Γερμανία: Οι εταιρείες δεν μπορούν να ρωτούν τους υπαλλήλους αν εμβολιάστηκαν, λέει ο υπουργός Εργασίας

 


Ο Γερμανός υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διευθέτηση για συγκεκριμένους τομείς – Οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους να παίρνουν ρεπό προκειμένου να εμβολιαστούν


Οι εταιρείες στη Γερμανία δεν θα έχουν δικαίωμα να ρωτούν τους υπαλλήλους τους εάν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξει διευθέτηση για συγκεκριμένους τομείς.

Το ζήτημα προκύπτει σε μία συγκυρία όπου ο εμβολιασμός εργαζομένων σε τομείς υψηλού κινδύνου έχει καταστεί υποχρεωτικός σε σειρά χωρών. Στις ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες έχουν καλέσει το προσωπικό τους να εμβολιαστεί. Αντίθετα, στη Γερμανία, η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και αποκλείει τις εταιρείες από το δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες για την υγεία του προσωπικού τους.

Οι γερμανικές εταιρείες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να τους επιτραπεί να ρωτούν το προσωπικό τους αν έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19. Σχεδόν το 61% του πληθυσμού της Γερμανίας είναι πλήρως ανοσοποιημένο και το 65% έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, με το Βερολίνο να προσπαθεί να πείσει και άλλους να εμβολιαστούν.

Ρεπό για τους υπαλλήλους που πρόκειται να εμβολιαστούν


Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν ρεπό προκειμένου να εμβολιαστούν και να διαμορφώνουν τα μέτρα προστασίας από την covid-19 ανάλογα με το εμβολιαστικό καθεστώς του προσωπικού τους, εφόσον το γνωρίζουν.

Ο Χάιλ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ότι κατανοεί πως και μερικοί εργαζόμενοι ενδιαφέρονται να μάθουν την εμβολιαστική κατάσταση των συναδέλφων τους, όμως βάσει της γερμανικής νομοθεσίας οι εργοδότες δεν μπορούν να ζητούν τέτοιου είδους πληροφορίες.

«Τα στοιχεία για την υγεία των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», τόνισε και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ μιλώντας στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke, όμως πρόσθεσε ότι ενδέχεται να επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτού του είδους τα στοιχεία σε τομείς υψηλού κινδύνου. Ο Χάιλ σχολίασε ότι χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις για τα νοσοκομεία ή τις φυλακές, για παράδειγμα.

Ήδη έχουν γίνει εξαιρέσεις στη νομοθεσία ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, με το προσωπικό και τους πελάτες να είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Ο Χάιλ εξήγησε ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και σε άλλους τομείς υψηλού κινδύνου, όμως τη σχετική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Υγείας.

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !