Τα μυστικά του βυθού αποκαλύπτονται - Τα πιο εντυπωσιακά υποβρύχια μουσεία στον κόσμο


Τα υποβρύχια μουσεία του κόσμου που αποτελούν ξεχωριστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.
archaeology.wiki


Όταν ακούμε την λέξη μουσείο στο μυαλό όλων έρχονται κτήρια με αρχαιολογικούς θησαυρούς και εκθέματα ανεκτίμητης αξίας σε καλά προστατευμένες προθήκες. Τι γίνεται όμως όταν ένα… μουσείο χωροθετηθεί στο φυσικό περιβάλλον; Το Newsbomb.gr παρουσιάζει τα μεγαλύτερα υποβρύχια μουσεία του κόσμου ανάμεσα στα οποία πλέον συγκαταλέγεται και αυτό της Αλοννήσου που άνοιξε τις υδάτινες πύλες του φέτος το καλοκαίρι.

Μερικά από τα πιο όμορφα μέρη στον πλανήτη τυχαίνει να καλύπτονται από το νερό, όμως αξίζει σίγουρα να καταδυθεί κάποιος για να ανακαλύψει την «κρυφή» μαγεία τους.

Ο λόγος για τα υποβρύχια μουσεία του κόσμου που αποτελούν ξεχωριστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς για χιλιάδες δύτες παγκοσμίως αλλά και για απλούς τουρίστες που θέλουν να δοκιμάσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Υποβρύχιο μουσείο Αλοννήσου



Tις υδάτινες πύλες του ανοίγει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 στην Αλόννησο.

Το ναυάγιο της Περιστέρα είναι σε βάθος 22 έως 33 μέτρων και έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ναυάγιο της Κλασσικής Περιόδου και το σπουδαιότερο αρχαίο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου. Κατά πάσα πιθανότητα, το πλοίο ήταν αθηναϊκό εμπορικό, φορτωμένο με 4.000 αμφορείς και άλλα αγγεία και είχε διαστάσεις κατά προσέγγιση 25 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος, ενώ βυθίστηκε την περίοδο 425-400 π.Χ.

Παράλληλα έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί υπερσύγχρονο κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στη Χώρα Αλοννήσου, το πρώτο στην Ελλάδα, που μεταφέρει τον επισκέπτη στον μαγικό κόσμο του βυθού και του αρχαίου ναυαγίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Ειδικές κάμερες μεταδίδουν ζωντανά από τον βυθό σε πραγματικό χρόνο την ιστορία δεκάδων αιώνων, εντυπωσιακές εικόνες κόβουν την ανάσα και αρχαίες ιστορίες μεταφέρουν τους τουρίστες σε άλλη διάσταση χωρίς να χρειαστεί να καταδυθούν.

Baia Underwater Park, Ιταλία



Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για την Πομπηία, τη ρωμαϊκή πόλη κοντά στη Νάπολη, αλλά λίγοι γνωρίζουν για τη Baia που ήταν περίπου τριπλάσια του μεγέθους της Πομπηίας. Ενώ η Πομπηία καλύφθηκε με ηφαιστειακή λάβα, η Baia εγκαταλείφθηκε τον 8ο αιώνα και στη συνέχεια... βυθίστηκε υποβρύχια. Σήμερα μπορεί να εξερευνηθεί καλύτερα από δύτες.

Μόλις λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Νάπολης κοντά στο Pozzuoli, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το πάρκο Baia Underwater Park. Η πόλη ήταν κάποτε ένα πλούσιο παραθαλάσσιο θέρετρο για τους πλούσιους Ρωμαίους και τον αυτοκράτορα Caligula. Οι ιστορικοί το συγκρίνουν σήμερα με το Λας Βέγκας ή το Μπέβερλι Χιλς της εποχής εκείνης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν με βάρκα (με γυάλινο πάτο) και να δουν τα ερείπια. Υπάρχουν επίσης εκδρομές για καταδύσεις. Με την καθοδήγηση ενός τοπικού εκπαιδευτή μπορείτε να κολυμπήσετε ανάμεσα σε μαρμάρινα γλυπτά και να αγγίξετε τα ψηφιδωτά δάπεδα.

Το λιμάνι του Ηρώδη, Ισραήλ



Η πόλη της Καισάρειας στο Ισραήλ υπήρξε το κέντρο πολλών ανασκαφών τα τελευταία 30 χρόνια. Το 2006 ανοίχθηκε το λεγόμενο "Λιμάνι του Ηρώδη" ως υποβρύχιο μουσείο που επικεντρώνεται στο ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που εγκαινιάστηκε το 10 π.Χ.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν έναν κατεστραμμένο φάρο, θεμέλια, άγκυρες κ.α. Ένα από τα μονοπάτια είναι προσβάσιμο μόνο σε σε snorkelers, ενώ τα άλλα είναι σχεδιασμένα για αρχάριους δύτες.

Ο λόγος που ονομάζεται Λιμάνι του Ηρώδη είναι επειδή η Καισάρεια (Ρωμαϊκή) χτίστηκε από τον Ηρώδη στα ερείπια μιας φοινικικής πόλης που ονομάζεται Πύργος του Στράτου. Ο Josephus Flavius, ένας Ρωμανο-Εβραϊκός μελετητής, περιγράφει το κτίριο του λιμανιού στον "Εβραϊκό πόλεμο".

Για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τις καταδύσεις, επικοινωνήστε με το Κέντρο Καταδύσεων Old Caesaria μέσω της φόρμας της ιστοσελίδας τους.

Museo Subacuático de Arte (MUSA) - Κανκούν του Μεξικού



Αυτό το μουσείο υποβρύχιας σύγχρονης τέχνης έχει πάνω από 500 μόνιμα μνημειακά γλυπτά στα νερά και βρίσκεται στην Ισλά Μουχέρες και την Punta Nizuc.

Ο στόχος του μουσείου είναι να καταδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης και επιστήμης καθώς και να σχηματίσει μια δομή ύφαλων για την διατήρηση της θαλάσσιας ζωής. Όλα τα έργα τέχνης είναι κατασκευασμένα από εξειδικευμένα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα έργα τέχνης μέσω εκδρομών με σκάφος με γυάλινο πάτο, διαδρομές για κολύμπι με αναπνευστήρα και καταδύσεις.

Μουσείο Ατλαντικό Λανζαρότε



Το μουσείο άνοιξε το 2016. Το Museo Atlántico Lanzarote εμπνεύστηκε από το MUSA στο Μεξικό και είναι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη. Οι δημιουργοί του μουσείου έχουν προσέξει τα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής καθώς επίσης έχουν δημιουργήσει ένα νέο θαλάσσιο βιότοπο για τις Καναρίους Νήσους. Οι εκπαιδευτές κατάδυσης πραγματοποιούν λεπτομερείς περιηγήσεις στα 300 περίπου γλυπτά.

Ναυάγιο Trail, Florida Keys


Οι δύτες μπορούν να εξερευνήσουν τα ίχνη ιστορικών ναυαγίων στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Florida Keys. Ορισμένες τοποθεσίες είναι πολύ ρηχές, ενώ άλλες είναι πολύ βαθύτερες, έτσι υπάρχουν ποικίλες εμπειρίες.

Το παλαιότερο ναυάγιο είναι το Σαν Πέδρο, το οποίο έφυγε από την Αβάνα στην Κούβα και έφθασε στην Ισπανία το 1733. Μετέφερε μεξικάνικα ασημένια νομίσματα και κιβώτια κινεζικής πορσελάνης. Βυθίστηκε σε έναν τυφώνα και ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 από κυνηγούς θησαυρών.

Το νεαρότερο ναυάγιο είναι από το πλοίο "Κεραυνός" που φτιάχτηκε κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το πλοίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε για έρευνα σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια και βυθίστηκε το 1986.

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !