Μαγικό το «παγωμένο φεγγάρι»: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου 2022


Ξεπρόβαλε στον έναστρο ουρανό η πανσέληνος Δεκεμβρίου και τελευταία για το 2022.


Σύμφωνα με την αστρονομική ιστοσελίδα «Almanac», αυτό το μήνα η πανσέληνος θα έχει φωτεινότητα που θα αγγίξει το 100%, όμως θα μοιάζει μεγαλύτερη κατά τα πρώτα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17:05 ώρα Ελλάδας.

Παράλληλα, το «Παγωμένο Φεγγάρι», θα έχει μια τροχιά πιο ψηλά στον ουρανό από ό,τι συνήθως, κάτι που σημαίνει ότι η πανσέληνος θα παραμείνει πάνω από τον ορίζοντα για περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Πανσέληνος Δεκεμβρίου 2022 – Γιατί ονομάζεται «Παγωμένο Φεγγάρι»


Όπως συμβαίνει με όλες τις πανσελήνους, έτσι και με αυτή του Δεκεμβρίου, το πλήρες φεγγάρι έχει «βαφτιστεί» από τις διάφορες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά η κάθε πανσέληνος είναι γνωστή με περισσότερα από ένα ονόματα.

Συγκεκριμένα για το «Παγωμένο Φεγγάρι», η ονομασία αυτή έχει δοθεί από τη φυλή Μόχοκ επικρατήσει διότι ο Δεκέμβριος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για το Βόρειο Ημισφαίριο του πλανήτη.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο του Δεκεμβρίου:


Το Φεγγάρι του Χιονιού: Φυλή Τσερόκι
Το Φεγγάρι του Παγετού: Φυλή Κρι
Το Φεγγάρι των Καμμένων Δέντρων: Φυλή Ογκλάλα

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με τον πλανήτη Άρη

Ο Δίας, ο Κρόνος και ο Άρης θα είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, με ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, γνωστό ως «σεληνιακή απόκρυψη του Άρη», που πρόκειται να συμβεί στην κορύφωση της πληρότητας του φεγγαριού, σύμφωνα με το EarthSky.

Σε αυτό το σημείο, ο κόκκινος πλανήτης θα εξαφανιστεί πίσω από το φεγγάρι για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο γεγονός θα είναι ορατό σε μέρη της Αμερικής, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής.

Στη Βόρεια Αμερική, το φαινόμενο θα ξεκινήσει λίγο μετά τη δύση του ηλίου. Στην Ευρώπη και σε τμήματα της Βόρειας Αφρικής, οι λάτρεις της αστρονομίας θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη σεληνιακή απόκρυψη του Άρη θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2025.
Μαγεύει η πανσέληνος Δεκεμβρίου

Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες του Associated Press από το ολόγιομο φεγγάρι σε Ευρώπη και Ασία.

Η πανσέληνος πίσω από τον Παρθενώνα


Η πανσέληνος πίσω από τον Πύργο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη



Η πανσέληνος πίσω από το London Eye του Λονδίνου


Η πανσέληνος στον ουρανό της Ντόχα στο Κατάρ


Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !