To "μνημόσυνο" του Γ. Νταλάρα στον Σ. Κόκκοτα που πέρασε στην αιωνιότητα


Ο Σταμάτης Κόκοτας συνέδεσε τη μουσική του πορεία και τη φωνή του με τη χρυσή εποχή του λαϊκού τραγουδιού στις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 κυρίως. 


Σπουδαίοι συνθέτες του εμπιστεύθηκαν τραγούδια τους και ορισμένα από αυτά θα παραμείνουν κλασικά στην ιστορία του τραγουδιού. Δεν συνεργαστήκαμε ποτέ αλλά γνωρίζω πως ήταν ένας καλός, ευγενής και γενναιόδωρος άνθρωπος.

Μαζί του, σχεδόν κλείνει μια ολόκληρη εποχή…


«Μ' ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό...»

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή, ξημερώματα Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2022, ο σπουδαίος τραγουδιστής, Σταμάτης Κόκοτας, ο οποίος νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο Βούλας με σοβαρά προβλήματα υγείας, δίνοντας μία γενναία μάχη με τον καρκίνο εδώ και 4 χρόνια. 

Παρόλα αυτά δεν είχε αποσυρθεί από το τραγούδι και έκανε κάποιες εμφανίσεις, όποτε το επέτρεπε η υγεία του. Η ζωή του κύλησε σαν κινηματογραφική ταινία και λόγω της φιλίας του με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ οι διάσημες φαβορίτες του, ήταν σήμα κατατεθέν του εδώ και χρόνια.

Ο Σταμάτης Κόκκοτας είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής. Καταλυτική υπήρξε για την καλλιτεχνική του πορεία η συνάντηση με τον Σταύρο Ξαρχάκο, για τον οποίο ο Σταμάτης Κόκοτας έχει πει: «Χρωστάω πάρα πολλά στον Ξαρχάκο, διότι εκείνος ανακάλυψε "τον Κόκοτα"».Η λατρεία για το τραγούδι και τα ακριβά αυτοκίνητα

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1937 στην περιοχή του Ζωγράφου όπου έμενε για αρκετά χρόνια μαζί με τον πατέρα του και γιατρό στο επάγγελμα και την μητέρα του που δούλευε ως τραπεζικός. 

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και στιχουργούς. Από τον Δήμο Μούτση και τον Σταύρο Ξαρχάκο μέχρι τον Απόστολο Καλδάρα, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Γιώργο Ζαμπέτα και άλλους. Υπήρξε την δεκαετία του ’50 και του ’60 ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αθηναικής νύχτας και σήμα κατατεθέν του υπήρξαν πάντα οι φαβορίτες του τις οποίες αρνούνταν πεισματικά να ξυρίσει. 

Μάλιστα όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και το «Ενώπιος Ενωπίω»: «Μία μεγάλη εταιρεία με ξυραφάκια μου έδινε πάρα πολλά χρήματα για να τις ξυρίσω και να κάνω μία διαφήμιση. Αρνήθηκα όμως δεν το ήθελα ποτέ αυτό». Έχει εξομολογηθεί επίσης πως αρκετές θαυμάστριες του τις λάτρευαν. Εκείνος όμως που τον λάτρευε και είχε φιλική σχέση μαζί του, ήταν ο έλληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης. Μάλιστα του είχε χαρίσει μία πανάκριβη Lamporghini, γνωρίζοντας πως ο τραγουδιστής ήταν λάτρης της ταχύτητας.

O Σταμάτης Κόκοτας μιλά στην Τσίπα για τον Ωνάση

Όπως έχει πει σε συνέντευξή του: «Μου άρεσε το αυτοκίνητο, η ταχύτητα, έπαιξα όσο ήθελα, τώρα ούτε το καβαλάω. Είχα και μία Rolls Royce, αλλά ην έδωσα. Και άλογα είχα. Εγώ και ο Μπάρλος. Ο Στράτος Διονυσίου ακολούθησε πολύ αργότερα. Είχε κάτι λίγα». Η σχέση του με τα χρήματα δεν ήταν η καλύτερη αλλά όπως είχε παραδεχτεί παρά τις σπατάλες του, ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση. Στα 8 χρόνια που έλειψε στο Παρίσι είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με αρκετά μεγάλα ονόματα της γαλλικής μουσικής, ενώ είχε συνεργασία εκείνη την εποχή και με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Σταμάτης Κόκοτας είχε κάνει δύο γάμους και είχε αποκτήσει τρία παιδιά, με τον μεγαλύτερο γιο του Δημήτρη να ακολουθεί τα βήματά του στο τραγούδι.


kokotas.jpgΘερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.


Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !