Στη δίνη των χρεών από πιστωτικές κάρτες εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ> Ξεπέρασαν το $1 τρισ. για πρώτη φορά οι οφειλές


Περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια χρωστούν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και ακολουθούν εκείνοι του Λος Άντζελες


Το χρέος των αμερικανικών πιστωτικών καρτών ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά, με το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ να χρωστάει σήμερα 10.000 δολάρια.

Από την Alice Wright/Dailymail.Com

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της WalletHub, περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια οφείλονταν σε χρέη πιστωτικών καρτών από Αμερικανούς ως το τέλος του 2022. Την ίδια στιγμή, η επίσημη εκτίμηση είναι ελαφρώς πιο συντηρητική, ανεβάζοντας το χρέος των πιστωτικών καρτών της χώρας σε 986 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνοντας ωστόσο μια απότομη άνοδο 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δύο χρόνια.

Με τα επιτόκια να αυξάνονται, μια νέα πιστωτική κάρτα έχει πλέον μέσο επιτόκιο 24%, σε αντίθεση με το 16,65% την περασμένη άνοιξη, καθιστώντας τις αποπληρωμές μια αρκετά πιο επώδυνη υπόθεση.

Αντιθέτως, το χρέος έπεσε όταν χτύπησε η πανδημία και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν καθώς τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα έκλεισαν.

Τα υπόλοιπα των καρτών μειώθηκαν από περίπου 850 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2020 σε λιγότερο από 750 δισεκατομμύρια δολάρια την άνοιξη του 2021.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η εκείνη η τάση ήταν αποτέλεσμα του ότι τα νοικοκυριά ξόδευαν λιγότερα κατά τη διάρκεια των lockdown και λάμβαναν επιταγές τόνωσης που κατευθύνονταν προς την αποπληρωμή των χρεών τους. «Το 2021, είδαμε ανθρώπους να αποπληρώνουν ένα ποσό χρέους ρεκόρ», δήλωσε στο The Hill η Jill Gonzalez, ανώτερη αναλύτρια στην WalletHub.

«Οι άνθρωποι αποταμίευαν ολόκληρο το 2020, χωρίς να έχουν πολλά να κάνουν».


Έκτοτε, το χρέος αυξήθηκε καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά και ο πληθωρισμός οδήγησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ξεκινήσει μια εκστρατεία απότομων αυξήσεων των επιτοκίων. Το χρέος των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε στη συνέχεια κατά 86 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί.

«Οι δαπάνες είναι πραγματικά ασταμάτητες τώρα», εξήγησε η Gonzalez. «Κάποτε, φορτώναμε την πιστωτική μας κάρτα με διάφορα επιπόλαια έξοδα ή με μια μεγάλη αγορά, μια τηλεόραση. Τώρα, λόγω του πληθωρισμού, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους στην καιθημερινότητα, για τρόφιμα και στέγαση».

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρουν ένα υπόλοιπο από μήνα σε μήνα έχει επίσης αυξηθεί από 39% αυτήν την περίοδο πέρυσι, σε 46% σήμερα.

Με τόσο υψηλά επιτόκια, ορισμένοι δανειολήπτες θα πέσουν σε έναν κύκλο σύνθετων επιτοκίων από τον οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Για παράδειγμα, η εξόφληση του μέσου χρέους των 10.000 $ σε πιστωτική κάρτα με μέσο επιτόκιο 24%, θα έφτανε μέχρι το 2030 εάν εξοφλούσατε 250 $ το μήνα. Θα κόστιζε επίσης 20.318 $ συνολικά, περισσότερο από το διπλάσιο του αρχικού οφειλόμενου.

«Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις υπόλοιπα όταν πληρώνεις 20% επιτόκιο κάθε μήνα», δήλωσε ο Ted Rossman, ανώτερος αναλυτής του κλάδου στο Bankrate.com.

Η Νέα Υόρκη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των πόλεων με τα περισσότερα χρέη πιστωτικών καρτών. Μέχρι το τέλος του 2022 το μέσο νοικοκυριό στη Νέα Υόρκη είχε 18.525 δολάρια σε υπόλοιπα πιστωτικών καρτών και ο πληθυσμός της πόλης στο σύνολό του χρωστούσε περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν τρεις φορές περισσότερο από τους επόμενους μεγαλύτερους οφειλέτες, στο Λος Άντζελες, οι οποίοι συλλογικά χρωστούσαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Wallet Hub.



Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !