Φαντάζεσαι τον Χάρη Βαφειά από το Dragon`s Den να τραγουδάει: «Ήμουν μ’ ένα γκομενάκι και το έκανα να βελάζει»


Ποια τραπ! Ο Χάρης Βαφειάς του Dragons' Den είχε πάει το ραπάρισμα σε άλλο επίπεδο πριν από 20 χρόνια στο πλάι του Λεκτικού Επεξεργαστή


Τι θα απαντούσατε αν κάποιος σας έλεγε πως ένας από τους, αυστηρούς σε γενικά πλαίσια, κριτές του Dragons’ Den πριν πολλά χρόνια σκάρωνε ρίμες μαζί με τον Λεκτικό Επεξεργαστή για το hip hop label BCC;

Ο Χάρης Βαφειάς, τον οποίο γνωρίσαμε φέτος μέσα από το τηλεοπτικό επιχειρηματικό ριάλιτι, είναι πλοιοκτήτης και, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Instagram του Dragons’ Den, ένας από τους ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας!


Αυτό που δεν περιμέναμε από τον Χάρη Βαφειά είναι πως πριν ιδρύσει τις δικές του εταιρείες στο χώρο της ναυτιλίας και πριν ασχοληθεί με τις εταιρείες του πατέρα του στον ίδιο χώρο (ή ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής του), ήταν ράπερ με το καλλιτεχνικό όνομα Esko.



Κάπως έτσι, αποκτά άλλο νόημα το γεγονός πως πρόσφατα ο Χάρης Βαφειάς συμμετείχε και σε χιουμοριστικό βίντεο με τον τράπερ Light, όπου ο διάσημος τράπερ, αφού ανέλυσε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του, πρότεινε ένα δάνειο στον Χάρη Βαφειά, ώστε να βγουν τα έξοδα της τηλεοπτικής εκπομπής, τα οποία είναι πάρα πολλά όπως ανέφερε ο ίδιος.


Μετά τον κύριο Cocomat, τον Πολ Ευμορφίδη, έτερο επενδυτή του Dragons’ Den που κυκλοφόρησε στο Προεδρικό Μέγαρο με σανδάλια, προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια μερίδα του Τύπου, άλλο ένα μέλος της επιχειρηματικής πεντάδας του σόου έρχεται στο προσκήνιο για προγενέστερα… αμαρτήματά του. «Τι κακό έχουν τα σανδάλια; Έχεις δει κανέναν αρχαίο Έλληνα με παπούτσια;» απαντούσε λίγες μέρες αργότερα ο Dragon, του Dragon’s Den.

Πριν το Dragons’ Den στο BCC

 


Ο Χάρης Βαφειάς ή «Esko» άνηκε στο BCC (Barcode Crew), το οποίο είχε δημιουργήσει ο πασίγνωστος ράπερ -και πατέρας του επίσης τράπερ Rack– Λεκτικός Επεξεργαστής (ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή) και «έχωνε ρίμες» με το ψευδώνυμο Esko (πιθανολογούμε ότι προερχόταν από το Escobar) πολλά χρόνια πριν συμμετέχει ως κριτής στο Dragons’ Den.

Την γαργαλιστική αποκάλυψη έκανε η εκπομπή Newletter στο YouTube Channel Delines, που έκανε ανασκαφές στο -αρχαίο θα λέγαμε- forum hiphop.gr και βρήκε συζήτηση για τον Λεκτικό Επεξεργαστή. Εκεί οι χρήστες αναφέρονταν και στον Esko με το πραγματικό του όνομα, το οποίο είναι φυσικά Χάρης Βαφειάς, o γνωστός πλέον κριτής του Dragons’ Den.

Για του λόγου το αληθές να πούμε πως ο Χάρης Βαφειάς πολύ πριν το Dragons’ Den συμμετείχε και σε ένα κομμάτι του Λεκτικού με τίτλο «A Day», το μακρινό 2003 όταν ακόμη το ραπ -στην Ελλάδα τουλάχιστον- ήταν στις αρχές του.

«Esco 2003, θα το φάτε φρέσκο φέτος» ακούγεται να ραπάρει ο Χάρης Βαφειάς, που στις ρίμες του κοροϊδεύει όλη την τότε ραπ σκηνή, από το Νίκο Βουρλιώτη ως του ΖΝ. «Ραπάρει ο Βουρλιώτης, αστείο, χορεύει μέχρι και ο Λαλιώτης» αναφέρεται σε κάποιο σημείο στο τραγούδι.

Ακούστε τον στο 53:29 του βίντεο:



Το Barcode Crew


Ο Λεκτικός, κατά κόσμον Ανδρέας Μαρνέζος, που πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980 και εισήχθη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ολοκληρώνοντάς μόνο την πρώτη γυμνασίου.

Το 1990, αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου εργάστηκε ως φύλακας σε εμπορικό κέντρο. Στην Ελλάδα είχε ενταχθεί σε ομάδα σκίνχεντ που είχε αντιαναρχική δράση, ενώ εθίστηκε στα ναρκωτικά και εντάχθηκε σε ίδρυμα απεξάρτησης.

Το Barcode Crew, γνωστό και ως BCC ή Barcode Entertainment, από όπου πέρασε και ο Dragon, του Dragon’s Den, είναι hip hop label που ίδρυσε ο Λεκτικός Επεξεργαστής μαζί με τον Jay Nuts το 1998, αφότου προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από την ταραχώδη ζωή του στη νύχτα και τις παρυφές της ακροδεξιάς.

Από το 2002 και μετά αποφάσισε να επενδύσει στο ελληνικό hip hop, δημιουργώντας την πρώτη ανεξάρτητη και underground εταιρεία προώθησης hip hop παραγωγών με την ονομασία Λεκτικοεπεξεργαστική, η οποία επιβράβευε τους καλλιτέχνες του Barcode Crew με συμβόλαια από 10 έως 20%.

Από το Barcode Crew πέρασαν πολλοί rappers όπως: Phyrosun & Zeraw (Tang-Ram), RG, Θύτης, Fat B, Instict, Don. G, Nevro, Johny boy, Freestyle Arsonists, Kris, Panos Pilatos, Παράξενος, G-Bani και άλλοι.

Μετά τον θάνατο του Λεκτικού Επεξεργαστή το 2011, το label αδρανοποιήθηκε μέχρι το 2020 όπου και το επανέφερε στο προσκήνιο ο γιος του Μαρνέζου, Ηρακλής επίσης ράπερ με το ψευδώνυμο Rack.

Η επιστροφή του label αρχίζει στις 19 Μαΐου του 2020, όπου και κυκλοφορεί, μετά από χρόνια εκτός δράσης, από το επίσημο κανάλι της εταιρίας το πρώτο single του Immune με τίτλο Oldschool Vibes.

Ακολουθούν διάφορες κυκλοφορίες από τον Immune και τον Hawk, οι οποίες δημιουργούσαν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για την επιστροφή του BCC, μια συνεργασία του Immune με τον Mente Fuerte, καλλιτέχνη της OffBeat Records, στο κομμάτι Winners, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2020, και μια εμφάνιση του Immune στην διαδικτυακή σειρά μουσικών έργων “Dof Sessions”, του Θεσσαλονικιού μουσικού παραγωγού Dof Twogee, στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, που λειτουργεί ως προπομπός για το τι θα ακολουθήσει.

Η επιστροφή του Barcode στα δρώμενα, σφραγίζεται και επίσημα, με την κυκλοφορία του Davay από τον Rack τον Φεβρουάριο του 2021.

Ακολουθούν κάποιες κυκλοφορίες single από τον Rack και τον Immune, καθώς και ένα diss προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από τον βετεράνο rapper RG, ο οποίος είναι μέλος της πρώτης γενιάς του BCC, τα οποία δημιουργούν τις βάσεις για να κυκλοφορήσει στις 20 Μαϊου του 2021 ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Rack, με τίτλο Rackattack.

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !