Σπήλαιο Ποσειδώνα στη Σαρδηνία, Ιταλία


Ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον πλανήτη

Το Σπήλαιο του Ποσειδώνα είναι ένα σπήλαιο σταλακτιτών κοντά στην πόλη Αλγκέρο στο νησί της Σαρδηνίας της Ιταλίας. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από ντόπιους ψαράδες τον 18ο αιώνα και έκτοτε εξελίχθηκε σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο σπήλαιο με υπέροχους σταλακτίτες κοντά στην πόλη Alghero / Αλγκέρο. Η περιοχή του σημερινού Αλγκέρο έχει κατοικηθεί από τους «προϊστορικούς» χρόνους. Ο «πολιτισμός Οζιέρι» / Ozieri / Otieri (3500-2700 π.Χ.) άκμασε εδώ από την 4η χιλιετία π.Χ. Στο Σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ / Grotte di San Michele ευρέθησαν τα πρώτα ευρήματά του, και ανασκάφηκαν το 1914.[1]

Στην Sant'Imbenia αναπτύχθηκε η μεταλλουργία και το εμπόριο με τους (ελληνικής καταγωγής) Ετρούσκους - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - στην ιταλική ηπειρωτική χώρα – βλ. R. Miles “Carthage Must Be Destroyed: The Rise and Fall of an Ancient Civilization”, United States, Penguin Books. 2010, σελ. 42–43.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από εντόπιους ψαράδες τον... 18ο αιώνα και εθεώρησαν πως σε μια τέτοια ομορφιά μόνον ένας θεός θα μπορούσε να κατοικεί… Και δη ο θεός της θάλασσας των Ελλήνων, ανασύροντάς τον από το ελληνικό DNA τους… Άλλωστε ποτέ η ελληνική μυθολογία δεν περιορίσθηκε στα στενά όρια της νυν Ελλάδος, αλλά κάνει λόγο και για την Μεσόγειο και για μέρη έξω απ’ αυτήν… Άριστη απόδειξη το όνομα αυτού του σπηλαίου…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΕΤΡΟΥΣΚΟΥΣ, ΕΔΩ.



Το μονοπάτι πρόσβασης στο Σπήλαιο του Ποσειδώνος στην Σαρδηνία


Με τέτοια έργα αναπτύσσεται μια περιοχή, ακόμη κι αν δεν έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, παρά μόνον όψιμη παράδοση. Από τότε αναπτύχθηκε σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Στο σπήλαιο γυρίστηκε η ταινία επιστημονικής φαντασίας «Island of the Fishmen», του Sergio Martino, το καλοκαίρι του 1978, με πρωταγωνίστρια την Barbara Bach.

Πηγαίνει κανείς έως εκεί με εκδρομικά καΐκια


Η είσοδος του σπηλαίου ευρίσκεται περίπου 1 μ. επάνω από την στάθμη της θάλασσας, στους πρόποδες των βράχων Capo Caccia (110 μ.). Ως εκ τούτου, το σπήλαιο είναι επισκέψιμο μόνον όταν τα νερά είναι ήρεμα. Μια σκάλα – η escala del cabirol (τα «βήματα της κατσίκας»), που λαξεύτηκε στον βράχο το 1954, με 654 σκαλοπάτια οδηγεί από έναν χώρο στάθμευσης στην κορυφή του γκρεμού μέχρι την είσοδο. ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ.

Τέλος, δύο άλλα σπήλαια ευρίσκονται κοντά: το "Green grotto", το οποίο δεν είναι ανοιχτό για τους τουρίστες, και το Grotta di Ricami, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνον από τη θάλασσα. Κάτω από το νερό υπάρχουν πολλά θαλάσσια σπήλαια – ιδανικός τόπος για τους λάτρεις των καταδύσεων. Το μεγαλύτερο και το πιο διάσημο είναι η Σπηλιά του Νηρέα / Nereo Cave - επίσης ελληνικής μυθολογίας θαλάσσιος δαίμων - το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες καταδύτες!

Το συνολικό μήκος του σπηλαιοσυστήματος εκτιμάται ότι είναι περίπου 4 χιλιόμετρα! 

Αλλά μόνον μερικές εκατοντάδες μέτρα είναι προσβάσιμα στο κοινό. 

Υπάρχουν περάσματα, σχηματισμοί σταλακτίτη και σταλαγμίτη, και μια λίμνη αλμυρού νερού, μήκους 120 μ., η οποία ευρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας. Το σπήλαιο ήταν κάποτε βιότοπος της μεσογειακής φώκιας μονάχους-μονάχους, η οποία έχει εξαφανιστεί στην περιοχή.

Στην Ιταλία, τέλος, υπάρχει και η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά του Κάπρι, που θεωρείται Σπήλαιο του Ποσειδώνος, κυρίως επειδή ευρέθη μέσα στον βυθό της αρχαίο άγαλμα του Ποσειδώνος και του Τρίτωνος…

ΠΗΓΗ: Arkeoloji ve sanat. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.8.2020.
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !