Ένας άνδρας ένιωσε έναν ερεθισμό στο μάτι του - Ένα τσιμπούρι τρεφόταν από τον βολβό του


Τα τσιμπούρια τρέφονται με αίμα και μεταφέρουν πολλές ασθένειες.


Ο Κρις Πράτερ ζει στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Είναι χειριστής αλυσοπρίονου και συχνά εργάζεται ως υλοτόμος. Επειδή στη δουλειά του έρχεται αναγκαστικά σε επαφή με διάφορα ζωύφια, χρησιμοποιεί καθημερινά εντομοαπωθητικό.

Παρά τις προσπάθειές του όμως δεν κατάφερε να γλυτώσει από ένα εκ των χειρότερων παρασιτικών ζωυφίων που κυριολεκτικά τρέφεται με το αίμα των θηλαστικών. Φυσικά αναφερόμαστε στο τσιμπούρι ή αλλιώς κρότων.

Το χειρότερο όλων όμως ήταν πως το τσιμπούρι ήταν στο μάτι του. Για την ακρίβεια στον βολβό του ματιού. «Και φυσικά δεν μπορείς να ψεκάσεις (σ.σ. εννοεί εντομοαπωθητικό) στο μάτι σου» όπως είπε στο WYMT που συνεργάζεται με το CNN.

To παράσιτο κατάφερε να φτάσει στο μάτι του άνδρα κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο και ενώ εκείνος είχε αναλάβει εργασίες κοπής δέντρων.

Αρχικά το μάτι του παρουσίασε έναν ερεθισμό, αλλά όπως λέει, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Σκέφτηκε πως ίσως να τον είχαν ενοχλήσει τα πριονίδια και πίστευε πως εάν έριχνε άφθονο νερό η ενόχληση θα περνούσε. Ο ερεθισμός όμως δεν πέρασε.

Αν και διστακτικός επισκέφθηκε έναν οπτομετρητή ο οποίος του ανακοίνωσε και τα κακά νέα. Ένα τσιμπούρι «κατοικούσε» στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού του (το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού το οποίο καλύπτει την ίριδα, την κόρη και τον πρόσθιο θάλαμο).
Πριν ο Πράτερ προλάβει να επεξεργαστεί την πληροφορία, ο οπτομετρητής είχε αφαιρέσει το τσιμπούρι με ένα τσιμπιδάκι. «Όταν το τσιμπούρι αποτραβήχτηκε ακούστηκε ένα μικρός ήχος» εξήγησε ο Πράτερ.

Έλαβε μια συνταγή για αντιβίωση και οφθαλμικές σταγόνες και αποχώρησε, προφανώς ελαφρώς σοκαρισμένος.


Το επικίνδυνο τσιμπούρι

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τσιμπούρι εντοπίζεται στο μάτι ανθρώπου. Ωστόσο δεν συμβαίνει και τόσο συχνά. Το 2011 η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας αναφέρει ανάλογο περιστατικό ενώ ανατριχιαστική είναι και η περίπτωση ενός 9χρονου αγοριού καθώς ένα τσιμπούρι εντοπίστηκε να τρέφεται από τον ιστό του τυμπάνου του αυτιού του. Εάν η αφαίρεση δεν είχε γίνει άμεσα το παιδί μπορεί να αντιμετώπιζε προβλήματα ακοής.

Το τσιμπούρι ανήκει στην τάξη των ακάρεων και τρέφεται με αίμα που ρουφά από το δέρμα των θηλαστικών, στα οποία παρασιτεί τρεις φορές τη μέρα (και κάθε φορά η κοιλιά του φουσκώνει). Αφαιρείται δύσκολα και είναι επιβλαβές για ανθρώπους και ζώα καθώς μπορεί να μεταφέρει σοβαρές ασθένειες όπως η βορρελίωση ή η εαρινή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος που έχει μάθει να κλωνοποιείται και εκτιμάται πως «σύντομα θα κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος της Νοτίου Αμερικής».


Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !