. Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε φωτογράφους και καλοντυμένους καλεσμένους καθώς το κάστρο αποτελεί αγαπημένη τοποθεσία για γαμήλιες τελετές (είσοδος, 8,20 ευρώ, www.eileandonancastle.com).


Egeskov, Δανία


Το κάστρο του 14ου αιώνα βρίσκεται στα νότια του νησιού Funen, στη Δανία, μέσα σε μια μικρή λίμνη με βάθος μόλις 5 μέτρων. Η ιδιαίτερότητά του είναι ότι τα θεμέλιά του είναι από δρύινους πασσάλους και λέγεται ότι χρειάστηκε ένα ολόκληρο δάσος από βελανιδιές για να κατασκευαστεί. Άλλωστε το όνομά του σημαίνει 'δάσος δρυός'. Είναι το καλύτερα διατηρημένο αναγεννησιακό κάστρο στο είδος του στην Ευρώπη και είναι χώρος έκθεσης με μουσεία ανοιχτά στο κοινό. Το κάστρο αποτελείται από δύο μεγάλα κτήρια συνδεδεμένα από έναν παχύ διπλό τοίχο, για αμυντικούς λόγους. Ο διπλός τείχος είναι πάνω από 1 μέτρο παχύς και περιέχει και μυστικές σκάλες και πηγάδι. Μέσα στο κάστρο βρέθηκε ένα μεγάλο σιδερένιο μπαούλο του 16ου αιώνα αλλά και πολλές ελαιογραφίες, ανάμεσα στις οποίες και ένα μεγάλος πίνακας του Niels Juel, που νίκησε τις Σουηδικές δυνάμεις το 1677. Γύρω από το κάστρο υπάρχουν όμορφοι κήποι με μονοπάτια αλλά και λαβύρινθοι, ένας εκ των οποίων από εκατόχρονες οξιές και άλλος από μπαμπού (www.egeskov.dk, είσοδος €33,50).


Corvin, Ρουμανία


Είναι γνωστό και ως κάστρο του Ιωάννη Ουνιάδη (Hunyadi János), που έζησε μεταξύ 1387 - 1456 και ήταν σημαίνων πολιτικός και στρατιωτικός του Ουγγρικού Βασιλείου. Είναι χτισμένο στην πόλη Χουνεντοάρα στη δυτική Ρουμανία στην ομώνυμη επαρχία, στην ιστορική-γεωγραφική περιοχή της Τρανσυλβανίας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Τρανσυλβανίας, κοντά στα Όρη Ποϊάνα Ρούσκαστη, μόλις 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Ντέβα. Είναι το σημαντικότερο κτίριο γοτθικού ρυθμού και καταστράφηκε από πυρκαγιά πέντε φορές, αλλά ανοικοδομήθηκε επανειλημμένα από τις Αυστροουγγρικές και αργότερα τις Ρουμανικές αρχές. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1446 ενώ στο προαύλιο, κοντά στο παρεκκλήσι του 15ου αιώνα υπάρχει πηγάδι βάθους 30 μέτρων. Σύμφωνα με το θρύλο, το έσκαψαν 12 Οθωμανοί κρατούμενοι στους οποίους είχαν υποσχεθεί την ελευθερία τους εάν έβρισκαν νερό. Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να σκάψουν το πηγάδι αλλά η συμφωνία δεν τηρήθηκε από τους φύλακες (www.castelulcorvinilor.ro, είσοδος από €4,40).


Μάλμπορκ, Πολωνία


To κάστρο κατασκευάστηκε στη Πρωσία, σήμερα Πολωνία, από τους Τεύτονες Ιππότες, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα Μάριενμπουργκ (κάστρο της Παναγίας), γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε μια πόλη, γνωστή ως Μάριενμπουργκ, το σημερινό Μάλμπορκ. Το κάστρο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού οχυρού και όταν ολοκληρώθηκε το 1406 ήταν το μεγαλύτερο πλίνθινο κάστρο στο κόσμο. Με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 1930, οι Ναζί χρησιμοποίησαν το κάστρο ως προορισμό ετήσιου προσκυνήματος για τη Νεολαία Χίτλερ και την Ένωση Γερμανίδων Κοριτσιών, καθώς το κάστρο υπήρξε πρότυπο για τα κάστρα του τρίτου Ράιχ. Στον Β΄ Παγκόσμιο, πάνω από το μισό κάστρο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή ενώ μετά τον πόλεμο, έγινε τμήμα της Πολωνίας. Σήμερα θεωρείται το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κάστρο του κόσμου ενώ η UNESCO το ανακήρυξε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 1997 με τον τίτλο "Κάστρο του Τευτονικού Τάγματος στο Μάλμπορκ" (είσοδος 6,70 ευρώ, http://zamek.malbork.pl).

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !