Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος 100 εκατομμυρίων με σχεδόν άθικτο δέρμα


Όταν μιλάμε για ανακαλύψεις που αφορούν δεινόσαυρους, πάντα φανταζόμαστε οστά και μουσεία, όμως υπάρχουν ευρήματα που σπάνε τη μονοτονία και γίνονται απολύτως σημαντικά.


Τον Μάρτιο του 2011, μια ομάδα ερευνητών έκανε μια τέτοια άνευ προηγουμένου ανακάλυψη. Εκείνη την ημέρα, ο χειριστής βαρέων οχημάτων Shawn Funk έκανε γεώτρηση στην περιοχή Fort McMurray του Καναδά όταν συνέβη κάτι απροσδόκητο.

Μόλις άρχισε να παρατηρεί περισσότερα κομμάτια πέτρας να λύνονται από πριν, κάλεσε τον προϊστάμενό του, Mike Gratton, και η δουλειά σταμάτησε αμέσως. Είχαν βρει κάτι περίεργο.


Μετά από κάποια προκαταρκτική έρευνα που ο Shawn και ο Mike χρειάστηκε να μιλήσουν με ειδικούς, βρήκαν ένα εξαιρετικά καλά διατηρημένο απολίθωμα δεινοσαύρου, συμπεριλαμβανομένου μέρους του δέρματος του. Αυτό το δείγμα έχει θεωρηθεί το καλύτερα διατηρημένο απολίθωμα μέχρι σήμερα, καθιστώντας το τη σημαντικότερη ανακάλυψη στον τομέα της παλαιοντολογίας μέχρι σήμερα.

«Δεν έχουμε μόνο σκελετό. Έχουμε έναν δεινόσαυρο όπως πραγματικά θα ήταν. Είναι πολύ καλά διατηρημένο. Πιθανότατα έπεσε σε ποτάμι και μεταφέρθηκε στη θάλασσα, όπου κατέληξε να βυθιστεί. Για εκατομμύρια χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας, τα ορυκτά έπαιρναν τη θέση του δέρματος του δεινοσαύρου, διατηρώντας το με σούπερ ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε ο Caleb Brown, ερευνητής στο Βασιλικό Μουσείο Tyrrell στον Καναδά, όπου βρίσκεται τώρα το απολίθωμα.

Ο δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε είναι ένας οζόσαυρος, ένα είδος που ζούσε εκεί που είναι ο Καναδάς σήμερα πριν από 110 εκατομμύρια χρόνια. Η εξόρυξη του απολιθώματος διήρκεσε περίπου 7.000 ώρες χωρισμένες σε 6 χρόνια. Η αποκάλυψη του κρανίου χρειάστηκε περίπου 8 μήνες.


Αυτός ο δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε ονομάστηκε " Borealopelta markmitchelli " και πήρε το όνομά του από τον Mark Mitchell, τον πρώτο παλαιοντολόγο που επισκέφτηκε την τοποθεσία.

Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος όταν έμαθα το όνομά του. Σήκωσα τα χέρια ψηλά και πανηγύρισα, σχολίασε ο Mark Mitchell.

Αυτός ο δεινόσαυρος θεωρείται ότι ήταν φυτοφάγος που έζησε στην Κρητιδική περίοδο. Το απολίθωμα βρίσκεται επί του παρόντος υπό έρευνα για τον προσδιορισμό των φυσικών του χαρακτηριστικών, όπως το χρώμα του ή τον τύπο της υφής του δέρματος όταν ήταν ζωντανό.


Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !