H βενζίνη αναμένεται να πέσει κάτω από τα 2€, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλή είδηση


Η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου των τελευταίων ημερών μπορεί να προμηνύει έναν κύκλο κρίσης, στο μεταξύ θα μπορέσουμε να φουλάρουμε λίγο πιο εύκολα.


Σε μια ιστορική ημέρα για τις αγορές, η τιμή του βαρελιού την Πέμπτη έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100$. Εκτός από το ψυχολογικό όριο όμως, είχε και μια σημαντική ποσοτική διάσταση. Σαν πτώση άγγιξε το 10% ίσως η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε μία ημέρα. Αυτό οφείλεται στην απόφαση για αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων που συμπαρασύρει την παραγωγή πετρελαίου. Η ενίσχυση της παραγωγής ρίχνει τις τιμές, άρα αυτό είναι καλό νέο για το αμάξι μας, ή μήπως όχι;

Μπορεί να ζούμε στην εποχή των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και οι τιμές που βλέπουμε στη βενζίνη να είναι μία από αυτές, αλλά ο πόλεμος είναι μόνο μία από τις αιτίες. Η τιμή είχε πάρει την ανιούσα πολύ πριν τον πόλεμο και οι τελευταίοι μήνες ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Με την παραγωγή να μένει τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα και τη ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς, οι τιμές ρεκόρ ήταν απλά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία με τον πληθωρισμό να παραμονεύει στη γωνία.

Ο φόβος και η ανησυχία στην αγορά των σιτηρών λόγω του πολέμου έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού που άρχισε να κατατρώει μισθούς και τινάζει στον αέρα κρατικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με μια μεγάλη, και κυρίως απρόβλεπτη στην εξέλιξή της, οικονομική κρίση να βρίσκεται πρό των πυλών, η προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί μέσα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου ήταν μάλλον μονόδρομος για τις ΗΠΑ που τρέμουν τον πληθωρισμό περισσότερο κι από την Κίνα.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η τεχνητή πτώση, άγαρμπα και τεράστια σε ποσοστό, δείχνει ότι ο πανικός είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζαμε με τις νέες προβλέψεις της Citi να λένε ότι η πτώση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να φτάσει ακόμα στα 65$ ανά βαρέλι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δούμε τόσο μεγάλη μείωση και στην τιμή της βενζίνης στην αντλία. Ναι μεν θα υπάρξει κάποια μείωση, αλλά οι υπόλοιποι παράγοντες που την επηρεάζουν θα την κρατήσουν σχετικά ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση ο πληθωρισμός μόνο να συγκρατηθεί μπορεί και για να πέσει θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αποσυμπιεστεί.

Η τιμή του πετρελαίου και οι προεκτάσεις τους στην οικονομία ήταν πάντα μια παρτίδα γεωπολιτικού σκάκι που παιζόταν γύρω από τον Περσικό και τώρα που παίζεται από την Οδησσό μέχρι το στενό της Ταϊβάν το κάνει ακόμα πιο σύνθετο. Τόσο σύνθετο που πλέον το πετρέλαιο τείνει να γίνει παράπλευρος παράγοντας και όχι πρωταγωνιστής στην παγκόσμια οικονομία, σίγουρα δεν θα βαρεθούμε στο άμεσα προσεχές διάστημα.

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !