Δεν πιστεύουμε στα μάτια μας με όσα διαβάσαμε στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο Βασίλης Αβραμίκας μέσω των social media.
Θέλω να με ακούσετε σας παρακαλώ όλοι..Στην ζωή μου δεν έκρυψα ποτέ τίποτα.Είμαι ΑΜΕΑ είμαι αθλητής του Taekwondo και του Para Taekwondo.. Επίσημος παντού..Ερχoμαι σε όλες τις διοργανώσεις Taekwondo γιατί μου έχετε προσφέρει την μεγάλη σας αγάπη. Έρχομαι για να σας δω όλους γιατί σας αγαπώ παραπάνω..Συμμετέχω γιατί λατρεύω το Taekwondo που με βοήθησε στην ζωή μου να μην είμαι σε άλλες δραστηριότητες που συνήθως προτείνουν οι ΕπιστήμονεςΑπό το 2009 που μπήκα στο άθλημα πέρασα υπέροχες στιγμές.Είχα την τιμή στα 20 μου χρόνια να συμμετέχω σε πολλές διοργανώσεις..Η χαρά της συμμετοχής για μένα είναι το μεγαλείο..Όμως ήρθε αυτός ο αγώνας 321 στο Πανελλήνιο κύπελλο Κ Θωμαιδης..Όλα αυτά που έζησα σαν άνθρωπος δεν τα έχω ξαναζήσειΕνα μετάλλιο αξίζει περισσότερο από την αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου έστω και ΑΜΕΑ ανάπηρου καθυστερημένου η όπως αλλιώς με αποκαλούσαν από την εξέδρα;Η παρότρυνση των οπαδών να σπάσουν το πόδι του ανάπηρου αξίζει ένα χρυσό μετάλλιο;Η συμπεριφορά ανθρώπων που με θεώρησαν ως σκουπίδι μέσα στο τερέν του αγώνα και δεν μου έδωσαν το χέρι αξίζει ένα χρυσό μετάλλιο;Ο τρόμος και η λεκτική και ρατσιστική βία για την αναπηρία μου που δεχτηκα από μέρος της εξέδρας αξίζει ένα χρυσό μετάλλιο;Πραγματικά και αληθινά ο ίδιος δήλωσα αδυναμία να αγωνιστώ ενω μπορουσα για να αποφύγω όλο αυτό που γινόταν σε τερέν και εξέδρα αφού κανεις δεν μπορούσε να με προστατεύσει ως αθλητή και ως άνθρωποΉθελα να φύγω να τρέξω να πάω σπίτι μου με τα πόδια όπως ειμουνα με το dobok και τις πατούσες..Ήθελα να κλάψω να σπάσω το κεφάλι μου σε τοίχο.Έκανα λάθος για ανθρώπους που θεωρούσα ότι με δέχονται με ότι είμαι.ΕΧΟΥΝ δικιο αυτοί που φώναζαν τι δουλειά έχεις εδώ αναπηρε να πας στα καρότσια του ΠΑΣΧΑ(ΑΣ ΠΑΣΚΑ λέγεται και είμαι περήφανος που είμαι αθλητής τους στο ParaTaekwondo)Ζητώ συγνώμη από τους διαιτητές του αγώνα που έφυγα από την καρέκλα που καθόμουν και παρακολουθουσα το bulling που δεχοντουσαν.. Έπρεπε να προστατεύσω την δική μου σωματική ακεραιότητα από την υπέροχη εξέδρα...Τους συγχωρώ όλους δεν ξέρουν τι κάνουν!Θα ζητήσω μια προσωπική χάρη με τον απόλυτο σεβασμό από την Ελληνική Ομοσπονδία ΤαεκβοντοΘα ήθελα να επιστρέψω το μετάλλιο και το δίπλωμα γιατί ο σκοπός μου ήταν να έρθω να περάσω τέλεια να περάσουμε όμορφα.Δεν μπορώ να κατέχω κάτι που με γέμιζει τρόμο στο σπίτι μου..Με σεβασμό σας ευχαριστώ!
Και τώρα, γνωρίστε τον λίγο καλύτερα όλοι εσείς οι κάφροι της "εξέδρας".
Ο Βασίλης Αβραμίκας, είναι ένα νέο ταλέντο στο χώρο του Para Taekwondo που τους τελευταίους μήνες κατάφερε να προσελκύσει το κοινό του, με την υπέρμετρη προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να πετύχει διακρίσεις για την χώρα μας, σε μια δύσκολη περίοδο για όλου που χρειαζόμαστε καλά νέα.
Βρεθήκαμε διαδικτυακά - λόγω του lockdown - και ομολογώ πως από τις πρώτες του κουβέντες κατάλαβα πως έχω απέναντι μου ένα παιδί που σέβεται, ένα παιδί μεγαλωμένο με τα ιδεώδη του αθλητισμού, δείγμα καλής δουλειάς από το σπίτι του, αλλά και από τους προπονητές του.
Η συνομιλία μας τον βρήκε στο προπονητικό κέντρο Taekwondo της Κυριακής Χατζογιαννάκη, στον Πειραιά. (Αναρωτιέσε κι εσείς γιατί τρέχει στον Πειραιά ένα παιδί που μένει στα Άνω Λιόσια, και αθλείται σε σύλλογο των Αχαρνών; Έχω και εγώ περιέργεια να μάθω...)
Χαρούμενος ο Βασίλης, εμφανώς τρακαρισμένος και ντροπαλός αλλά και με ανεβασμένη διάθεση, με υποδέχτηκε «στο σπίτι του», όπως αποκαλεί το άθλημα, και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση άρχισε μεταξύ μας.
Είμαι σίγουρος, ότι θα μάθετε πολλά, τόσο γι’αυτόν τον εξαίρετο αθλητή όσο και το άθλημα του para – Taekwondo και τι συμβαίνει στην χώρα μας γενικότερα με το συγκεκριμένο άθλημα...!
Συνέντευξη | Θοδωρής Τσέλας
- Καλησπέρα Βασίλη! Πώς είσαι; Ποιος είσαι και σε ποια φάση της ζωής σου σε πετυχαίνω;
Β.Α: Καλησπέρα κ. Τσέλα... Λέγομαι Βασίλης Αβραμίκας και ξεκίνησα το Taekwondo το 2009 στον σύλλογο «Φλόγα Φυλής» με προπονητή τον Σταύρο Καταποδη σε ηλικία 7 χρ.
- Συνεχίζεις να αγωνίζεσαι στον ίδιο σύλλογο;
Β.Α: Όχι, γιατί το 2014 λόγω προβλημάτων που υπήρχαν στον τοπικό αθλητισμό, μεταγράφηκα στον Α.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ με προπονητή τον Παναγιώτη Παλαιολόγου...
- Δεν ρωτάω ποια προβλήματα υπήρξαν για αυτή την «μεταγραφή» για να μην σε φέρω σε δύσκολη θέση. Θα ρωτήσω μόνο, πόσο δύσκολο είναι να αλλάζει αθλητική γειτονιά ένας αθλητής;
Β.Α: Είναι απογοητευτικό να φεύγεις από το σπίτι και την γειτονιά σου, αλλά γίνεται «σπίτι σου» και «γειτονιά σου» το μέρος όπου οι άνθρωποι σε αγκαλιάζουν με πίστη και σεβασμό.
- Μάλιστα... Από τότε λοιπόν αγωνίζεσαι στις Αχαρνές; Έχεις διακρίσεις εκεί;
Β.Α: Ναι!
Β.Α: Έχω κατακτήσει από το 2013 μέχρι το 2020 που σταμάτησαν οι διοργανώσεις, 3 Πανελλήνια κύπελλα της «ΕΛ.Ο.Τ.», (Ελληνική Ομοσπονδία Ταεκβοντο) και 7 πρωταθλήματα της «Ε.ΤΑ.Ν.Ε.» (Ένωσης Ταεκβοντο νότιας Ελλάδας) στο αγωνιστικό Taekwondo ως ο μοναδικός αθλητής Αμεα στην Ελλάδα.
- Μισό βρε Βασίλη μου γιατί σε έχασα και συγγνώμη! Τόσες διακρίσεις και σε μαθαίνουμε από σπόντα; Δεν θα έπρεπε να είσαι δαφνοφορεμένος από την Ελληνική Πολιτεία; Να σε βλέπουμε στις ειδήσεις;
- Και ποιος πληρώνει τα έξοδα σου για αυτές τις συμμετοχές; Από όσο γνωρίζω χρειάζονται πολλά πολλά χρήματα. Έχεις χορηγούς; Πληρώνει μήπως η Ελληνική Ομοσπονδία Τακβοντό ή Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Αμεα; Η Γ.Γ. Αθλητισμού;
Β.Α: ΚΑΝΕΙΣ κ. ΤΣΕΛΑ!
Β.Α: Έχω κατακτήσει 5 παγκόσμια «open Para Taekwondo» εκπροσωπώντας άτυπα την χώρα μας και συνεχίζουμε όσο αντέχουμε οικονομικά, εγώ και ο πατέρας μου, διότι δεν έχουμε βοήθεια από κανέναν. Ούτε σε εξοπλισμό, ούτε σε κόστος συμμετοχής διοργάνωσης κλπ. Ότι γίνεται γίνεται με κόστος της οικογένειας.
Ο Βασίλης Παναγιωτοπουλος μαζί με τον Βασίλη |
Β.Α: Η μόνη βοήθεια που έχω είναι της προπονήτριας ταεκβοντο, Κυριακής Χατζογιαννάκη, στον Πειραιά που μου έχει διαθέσει αφιλοκερδώς το γυμναστήριο που εχει το εξοπλισμό της, τις κάμερες που χρειάζονται για την διαδυκτιακή παρουσία μου στα παγκόσμια οpen και ένα αναμνηστικό που έδωσε ο Δήμος Αχαρνών σε όλους τους αθλητές άρα και σε έμενα...
Η Κυριακή Χατζογιαννάκη με τους πάρα αθλητές της Γιώργο Κατσουλάκο και Μαρία Παύλου |
- Ούτε ο Δήμος Φυλής, η πόλη που ζεις και τιμάς και προβάλλεις σε έχει βοηθήσει; Από όσο γνωρίζω ο Δήμος κατά καιρούς έχει βοηθήσει διάφορους αθλητές και ξέρω πως βοηθά... Εσένα, πως και δεν σε έχει καλέσει να σε συγχαρεί; Να σε βραβεύσει, να σε καλύψει οικονομικά έστω και σε ένα μικρό ποσοστό;
Β.Α: ΌΧΙ κ. Τσέλα! Ήμουν και είμαι σαφής. ΚΑΝΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ Ή ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ Η ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ! Και καλύτερα...
Β.Α: Να μην χρωστάω σε κανέναν! Ότι έχω κάνει το χρωστάω σε μένα και στην οικογένεια μου, σε ελάχιστους φίλους, και στους ανθρώπους που με πιστεύουν όπως ο προπονητής μου, ο Σύλλογος μου, και η κ. Χατζογιαννάκη την οποία και ευχαριστώ πολύ από καρδιάς.
- Καταλαβαίνω από την φωνή σου και από το ύφος σου πως πιέζεσαι και δεν νοιώθω κι εγώ καλά με αυτό. Λες λίγα αλλά εννοείς πάρα πολλά! Πάμε στο Αθλητικό κομμάτι.
Β.Α: Ναι κ. Τσέλα, σας παρακαλώ πολύ...
- Πες μου που συμμετείχες τελευταία, τι διακρίσεις είχες;
Β.Α: Οι διοργάνωσεις που πήραμε δύο χρυσά μετάλλια ήταν η πρώτη στην Γερμανία όπου την διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ταεκβοντό της Βαυαρίας στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.
Β.Α: Αγωνίστηκα διαδικυκά από τον Πειραιά και κατέκτησα το χρυσό στην κατηγορία «P20 under 30» που ήταν και η πρώτη φορά που Έλληνας αθλητής σε αυτήν την κατηγορία πήρε πρωτιά! Ακολούθησε το παγκόσμιο Open στην Δανία 28 και 29 Φεβρουαρίου.
Β.Α: Η δυσκολότερη διοργάνωση με 1000 αθλητές από 70 χώρες. Εκεί κατάφερα να περάσω στον τελικό έχοντας απέναντι τις Εθνικές Ομάδες της Ρωσίας, της Κροατίας, του Μεξικό και των ΗΠΑ.
Οπως προείπα αγωνίστηκα μεν με την σημαία της Ελλάδος, αλλά ανεπίσημα σε σχέση με τους αντιπάλους, γιατί δεν αναγνωρίζεται το para – Taekwondo στην Ελλάδα.
Κατάφερα να κατακτήσω την 3η θέση πίσω από Ρωσία και Μεξικό αφήνοντας εκτός βάθρου την υπερδύναμη Κροατία.
Β.Α: Στην συνέχεια στις 15 /3 αγωνίστηκα σε Διεθνές open στην Σκωτία όπου κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία «P20 U30».
Και για να σας προλάβω, το κόστος όπως σας είπα και πριν για όλες αυτές τις διοργανώσεις, τα κάλυψε η οικογένεια μου.
Σκύβω το κεφάλι Βασίλη Αβραμίκα, μπροστά στο μεγαλείο ψυχής που διαθέτεις. Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Ελπίζω να βρίσκεις πάντα την δύναμη να αγωνίζεσαι και να μας συγχωρείς για την αχαριστία που σε αντιμετωπίζουμε.
Β.Α: Κανένα πρόβλημα κ. Τσέλα. Είναι όλα καλά. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ, για το βήμα που μου δώσατε. Δεν είναι λίγα όσα μπορούμε να καταφέρουμε τα παιδιά Αμεα. Και καλώ, όλα τα παιδιά να ενταχθούν στο Taekwondo. Να ψάξουν και να εγγραφούν σε κάποιο σύλλογο κοντά στο σπίτι τους.
Είναι σημαντικό να αγωνίζεσαι εκεί που σε αγαπάνε και αγαπάς...
Και κάπου εκεί σταμάτησε η σύνδεση μας.
Σχόλιο μετά την συνέντευξη...
Ο προβληματισμός και η αξιοπρέπεια που έδειξε αυτό το παιδί προσπαθώντας να μην φέρει σε δύσκολη θέση προφανώς ανθρώπους του χώρου, με παρακίνησε να ψάξω λίγο τι συμβαίνει.
Βρήκα πως κάπου στο 2012 εμφανίστηκε ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, αθλητής με ακρωτηριασμό. Αγωνίστηκε με ειδική άδεια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντο σε διεθνείς διοργανώσεις στην κατηγορία Κ44 και κατέκτησε μάλιστα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Για την ΓΓΑ για την Ελλάδα αυτός ο τίτλος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ γιατί... «δεν είχε την άδεια της να αγωνιστεί». Παράλογο;
Τώρα, ένας νέος αθλητής, φέρελπις, ο Βασίλης Αβραμίκας που ενώ είναι Αμεα συμμετέχει 12 χρόνια στα πρωταθλήματα της ΕΛΟΤ με τεράστιες επιτυχίες, κυπελλούχος Ελλάδας 2018 και 2019, πρωταθλητής Νότιας Ελλάδας από το 2013 που συμμετέχει και αυτός σε διοργανώσεις ParaTaekwondo έχοντας κατακτήσει 4 τίτλους σε παγκόσμια Open βρίσκεται στα «αζήτητα» πληρώνοντας για να φέρνει δόξα στην Ελλάδα και στον Ελληνικό Αθλητισμό.
Αποσπασματικά, μια προπονήτρια, η Κυριακή Χατζογιαννάκη, με 25 αθλητές ΑΜΕΑ, - ΚΑΙ ΕΥΓΕ ΤΗΣ! - που παρουσίασε σε μια εκδήλωση στο ΣΕΦ και λίγους μήνες πριν κάποιους αθλητές τους έβαλε να αγωνιστούν με τεράστια επιτυχία. Πιθανόν και σε άλλα σωματεία της Ελλάδος να υπάρχουν αθλητές ΑΜΕΑ
Το θέμα είναι γιατί συμβαίνει όλο αυτό;
- Η ΕΛΟΤ έχει την τεχνογνωσία, έχει τα σωματεία είναι η 3η ομοσπονδία στην Ελλάδα μετά την ΕΠΟ και την ΕΟΚ.
- Σε ποιο σωματείο της αναγνωρίζει αθλητές του Para-Taekwondo;
- Η ΕΛΟΤ και οι υποψήφιοι πρόεδροι της, ένας εξ αυτών και ο Ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος αλλά και η τώρα Διοίκηση της ΕΛΟΤ λένε πως δεν γνωρίζουν...
- Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Λ. Αυγενάκης έκανε μια τεράστια προσπάθεια αλλά έπεσε και αυτός σε συμπληγάδες και αναμένει τις εκλογές των Ομοσπονδιών.
Ποιο είναι το πρόβλημα όμως τελικά; Μήπως ποιος θα κάνει τελικά κουμάντο;
Και στο μεταξύ, οι Αθλητές;
Αυτοί, αγωνίζονται «παράνομα», εκπροσωπούν την Ελλάδα, πληρώνουν από την τσέπη τους και αντιμετωπίζουν και ποινικές ευθύνες λόγω μέτρων «covid 19» αφού δεν έχουν άδεια από την ΓΓΑ να προπονούνται.
ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!
Υ.Γ. Η IPC (International Paralympic Committee) αποφάσισε να συμπεριλάβει το Taekwondo στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων το 2020 στο Τόκιο!Η Ελλάδα, θα ανταποκριθεί;