Το «θαμμένο» μυστικό της Φοντάνα ντι Τρέβι - Ο θησαυρός που κρύβεται κάτω από το έδαφος


Στο κέντρο της Ρώμης, στη συνοικία Quirinale, κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί, κόσμος στριμώχνεται μπροστά από την Φοντάνα ντι Τρέβι, κάνοντας ευχές και πετώντας νομίσματα στο νερό.


Ο μύθος, που ξεκίνησε το 1954 με την ταινία «Τρία νομίσματα στο συντριβάνι, υποστηρίζει ότι αν ρίξετε ένα νόμισμα, θα επιστρέψετε στη Ρώμη. Αν πετάξετε δύο, θα ερωτευτείτε έναν ελκυστικό Ιταλό ή Ιταλίδα.

Αν πετάξετε τρία νομίσματα, θα παντρευτείτε ένα άτομο που γνωρίσατε. Για να πετύχουν οι ευχές, πρέπει να ρίξετε το νόμισμα με το δεξί σας χέρι πάνω από τον αριστερό ώμο. Ενα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ κέρματα λαμβάνονται από το σιντριβάνι κάθε χρόνο. Από το 2007, μάλιστα, τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη φιλανθρωπικών σκοπών.

Ιστορία


Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι το ομορφότερο και το μεγαλύτερο μπαρόκ συντριβάνι της Ρώμης. Εχει ύψος 25,9 μέτρων και πλάτους 49 μέτρων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι.

Το όνομα Φοντάνα ντι Τρέβι σημαίνει «κρήνη στους τρεις δρόμους» (tre vie). Το σιντριβάνι αυτό σηματοδοτεί το τέλος του «σύγχρονου» Άκουα Βέρτζινε, του ανακαινισμένου Άκουα Βίργκο, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου το οποίο υδροδοτούσε την αρχαία Ρώμη. Το 19 μ.Χ., οι Ρωμαίοι τεχνίτες εντόπισαν με την υποτιθέμενη βοήθεια μιας παρθένου μια πηγή καθαρού νερού περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. (Αυτή η σκηνή αναπαρίσταται στην πρόσοψη του σημερινού σιντριβανιού.) Ωστόσο, το μήκος του υδραγωγείου είναι 22 χιλιόμετρα, γιατί δεν έχει ευθύγραμμο σχήμα. Το Άκουα Βίργκο οδηγούσε το νερό στα μπάνια Λουτρά του Αγρίππα. Υδροδότησε τη Ρώμη τουλάχιστον για τετρακόσια χρόνια.

Το μυστικό της Φοντάνα ντι Τρέβι


Μπορεί η Φοντάνα ντι Τρέβι να αποτελεί διάσημο αξιοθέατο, ωστόσο, πόσοι ξέρουν τι βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Λιγότερο γνωστή αλλά αρκετά συναρπαστική είναι η ύπαρξη ενός κόσμου ακριβώς από κάτω. Λίγα βήματα μακριά, σε βάθος περίπου εννέα μέτρων από το σημερινό επίπεδο του δρόμου, οι αρχαιολογικές έρευνες, που έγιναν μεταξύ 1999-2001, έφεραν στο φως ένα κτιριακό συγκρότημα που αποκαλύπτει τον αστικό ιστό της αρχαίας Ρώμης.


Το Vicus Caprarius, γνωστό ως Πόλη του Νερού, είναι ένα αρχαίο ρωμαϊκό συγκρότημα διαμερισμάτων που βρίσκεται κάτω από την περιοχή Τρέβι, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου συντριβανιού της.

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να κατευθυνθούν στον υπόγειο χώρο για να ρίξουν μια ματιά στα σπίτια των αρχαίων Ρωμαίων της ανώτερης τάξης.

Στον χώρο υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ειδώλια, αγγεία, ψηφιδωτά πλακάκια και πάνω από 800 νομίσματα.


Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !