«Ι Get Knocked Down»: Ένα τραγούδι- ύμνος για κάθε Μουντιάλ


«When We’re Winning...», «Pissing the Night Away…», «Danny boy…». Στίχοι ανεξίτηλοι, ένα single συνυφασμένο με κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο.


Δεν ήταν ποτέ το τραγούδι κάποιου Μουντιάλ αλλά το soundtrack του videogame «FIFA World Cup 98». Ο τίτλος του δεν είναι καν «I Get Knocked Down» ενώ την μπάντα που το έφερε στη ζωή, Chumbawamba, πιο εύκολα θα τη βάζαμε για κωδικό wi-fi παρά να το προφέρουμε. 

Και τι έγινε; Αυτές οι θεϊκές λέξεις, οι ανεξίτηλοι στίχοι που ξεπρόβαλλαν πίσω από τη μασκότ στο Μουντιάλ της Γαλλίας, Footix, και μας προετοίμαζαν για ένα από τα πλέον επιτυχημένα videogames της EA Sports είναι σήμερα ένας μύθος της ποπ κουλτούρας.

Λίγα δευτερόλεπτα χρειάζονται, ένα intro σκέτη αδρεναλίνη και με τον κατάλληλο ρυθμό που ακόμα και στις μέρες μας βρίσκεται στα Dj sets και ξυπνάει μέσα μας τη φλόγα του χορού.

Το «Tubthumping» των Chumbawamba, ή αλλιώς «I Get Knocked Down» όπως έγινε γνωστό στις μετέπειτα γενιές εξαιτίας του εμφατικού ρεφρέν του, δεν είναι απλώς ένα soundtrack αλλά ο ύμνος κάθε Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ποιο Cup of Life;


Για τους νεότερους σίγουρα δεν τους λέει πολλά, όμως για όσους ήταν παιδιά στα 90’s εκείνο το «FIFA World Cup 98» ήταν μια όαση για το εκκολαπτόμενο videogaming κοινό. Εκείνη την εποχή είχαμε την ευτυχία η EA Sports να διαλέγει τα soundtrack των FIFA τόσο προσεκτικά και ετοιμαζόμασταν για διαγωνισμό στη Eurovision επί εποχές Παπαρίζου και Ρουβά. Γενικά η χρονιά του ’98 πέρα από το «Tubthumping» μας είχε ανοίξει την όρεξη με το «Song 2» των Blur στο «FIFA 98 Road to World Cup», ενώ μία χρονιά αργότερα ήρθε ο Fatboy Slim με το «Rockafeller Skank» -σ.σ. «The Funk Soul Brother» για να μην μπερδεύεσαι- και μας πήρε το μυαλό.


Αυτό όμως που είναι πραγματικά αξιοζήλευτο είναι το πώς ο κόσμος ξέχασε ότι η αναρχο-κομμουνιστική punk μπάντα και το soundtrack της, κατάφερε να υπερισχύσει του original τραγουδιού στο Μουντιάλ του ’98, το «Cup of Life» του Ricky Martin.

Αυτό το τραγούδι που τότε φωνάζαμε «Go-go-go, Ale-ale-ale. Go-go-go, στα @@ του Πελέ» και νομίζαμε ότι ήταν αστείο.


H επιτυχία του «Tubthumping» έχει επισκιάσει κάθε άλλο τραγούδι της μπάντας και είναι χαρακτηριστικό ότι και ο κιθαρίστας Whalley είπε στην Guardian ότι «99 τοις εκατό του κόσμου μας ξέρει για αυτό το τραγούδι, πάλι καλά που υπάρχει και το 1 τοις εκατό που θυμάται ότι υπάρχει και το υπόλοιπο άλμπουμ». Για την ιστορία οι Chumbawamba δεν κατάφεραν ποτέ να βγάλουν ανάλογη επιτυχία στα συνολικά έξι άλμπουμ τους και το 2012 βρέθηκαν για τελευταία φορά μαζί ύστερα από 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο της μουσικής.

Το ότι ακόμα και σήμερα το ακούμε σαν να έχει παιχτεί πρόσφατα, πόσο μάλλον όταν το θεωρούμε το απόλυτο soundtrack των Μουντιάλ δηλώνει το πόσο πολύ έχει αγκιστρωθεί στην αισθητική και το μυαλό μας. Ακόμα και αν το γνωρίζουμε ως «I get knocked DOWN». Ακόμα και αν λίγοι θυμούνται ότι αποτελούσε το soundtrack του videogame και όχι του ίδιου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του '98.

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !