Βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας; H μεγάλη ανακάλυψη που μοιάζει με το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου


Αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι αν όντως βρεθεί ο τάφος της Κλεοπάτρας, θα πρόκειται για την σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη στον 21ο αιώνα.


Βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας; Σήραγγα λαξευμένη σε βράχο που θεωρείται από τους αρχαιολόγους "γεωμετρικό θαύμα" ανακαλύφθηκε 13 μέτρα κάτω από έναν αρχαίο ναό στην Αίγυπτο. Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της Αιγύπτου εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει στον χαμένο τόπο ταφής του τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου και του εραστή της Μάρκου Αντώνιου.

Βασισμένοι στη θεωρία ότι η Κλεοπάτρα ετάφη κάτω από τον ναό Ταπόσιρις Μάγκνα, κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα της Αλεξάνδρειας, έκαναν ανασκαφές στο συγκεκριμένο σημείο.

Η σήραγγα είναι λαξευμένη μέσα από στρώματα βράχου και εκτείνεται για περισσότερα από 1.400 μέτρα ενώ έχει ύψος 1,8 μέτρα.


Η ανακάλυψη της στοάς που έχει δώσει ελπίδες στους αρχαιολόγους ότι ίσως βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη του τάφου της Κλεοπάτρας, λέγεται ότι μοιάζει με τη σήραγγα του Ευπαλίνου που βρίσκεται στη Σάμο και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της μηχανικής του κλασικού κόσμου.


Η αρχαιολόγος Κάθλιν Μαρτίνεζ από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντομίνγκο προτείνει τη θεωρία ότι η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος ετάφησαν μέσα στον ναό.

Μιλώντας στον αρχαιολογικό ιστότοπο Heritage Key, η Μαρτίνεζ σημείωσε ότι η εύρεση των λειψάνων της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου "θα είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα".

Η αυτοκτονία του Μάρκου Αντώνιου και η συμφωνία της Κλεοπάτρας με τον Οκταβιανό


Η θεωρία της αρχαιολόγου είναι ότι αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα από τον Οκταβιανό αλλά πριν από την αυτοκτονία της Κλεοπάτρας, η βασίλισσα της Αιγύπτου έκανε λεπτομερή σχεδιασμό για να ταφούν και οι δύο μαζί.


Η Μαρτίνεζ έχει δηλώσει στο National Geographic ότι "η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του γιατί ήθελε να αναπαραστήσει τον θρύλο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το αληθινό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι δίνει την αθανασία".

"Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, έτσι θα είχαν αιώνια ζωή μαζί".

Ομάδες που εργάζονταν στην τοποθεσία βρήκαν ένα τμήμα της σήραγγας που βυθίστηκε, μια σειρά από αγγεία και θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν κάτω από το ίζημα της λάσπης, καθώς και ένα ορθογώνιο μπλοκ από ασβεστόλιθο.


Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna μπορεί επίσης να είναι υποβρύχια λόγω τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν την αιγυπτιακή ακτή μεταξύ 320 μ.Χ. και 1303 μ.Χ.


Η Μαρτίνεζ ανακάλυψε επίσης αρκετά σημαντικά αντικείμενα μέσα στο ναό, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που έφεραν τις εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλών αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.


Κλεοπάτρα, πρώτη διασημότητα στον κόσμο


Η Κλεοπάτρα, που θεωρείται ως η πρώτη διασημότητα στον κόσμο, ήταν η τελευταία μιας μακράς σειράς Πτολεμαίων ηγεμόνων της Αιγύπτου που κατάγονταν από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Κυβέρνησε από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ. - μέχρι την ημέρα που πέθανε.

Η Κλεοπάτρα έγινε Κλεοπάτρα Ζ', βασίλισσα της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΙΒ', και ο αδελφός της έγινε βασιλιάς Πτολεμαίος ΙΓ' την ίδια εποχή.

Για να κερδίσει υποστήριξη από τον αιγυπτιακό λαό, η Κλεοπάτρα ανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρε, του Αιγυπτιακού θεού του ήλιου.

Η Κλεοπάτρα ερωτεύτηκε τον Μάρκο Αντώνιο, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην εξουσία του Ιουλίου Καίσαρα. Ο έρωτάς τους αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική οθόνη όπου την Κλεοπάτρα υποδύθηκε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Μάρκο Αντώνιο ο σύζυγός της Ρίτσαρντ Μπάρτον.

Όταν οι εραστές παντρεύτηκαν παραβιάζοντας τον ρωμαϊκό νόμο που περιόριζε τους Ρωμαίους να παντρεύονται ξένους, ο Οκταβιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας που ηγήθηκε της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 27 π.Χ. μέχρι το θάνατό του το 14 μ.Χ., κήρυξε τον πόλεμο στην Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο, νικώντας και τους δύο.

Στη συνέχεια, η Κλεοπάτρα κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε κατασκευάσει για τον εαυτό της, κάτι που προκάλεσε τις φήμες ότι αυτοκτόνησε.
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !