Ακρίβεια, ακραία φτώχεια και ενεργειακή ένδεια στην χώρα με την τρίτη ακριβότερη βενζίνη της Ε.Ε. - Το podcast της 14ης - Ιουνίου 2022



Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει μια σειρά από -PASS για να ελέγχει την ζωή μας!


Covid pass, fuel pass, power pass, τώρα και freedom pass για επιδοτούμενες διακοπές. Παλιότερα βέβαια παίρναμε αντίστοιχα, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια, φοιτητικά δάνεια ή διακοποδάνεια. Αυτή η λογική είδαμε που μας έβγαλε...

Σε εποχές που τα πάντα έχουν ξεφύγει, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να επιδοτεί πενιχρά τους καταναλωτές για το αυξημένο κόστος ενέργειας και μειώνει τους συντελεστές ΦΠΑ μόνο στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά και τις ζωοτροφές.

ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΆ ΕΙΔΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ!

Όμως, θα μπορούσε, τουλάχιστον, να υιοθετήσει μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες της ΕΕ για τη διευκόλυνση των πολιτών που επιβαρύνονται δυσανάλογα από το κύμα αυξήσεων.

Αν αδυνατεί να τα βρει μπορεί δει τη σύνοψη που ακολουθεί:

Ως προς την ενέργεια:

Η Ισπανία μείωσε προσωρινά τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και ακολούθως περιόρισε τα κέρδη των εταιρειών προμήθειας ρεύματος για να διασφαλίσει πόρους που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει περαιτέρω τα νοικοκυριά.

Η Γαλλία προσφέρει ήδη κουπόνια αξίας 150 εκατ. ευρώ ετησίως σε 5,5 εκατ. νοικοκυριά της χώρας.

Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αποφάσισε να προβεί σε μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί σε περίπου 10% στο λογαριασμό του μέσου οικιακού καταναλωτή (δηλαδή με κατανάλωση 800kWh για περίοδο δύο μηνών). Ως προς τις ανατιμήσεις αρκετές χώρες χρησιμοποιούν τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για την προστασία των τιμών σε βασικά τρόφιμα.

Έτσι, η Γερμανία έχει υιοθετήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 7% για βασικά τρόφιμα. Η Πορτογαλία έχει υιοθετήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% για βασικά τρόφιμα. Η Γαλλία έχει υιοθετήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 5,5% για βασικά τρόφιμα. Οι Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Κροατία και Λετονία έχουν υιοθετήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 5% για βασικά τρόφιμα. Η Ισπανία έχει υιοθετήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 4% για βασικά τρόφιμα. Το Λουξεμβούργο έχει υιοθετήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 3% για βασικά τρόφιμα. Οι Ιρλανδία και Μάλτα έχουν υιοθετήσει χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 0% για βασικά τρόφιμα. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης ισχύει η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) των μισθών.

Θα μου πείτε, τι λες τώρα...!
Και δίκιο θα έχετε...


Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !