Η κοινωνία ζει ότι ζει γιατί η διαφθορά στην χώρα, σε πολιτικούς, δικαστικούς, ΜΜΕ, τοπική αυτοδιοίκηση, χτυπά κόκκινο - Το podcast της 5ης Ιανουαρίου 2023

 


Έρευνα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: Η Δικαιοσύνη…νοσεί – 7 στους 10 πολίτες θεωρούν πως κυριαρχεί διαφθορά


Το 61,7% των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι η εκτεταμένη διαφθορά στερεί από τους ίδιους την ισονομία και τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης.

Δεν το λες και «έχω εμπιστοσύνη» στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Στο γενικό συμπέρασμα πως πάνω από το 80% των πολιτών σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, θεωρούν ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ότι κυριαρχούν σε πολύ μεγάλο και μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητά τους, είναι πολύ ανησυχητικό ότι στην 6η θέση μεταξύ 16 φορέων του δημοσίου βίου για τους οποίους οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν διακρίνουν φαινόμενα διαφθοράς, φιγουράρει η Δικαιοσύνη. 


Ειδικότερα, το 66,7% χαρακτήρισε μεγάλο και πολύ μεγάλο το πρόβλημα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, με το 29,1% να απαντά πως είναι μέτριο ή μικρό και μόλις το 2% ότι δεν υπάρχει.

Στην πρώτη πεντάδα των «πρωταθλητών» της διαφθοράς, πριν τον τομέα της Δικαιοσύνης, κατατάσσουν οι πολίτες τα ΜΜΕ, την πολιτική, την πολεοδομία, το δημόσιο τομέα και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και την Αυτοδιοίκηση.

Η κοινωνία ζει ό,τι ζει γιατί η διαφθορά στην χώρα, σε πολιτικούς, δικαστικούς, ΜΜΕ, τοπική αυτοδιοίκηση, χτυπά κόκκινο!

Η κοινωνία είναι κολλημένη στα κάγκελα από την ακρίβεια, την ανεργία, την φτώχεια γιατί κανείς δεν παίρνει μακροπρόθεσμα μέτρα για να την ανακουφίσει και να την λυτρώσει.

Και πως αντιδρά;
Σκοτώνει ο ένας τον άλλον...
Δείτε στα δελτία ειδήσεων καθημερινά!

Πως μπορούμε να παρέμβουμε;
Όταν συμμετέχουμε στην ύψιστη υποχρέωση μας, και δεν αφήνουμε άλλους να την εκτελέσουν.

Μιας και είναι χρονιά εκλογών, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, συμμετέχουμε στις εκλογές, ως εκλέκτορες ή ως υποψήφιοι. Η αποχή από τις εκλογές δεν καταπολεμά τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά αντίθετα ενισχύει την πελατειακή σχέση.

Είναι χρέος όλων μας να προασπίσουμε τα κοινά συμφέροντα και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο άπαντες θα εργάζονται για την ανύψωση των εννοιών της δημοκρατίας, της ηθικής και της αξιοκρατίας.

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !