Καλά Πασχούγεννα! Έρχεται σπάνια θερμή εισβολή: Τι θερμοκρασίες θα δούμε


Σπάνιο φαινόμενο, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή


Έχει συμβεί τρεις φορές από το 1963 

- Πρόκειται ουσιαστικά για μια θερμή εισβολή που θα επηρεάσει την ανατολική Μεσόγειο

Για να παρακολουθήσουν τις αποκλίσεις, οι μετεωρολόγοι, πέραν του εδάφους, εστιάζουν στις τιμές της θερμοκρασίας στα 1.500 μέτρα. «Για την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε αναμένουμε και την κορύφωση αυτής της θερμής εισβολής, στα 1.500 μέτρα η απόκλιση της θερμοκρασίας φτάνει τους 10 και 12 βαθμούς» ειπε ο Κώστας Λαγουβάρδος στο iefimerida.
Τι θερμοκρασίες θα δούμε

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «την τελευταία δεκαετία, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα είναι οι 15 βαθμοί Κελσίου, στην Κρήτη οι 16,5 βαθμοί και στη Θεσσαλονίκη οι 11 βαθμοί». Τις προσεχείς ημέρες, προσθέτει, «αναμένουμε 25 με 26 βαθμούς στην Κρήτη, μια απόκλιση 10 βαθμών από τις κανονικές θερμοκρασίες στο έδαφος. Στην Αθήνα εκτιμούμε ότι θα δούμε 5 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα και στη Θεσσαλονίκη 6-7 βαθμούς πάνω από τα κανονικά».

Ο Κώστας Λαγουβάρδος σημειώνει ότι «ταυτόχρονα, σε αυτό το διάστημα δεν περιμένουμε βροχές, εκτός από σήμερα και αύριο» και πως «οι νοτιάδες των προηγούμενων ημερών “εξαφάνισαν” τα χιόνια. Το Καϊμακτσαλάν ήταν χιονισμένο, τώρα βλέπεις πάλι έδαφος και μιλάμε για υψόμετρο 2.000 μέτρων και άνω».

Οι τρεις μεγάλες θερμές εισβολές των προηγούμενων δεκαετιών


Εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία από τις προηγούμενες δεκαετίες, ο Κώστας Λαγουβάρδος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επικείμενη θερμή εισβολή θα είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός.

«Η προηγούμενη αντίστοιχη θερμή εισβολή για το ίδιο διάστημα ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2010. Είχαμε τότε 23 βαθμούς στην Αθήνα και 29 βαθμούς στα Χανιά. Ένα δεύτερο σημαντικό συμβάν ήταν το διάστημα της 20ης με 23ης Δεκεμβρίου του 1963, οπότε η θερμοκρασία στην Αθήνα έφτασε τους 23 βαθμούς ξανά. Ένα τρίτο γεγονός ήταν το 1996. Τότε, στις 22 με 24 Δεκεμβρίου, είδαμε 21 βαθμούς στην Αθήνα και 28 στα Χανιά. Θα πρέπει να δούμε πώς θα πάει η φετινή θερμή εισβολή και αν θα σπάσει το ρεκόρ του 2010, που ήταν και το πιο σοβαρό γεγονός» επισημαίνει, καταλήγοντας, ο Κώστας Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στον προγνωστικό χάρτη του meteo.gr (12-16 Δεκεμβρίου) φαίνονται με αριθμούς οι αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές της θερμοκρασίας:

Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !