Πώς να ξεφορτωθείτε το φλέγμα: Τα επτά tips - Πότε χρειάζεται να δείτε γιατρό


Το φλέγμα είναι αυτή η παχιά ουσία που εκκρίνεται από την μεμβράνη της αναπνευστικής οδού και ευθύνεται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. 


Συνήθως το παρατηρούμε όταν είμαστε άρρωστοι όμως υπάρχει πάντα προστατεύοντας το στόμα, τη μύτη, τον λαιμό, τα ιγμόρεια και τους πνεύμονες.

Η βλέννα είναι κολλώδης και έτσι παγιδεύει σκόνη, αλλεργιογόνα και ιούς. Όταν είμαστε υγιείς, η βλέννα είναι αραιή και δεν την εντοπίζουμε τόσο εύκολα. Όταν είμαστε άρρωστοι η βλέννα μπορεί να γίνει παχύρρευστη και πιο αισθητή, καθώς παγιδεύει αυτές τις ξένες ουσίες. Αν, παρά το γεγονός ότι το φλέγμα αποτελεί μέρος του αναπνευστικού μας συστήματος, κάποιους τους κάνει να αισθάνονται άβολα, τότε υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε την παρουσία του σύμφωνα με το healthonline.

Κάντε τον αέρα υγρό


Η ενυδάτωση του αέρα γύρω σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λεπτόρρευστης βλέννας. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο ατμός μπορεί να καθαρίσει το φλέγμα και τη συμφόρηση, αλλά δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να το αποδεικνύουν.

Αντί για ατμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα όλη την ημέρα. Βεβαιωθείτε απλώς ότι αλλάζετε και καθαρίζετε το νερό καθημερινά.
Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση αρκετών υγρών, ιδιαίτερα ζεστών, μπορεί να βοηθήσει στη ροή της βλέννας. Το νερό και άλλα υγρά μπορούν να χαλαρώσουν τη συμφόρηση βοηθώντας τη βλέννα να κινηθεί. Δοκιμάστε να πίνετε υγρά, όπως χυμούς και σούπες. Άλλες καλές επιλογές υγρών είναι το τσάι χωρίς καφεΐνη, ο ζεστός χυμός φρούτων και το νερό με λεμόνι.

Τα ποτά σας όμως δεν θα πρέπει να είναι τα μόνα πράγματα που είναι ζεστά, θα πρέπει να είστε και εσείς! Το να παραμένετε ζεστοί είναι ένας εύκολος και απλός τρόπος για να βοηθήσετε το αναπνευστικό σας σύστημα. Όταν η θερμοκρασία του σώματός σας είναι υψηλή μπορείτε να «χτυπήσετε» πιο εύκολα τους λόγους που προκαλούν υπερβολική βλέννα, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Οι μέθοδοι για να παραμείνετε ζεστοί περιλαμβάνουν:

  • ζεστά ντους
  • να φοράτε πιο ζεστά ρούχα
  • να βάλετε μία επιπλέον κουβέρτα στο κρεβάτι σας

Κάντε σωστή διατροφή


Δοκιμάστε να καταναλώνετε τρόφιμα και ποτά που περιέχουν λεμόνι, τζίντζερ και σκόρδο. Μια έρευνα του 2018 διαπίστωσε ότι αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του βήχα και της υπερβολικής βλέννας, αν και ακόμα χρειάζονται περαιτέρω έρευνες που το αποδεικνύουν.

Τα πικάντικα τρόφιμα που περιέχουν καψαϊκίνη, όπως το καγιέν ή οι πιπεριές τσίλι, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στον προσωρινό καθαρισμό των ιγμορείων και στην κίνηση της βλέννας.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία από το 2016 τα ακόλουθα τρόφιμα και συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία και τη μείωση του κινδύνου ορισμένων ιογενών αναπνευστικών παθήσεων:

  • ρίζα γλυκόριζας
  • τζίνσενγκ
  • μούρα
  • εχινάκεια
  • ρόδι

Τι γίνεται με την κοτόσουπα; Βοηθάει και αυτή να απαλλαγούμε από το φλέγμα; Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ναι. Η κοτόσουπα μπορεί να είναι καλή για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και την απαλλαγή από την υπερβολική βλέννα γιατί επιβραδύνει την κίνηση των ουδετερόφιλων στο σώμα σας. Τα ουδετερόφιλα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όταν κινούνται αργά, παραμένουν στις περιοχές του σώματός σας όπου υπάρχει λοίμωξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας πριν προσθέσετε οποιαδήποτε νέα συστατικά στη διατροφή σας.

Γαργάρες με αλατόνερο ή φυσιολογικό ορό


Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν να καθαρίσει το φλέγμα στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην καταπράυνση ενός πονεμένου λαιμού.

Αν δεν θέλετε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο, υπάρχει μια πιο εύκολη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για να αραιώσετε το φλέγμα: ο φυσιολογικός ορός. Ο φυσιολογικός ορός είναι ένα διάλυμα αλατόνερου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ρινικό σπρέι. Θα το βρείτε στα φαρμακεία και είναι ένας φυσικός τρόπος να καθαρίσουν τα ιγμόρεια.

Έλαιο ευκάλυπτου


Η χρήση αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερβολικής βλέννας στο στήθος σας. Λειτουργεί χαλαρώνοντας τη βλέννα, ώστε να μπορείτε να τη βγάζετε πιο εύκολα. Ταυτόχρονα, αν έχετε έναν βασανιστικό βήχα, ο ευκάλυπτος μπορεί να τον ανακουφίσει.

Μπορείτε είτε να το ρίξετε σε νερό και να κάνετε εισπνοές ή να κάνετε εντριβές.


Ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα έλαια, ο FDA δεν παρακολουθεί ούτε ρυθμίζει την καθαρότητα ή την ποιότητα των αιθέριων ελαίων. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια και φροντίστε να ερευνήσετε την ποιότητα των προϊόντων μιας μάρκας.

Στο φαρμακείο χωρίς συνταγή


Υπάρχουν επίσης φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Τα αποσυμφορητικά, για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν τη βλέννα από τη μύτη. Αυτή η βλέννα δεν θεωρείται φλέγμα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση στο στήθος.

Τα αποσυμφορητικά λειτουργούν μειώνοντας το πρήξιμο στη μύτη σας και ανοίγοντας τους αεραγωγούς σας. Μπορείτε να βρείτε αποσυμφορητικά από το στόμα με τη μορφή δισκίων και σιροπιών.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα


Εάν έχετε συγκεκριμένη λοίμωξη ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να αντιμετωπίσει τη βασική αιτία των συμπτωμάτων σας. Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που μπορούν να αραιώσουν τη βλέννα σας εάν έχετε μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, όπως η κυστική ίνωση.

Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει εισπνεόμενα φάρμακα, που ενδέχεται να έχουν παρενέργειες όπως βήχας και σφίξιμο στο στήθος.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό


Συχνά το φλέγμα δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Εάν όμως η παρουσία του είναι διαρκής και ενοχλητική για έναν μήνα ή περισσότερο καλό θα είναι να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας. Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση φλέγματος:

  • γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • αλλεργίες
  • άσθμα
  • κυστική ίνωση (αν και αυτή η πάθηση διαγιγνώσκεται συνήθως νωρίς στη ζωή)
  • χρόνια βρογχίτιδα
  • άλλες πνευμονικές παθήσεις

Ενημερώστε τον γιατρό σας αν έχετε βήχα με αίμα, πόνο στο στήθος, δύσπνοια και συριγμό.
Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !