Θεσσαλονίκη: Με το μπουζούκι στο… χειρουργείο, έπαιζε πενιές την ώρα που έκανε επέμβαση στον εγκέφαλο

 

Θεσσαλονίκη: Ένας 37χρονος άνδρας, ο Δημήτρης Κύρτσος, παίζει μπουζούκι κατά τη διάρκεια της εγχείρησής του, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Πριν από λίγους μήνες, ο μουσικός από τη Βέροια βρέθηκε στο χειρουργείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στο κεφάλι, παίζοντας μπουζούκι.

Όπως υπογράμμισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», η ιδέα να έχει μαζί του τη δύσκολη ώρα της επέμβασης το αγαπημένο μουσικό όργανο, ήρθε όταν είδε άλλους ασθενείς στο εξωτερικό που έκαναν ανάλογα χειρουργεία στον εγκέφαλο, να παίζουν μουσική.

«Βλέποντας βίντεο στο youtube αντίστοιχων επεμβάσεων, είδα έναν άνδρα να χειρουργείται παίζοντας κιθάρα και κάποιον άλλον να παίζει βιολί την ώρα της εγχείρησης. Σκέφτηκα “γιατί όχι κι εγώ;”. Το πρότεινα στον γιατρό μου, αλλά δεν ήταν δυνατόν εκείνη τη χρονική στιγμή», επεσήμανε ο Δημήτρης Κύρτσος.

Μετά από λίγο καιρό, όμως, ο όγκος επανεμφανίστηκε και τον οδήγησε και πάλι στο χειρουργείο του ίδιου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, οπότε έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και συνεννοήσεις, προκειμένου αυτή τη φορά να μπει στο χειρουργείο με το αγαπημένο του μουσικό όργανο.

Οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ έκαναν το χειρουργείο μετά μουσικής και όπως σημειώνει ο ασθενής, δεν ήταν σε ολική νάρκωση, που σημαίνει ότι είχε τις αισθήσεις του και μάλιστα το πρώτο τραγούδι που έπαιξε ήταν το “Μαυρομάτα μου”, το οποίο αφιέρωσε στη σύζυγό του.

Το βίντεο καταγράφηκε από κάμερα που ήταν στημένη στο χώρο και φαίνεται ο Δημήτρης Κύρτσος να παίζει μπουζούκι ξαπλωμένος στο χειρουργικό κρεβάτι, την ίδια ώρα που στο μόνιτορ πίσω του, προβάλλονταν όλες οι λεπτομέρειες της επέμβασης.

«Το να χειρουργείται κάποιος ασθενής με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να έχει επικοινωνία και να συνομιλεί με τους γιατρούς την ώρα εκείνη, είναι κάτι το οποίο γίνεται εδώ και τουλάχιστον δεκατέσσερα χρόνια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για μια τεχνική που εξασφαλίζει τη μέγιστη εξεύρεση των όγκων του εγκεφάλου, με την ταυτόχρονη διατήρηση των απαραίτητων λειτουργιών του», τόνισε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νευροχειρουργός, αναπληρωτής Καθηγητής Νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Φόρογλου, που ήταν ο χειρουργός του ασθενή-μουσικού και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που, παρά τους αυξημένους περιορισμούς της παροχής υπηρεσιών λόγω της Covid-19, παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους νευροογκολογικούς ασθενείς.

Στην περίπτωση του 37χρονου μουσικού, οι γιατροί είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν πληροφορίες για τη λειτουργία του εγκεφάλου του, εκτός από την απόκρισή του στις ερωτήσεις που γίνονται σε τέτοιου είδους χειρουργεία, αλλά και από τον τρόπο που εκτελούσε τα μουσικά κομμάτια που έπαιζε, αφού έβλεπαν οι γιατροί ότι τα έπαιζε με απόλυτη ακρίβεια και άκουγαν τις επιδέξιες πενιές και έτσι καταλάβαιναν πως όλα πήγαιναν καλά.

Ο Δημήτρης Κύρτσος χρωστάει ένα ρεσιτάλ μπουζουκιού στους γιατρούς του στη Θεσσαλονίκη

«Ελπίζω να άρεσε στους γιατρούς που ήταν μέσα στο χειρουργείο η μουσική μου. Τους οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Εκτός από τον νευροχειρουργό κ. Φόρογλου και την ομάδα του, ευχαριστώ επίσης την επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Γεωργία Τσαούση», δήλωσε συγκινημένος ο 37χρονος, ο οποίος ανυπομονεί να δώσει ένα ρεσιτάλ μπουζουκιού με καλεσμένους τους γιατρούς του, όχι στο χειρουργείο, αλλά σε κέντρο διασκέδασης, όταν με το καλό ξαναπιάσει δουλειά.

Ο Δημήτρης ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι όταν ήταν μόλις 8 ετών και δεν το αποχωρίστηκε ούτε στιγμή. Στα 15 του ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά, συμμετέχοντας σε μουσικά σχήματα, σε διάφορες πίστες της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης, συμπαρουσίαζε, πάντα με το μπουζούκι στα χέρια, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τηλεοπτική μουσική εκπομπή σε τοπικό κανάλι στη Θεσσαλονίκη.

Όμως, την τελευταία περίοδο βρίσκεται μακριά από τις ζωντανές εμφανίσεις, λόγω του κλεισίματος των νυχτερινών κέντρων, αλλά και εξαιτίας της περιπέτειας της υγείας του, ωστόσο, παραδίδει μαθήματα μουσικής σε μικρούς και μεγάλους μαθητές.

«Οι μαθητές μου με ρωτούν πώς ένιωθα στο χειρουργείο και αν με βοήθησε το μπουζούκι μου. Η απάντηση είναι πως όλα έγιναν πιο εύκολα και πιο ήρεμα. Παραδίδω μαθήματα με βιντεοκλήση, αλλά παρατηρώ ότι το ενδιαφέρον των παιδιών δεν έχει μειωθεί καθόλου. Βέβαια δεν είναι όλοι τους παιδιά, αφού ένας από αυτούς αποφάσισε να μάθει μπουζούκι αφού βγήκε στη σύνταξη», καταλήγει ο Δημήτρης Κύρτσος.

Έπαιζε το μπουζούκι στο χειρουργείο στη Θεσσαλονίκη

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !