Pink Floyd: 5 στοιχεία ίσως που δε γνωρίζατε την εμβληματική μπάντα


Για το συγκρότημα αυτό θα μπορούσαμε να γράψουμε χιλιάδες επί χιλιάδων λέξεων, καθώς ιδιαίτερα για τις γενιές του '70 και του '80 ήταν αυτό που καθόρισε με έναν τρόπο την εφηβεία τους.


Οι συνθέσεις τους για την εποχή τους; Πρωτοποριακές! Οι στίχοι τους; Συγκινησιακά φορτισμένοι από όλες τις πλευρές. Τα εξώφυλλά τους; Εξόχως πρωτοποριακά

Ο λόγος για τους Pink Floyd, το βρετανικό συγκρότημα που έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στην ιστορία της μουσικής. Υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ. άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγονται έτσι στα πιο επιτυχημένα, εμπορικά, ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.

Για το συγκρότημα αυτό θα μπορούσαμε να γράψουμε χιλιάδες επί χιλιάδων λέξεων, καθώς ιδιαίτερα για τις γενιές του '70 και του '80 ήταν αυτό που καθόρισε με έναν τρόπο την εφηβεία τους.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60, οι Pink Floyd έχαιραν μίας σχετικής επιτυχίας, ως ψυχεδελική μπάντα με ηγέτη τον Σιντ Μπάρετ (Syd Barrett). Η ασταθής συμπεριφορά του ωστόσο, που οφειλόταν σε αλόγιστη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, ανάγκασε τους υπόλοιπους να τον αντικαταστήσουν με τον κιθαρίστα Ντέιβιντ Γκίλμορ (David Gilmour). Το 1973, το συγκρότημα γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με τον δίσκο "The Dark Side of the Moon" και συνέχισε να απολαμβάνει της αποδοχής του κοινού μέχρι και τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία "The Wall". Τεράστια ανταπόκριση στο κοινό είχε και το άλμπουμ "Wish You Were Here" (1975), το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ιδρυτή του συγκροτήματος Σιντ Μπάρετ, αλλά και το "Animals" (1977).

Το 1985, (λίγο μετά τον δίσκο "The Final Cut") ο μπασίστας και τραγουδιστής του γκρουπ Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters) αποχώρησε από το συγκρότημα και κυνήγησε δικαστικά τους υπόλοιπους, όταν αυτοί συνέχισαν τους δίσκους και τις συναυλίες, διατηρώντας το όνομα Pink Floyd. Τελικά επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος τους επέτρεψε τη χρήση του ονόματος και των περισσοτέρων τραγουδιών.

Τον Ιανουάριο του 1993, ο Γκίλμορ, ο Μέισον, ο Ράιτ και ο μπασίστας Γκάι Πρατ μπήκαν στα "Brittania Row Studios" για να ηχογραφήσουν το επόμενο τους άλμπουμ. Τον Μάρτιο του 1994, κυκλοφόρησε το "The Division Bell", σκαρφαλώνοντας στην κορυφή των τσαρτ, παγκοσμίως. Ο δίσκος περιείχε το πρώτο κομμάτι κατά το οποίο τα κύρια φωνητικά ανέλαβε ο Ρικ Ράιτ μετά το "Wish You Were Here" του 1975. Το συγκρότημα κέρδισε το πρώτο του βραβείο Γκράμι με το τραγούδι "Marooned" στην κατηγορία της καλύτερης ροκ ορχηστρικής εκτέλεσης. Οι επιτυχίες δεν σταματούσαν, οι περιοδείες τους ήταν αδιάκοπες μέχρι το 1994. Φυσικά όμως όπως τα περισσότερα επιτυχημένα συγκροτήματα, έτσι και οι Pink Floyd, κάνανε το διάλειμμα τους.

Έντεκα χρόνια μετά, το συγκρότημα επανενώθηκε (δηλαδή επέστρεψε προσωρινά ο Γουότερς) στη μεγαλύτερη σε όγκο συναυλία των Pink Floyd, η οποία έγινε στο Λονδίνο, στις 2 Ιουλίου 2005 ("London Live 8 concert"). Σε συνέντευξη του, στις 2 Φεβρουαρίου του 2006, στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", ο Γκίλμορ δήλωσε ότι το γκρουπ δεν θα κυκλοφορήσει νέο υλικό παρόλο που ορισμένα από τα μέλη του σκοπεύουν να ακολουθήσουν σόλο πορεία ή ακόμα και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε επόμενες δουλειές τους.

Από τότε ο Ρότζερ Γουότερς (συνήθως μαζί με τον Νικ Μέισον) και ο Ντέιβιντ Γκίλμορ (με τον Ρίτσαρντ Ράιτ) περιοδεύουν ξεχωριστά, παίζοντας τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά κυρίως, επανεκτελώντας τα ιστορικά τραγούδια, που δημιούργησαν ως συγκρότημα. 

Η πιθανότητα άλλης επανένωσης δεν είχε αποκλειστεί ούτε από τον Μέισον ούτε τον Γκίλμορ, ωστόσο κάτι τέτοιο κατέστη αμφίβολο με τον θάνατο του Ράιτ από καρκίνο στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.
5 στοιχεία που ίσως δε γνωρίζετε για τους Pink Floyd

Το πιο επιτυχημένο single των Pink Floyd, Another Brick in the Wall (1979) γράφτηκε ως διαμαρτυρία ενάντια στην άκαμπτη εκπαίδευση, και ιδιαίτερα στα οικοτροφεία.

Ο Roger Waters σκέφτηκε την ιδέα για το άλμπουμ The Wall σε μια στιγμή αηδίας, όταν σε περιοδεία στον Καναδά, ένας φαν έφτυσε πάνω του, την ώρα που ανέβαινε στη σκηνή.

Η διάσημη φράση "You brought a guitar to punish your ma" (μτφρ: αγόρασες κιθάρα για να τιμωρήσεις τη μαμά σου) από το τραγούδι «Welcome To The Machine», δεν ισχύει, αφού στην πραγματικότητα η πρώτη κιθάρα που απέκτησε ο Roger Waters ήταν δώρο από τη μητέρα του το 1957.

Ο δίσκος "The Wall" απογείωσε το συγκρότημα σε δημοφιλία και πούλησε πάνω από τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο άλμπουμ αποτέλεσε το ζενίθ της δημιουργικότητας του Γουότερς και μία ταινία με κινούμενα σχέδια από τον Τζέραλντ Σκαρφ δημιουργήθηκε, βοηθώντας τις πωλήσεις του δίσκου, ενώ το συγκρότημα είχε το μοναδικό # 1 σινγκλ του με το πλατινένιο "Another Brick in the Wall (Part II)".

Περίπου ένας στους δώδεκα ανθρώπους στον κόσμο εκτιμάται ότι έχει ένα αντίγραφο από το κορυφαίο σε πωλήσεις άλμπουμ των Pink Floyd, Dark Side Of The Moon (1973). Απίστευτο; 
Και όμως!

Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !