Madrugada: Ονειρική μελαγχολία από τη Νορβηγία


Το συγκρότημα από την Νορβηγία που λατρεύουν οι Έλληνες έρχεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 24 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του Ejekt Festival


Το Stokmarknes είναι μια πολύ μικρή πόλη στην πιο βόρεια ακτή του νησιού Hadseloya στην Νορβηγία, η οποία δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά πράγματα.

Δύσκολα θα πάει κάποιος εκεί αν δεν έχει συγκεκριμένη δουλειά, ακόμη πιο δύσκολα θα αποφασίσει να κάτσει περισσότερο από μια-δυο μέρες σε αυτή τη μουντή συνήθως πόλη. Μια πόλη που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι από εκεί ξεκίνησαν οι Madrugada, αυτοί οι αντιήρωες της alternative rock που λατρεύονται στην Ελλάδα, ίσως περισσότερο και από την Νορβηγία.

Τρία χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στο κλειστό του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο ο Sivert Hoyem, προικισμένος με μια εκπληκτική φωνή, μαζί με τους Frode Jacobsen και John Lauvland Pettersen επιστρέφουν στην Αθήνα της καρδιάς τους με τις μελαγχολικές ιστορίες τους. Ιστορίες με στίχους που ξύνουν πληγές, αναμνήσεις και σαγηνεύουν το κοινό τους έστω και αν βγάζουν μια μουσική κατάθλιψη που ηχεί γοητευτική όταν ακούς στίχους σαν αυτούς:

«Αχ οι ιστορίες από τους δρόμους
Ανεβαίνουν στο παράθυρό σας
Ξυπνήστε ξανά ορισμένες αναμνήσεις
Με αυτό τον τρόπο τα ξαναζείτε ξανά και ξανά
Το ένα θα αλλάξει στο άλλο
Μέχρι που δεν ξέρεις τι είναι αληθινό
Και είναι αλήθεια, έχετε κάνει τον κύκλο σας
Και δεν είναι η πρώτη φορά που είσαι εδώ...»

Οι στίχοι του «Stories from the streets», του «Majesty» και του «Lift me» σε παίρνουν μαζί τους, χωρίς να χρειάζονται σόου με εφέ και φοβεροί φωτισμοί.

Με φόρα στο Καλλιμάρμαρο


Αυτή την φορά, η Supernova το Ejekt Festival τους φέρνει στο Καλλιμάρμαρο, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, σε ένα live που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου τριάντα πέντε χιλιάδες θεατές. Μαζί τους θα είναι η Ane Brune ως σπέσιαλ guest ενώ πριν από τους Νορβηγούς θα ζεστάνει το κοινό η Amanda Tenfjord.

Στις αποσκευές τους θα κουβαλάνε το τελευταίο τους άλμπουμ «Chimes at midnight» μαζί με όλα τα θλιμμένα, αλλά τόσο γοητευτικά μουσικά τους πονήματα. Αυτά που λατρεύουν οι Έλληνες φανατικοί θαυμαστές τους, με τους οποίους οι Madrugada έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση, που δυναμώνει όσο περνάνε τα χρόνια. Χρόνια στα οποία η μπάντα δοκιμάστηκε από αποχωρήσεις και μια απώλεια, αυτή του κιθαρίστα Robert Buras, που στις 12 Ιουλίου του 2007, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του από ένα φίλο του.

Στα χέρια κράταγε την κιθάρα του και στους μήνες που ακολούθησαν ακούστηκαν διάφορα για τον χαρισματικό μουσικό που ζούσε στα όρια, εντρυφώντας σε αυτό που λέμε απαγορευμένες ηδονές, δηλαδή τα ναρκωτικά.

Το σοκ ήταν τεράστιο για τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, που αποφάσισαν να μην συνεχίσουν και έδωσαν το τελευταίο τους  live στο Spectrum του Όσλο στις 15 Νοεμβρίου του 2008, μπροστά σε ένα κοινό που παραληρούσε. 

Η σιωπή τους κράτησε δέκα χρόνια με προσωπικές καριέρες των μελών αλλά στις 15 Ιουνίου του 2018 η μπάντα ανακοίνωσε την επανένωση της μέσω της σελίδας τους στο Facebook.


Στην ίδια ανακοίνωση έγινε γνωστή και η περιοδεία τους για το 2019 που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη που έκαναν ποτέ, με 60 συναυλίες και εμφανίσεις σε μουσικά φεστιβάλ. Η Ελλάδα δεν έλειπε ούτε τότε, ούτε φυσικά τώρα που οι Madrugada βγήκαν πάλι στο δρόμο με αυτό το αντιφατικό μουσικό χαρμάνι και τις αρμονικές μελαγχολίες που ζεσταίνουν την ψυχή, έστω και αν έρχονται από την παγωμένη Νορβηγία.

Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !