Καιρός: Πρόσκαιρη χιονόπτωση στα βόρεια τμήματα της Αττικής τα μεσάνυχτα, πού συνεχίζονται τα προβλήματα


Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα με πολλές περιοχές να έχουν πληγεί από σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους  ενώ άλλες έχουν ντυθεί στα λευκά, όπου επικρατεί παγετός.

Η «κακοκαιρία Διομήδης» που σήμερα Τετάρτη επηρεάζει για τρίτη ημέρα τη χώρας μας, αναμένεται σταδιακά να υποχωρήσει. 

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια.

Τα πιο πολλά προβλήματα εντοπίζονται σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Κλιμάκωση των φαινομένων αναμένεται τις επόμενες ώρες ενώ ήδη στη βόρεια Εύβοια στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο δρόμος που οδηγεί από το Προκόπι προς το Μαντούδι.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύτηκε ο απόπλους από το λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ λόγω παγετού έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Πάρνηθος στο ρεύμα προς Πάρνηθα από το ύψος του τελεφερίκ.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνοςμιλώντας στο protothema, αναλύει τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ημερών. 

Η κακοκαιρία Διομήδης, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, πρωταγωνιστεί τις επόμενες ώρες  σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος περιγράφει στο protothema το σκηνικό του καιρού στη χώρα από σήμερα Τετάρτη, 12.01.2022, έως και το προσεχές Σαββατοκύριακο.
«''Καθαρός'' χιονιάς σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας»

«Από νωρίς το πρωί ήδη στη βόρεια Ελλάδα στα περισσότερα τμήματα  χιονίζει και μάλιστα ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία αλλά και σε περιοχές της Θράκης. Δεν θα χιονίζει μόνο σε ορεινές και ημιορεινές, πρόσκαιρα θα χιονίζει και σε πεδινά τμήματα και ιδιαιτέρως στη Θράκη θα είναι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις. Την ίδια ώρα θα χιονίζει ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα δηλαδή πάνω από 200 με 300 μέτρων σε περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρο-ανατολικής Στερεάς και πάνω τα 500 μέτρα σε περιοχές της Εύβοιας και της βορειο-ανατολικής Πελοποννήσου», αναφέρει, την ώρα που η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και οι γύρω περιοχές ήδη πλήττονται από την κακοκαιρία «Διομήδη».

Στη Θράκη θα χιονίζει μέχρι κατα παραθαλάσσια τμήματα, ενώ στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος. Βέβαια, στα κεντρικά και νότια του Αιγαίου, ο καιρός θα είναι άστατος με μπόρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες. 

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα σημειώνονται βροχοπτώσεις.

Ο καιρός στην Αθήνα για σήμερα Τετάρτη θα είναι άστατος με τοπικές βροχές, ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νομού και γενικά στις πιο κεντρικές περιοχές.  Γενικότερα, φαίνεται ότι θα χιονίσει στα ορεινά ημιορεινά τμήματα και αργά το βράδυ προς τα μεσάνυχτα φαίνεται πως προκύψει ένα πρόσκαιρο πέρασμα με τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια τμήματα του νομού Αττικής, περίπου πάνω από τα 300 μέτρα  υψόμετρο. 

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι στα πελάγη στα 8 με 9 μποφόρ, και στο Αιγαίο οι παγωμένοι βοριάδες θα ρίξουν τη θερμοκρασία κατά οκτώ μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα. Στην Αττική ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 7 με 8 βαθμούς το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Ο καιρός την Πέμπτη βελτιώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ωστόσο νωρίς το πρωί τοπικές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στα 150 με 200 μέτρα. Βροχοπτώσεις θα επιμείνουν στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις Κυκλάδες θα χιονίζει από τα 200 μέτρα υψόμετρο και πάνω και στην Κρήτη από τα 600 μέτρα. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν ενισχυμένοι στα 8 με 9 μποφόρ και την Πέμπτη στο Αιγαίο και σταδιακά θα αρχίσουν να εξασθενούν από την Παρασκευή. 

Ισχυρότατος παγετός σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τον υδράργυρο να δείχνει στους μειον οκτώ με μειον δέκα βαθμούς Κελσίου.  Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας την Πέμπτη το πρωί, η θερμοκρασία έδειξε μειον 14 με μειον 15 βαθμούς Κελσίου τοπικά! 

Εκ νέου ενεργοποίηση του 112

Η εκ νέου ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αποτίμηση της κακοκαιρίας «Διομήδης» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Επιπλέον τονίστηκε ότι το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα.

Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, το σύνολο των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται επί ποδός και σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, ενώ ευχαρίστησε όλους θερμά για την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν και την άριστη συνεργασία.

Εκατοντάδες κλήσεις για κοπές δέντρων, άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς στην Πυροσβεστική από την κακοκαιρία Διομήδης που βρίσκεται σε εξέλιξη

 Στα λευκά έχει ντυθεί η Φλώρινα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του πρόσφατου σεισμού των 5,3 Ρίχτερ τη Δευτέρα. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία.

Ακόμη χωρίς ρεύμα έχουν μείνει ορεινά χωριά στην Ελασσόνα. Μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο στην Αγιά Λάρισας.

Πλημμύρισε το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου όπου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Κάλυμνος όπου δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.

Τόσο στον δήμο Μύκης στην Ξάνθη όσο και στον δήμο Θάσου, με αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων, όλα τα σχολεία σήμερα παρέμειναν κλειστά λόγω των χιονοπτώσεων και της δυσκολίας που υπήρχε με την μετακίνηση των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροφώτιση του νησιού, με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση των βλαβών που οφείλονται στη χιονόπτωση.

Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία καθώς το «κύμα» της κακοκαιρίας θα κλιμακωθεί τις επόμενες ώρες.

Δείτε χάρτες του meteo

kairos-kakokairiadiomidis-meteoxartis


kairos-kakokairiadiomidis-kairossimera-meteo-xartes

Θερμαινόμενες αίθουσες για την προστασία των αστέγων από το κρύο, άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων.

Σε 24ωρη βάση λειτουργούν από χθες το βράδυ και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου και η Λέσχη Φιλίας Πανόρμου, ενώ ομάδες του “Street Work” θα προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. 

Επίσης σε 24ωρη λειτουργία τίθεται το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, 210-5246515 και 210 5277000 καθώς και ο τετραψήφιος αριθμός 1595, για αναφορές σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια.

Μαγικές εικόνες από τις χιονισμένες περιοχές της χώρας  - Φωτογραφίες και βίντεο του forecastweather

kairos-florina






Κακοκαιρία «Διομήδης»: Σαρώνει Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια 


Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, ο ποταμός Κηρέας "φούσκωσε" από τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο 57ο χλμ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού. Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο κομμάτι που συνδέει το Μαντούδι με το Προκόπι ενώ μετά απο 3 ώρες τα συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατάφεραν να ανοίξουν το δρόμο.
diomidis_evoia2
diomidis_evoia

Οι ορμητικοί χείμαρροι έκοψαν στα δύο και τον επαρχιακό δρόμο Κοτσικιάς-Λουτρού. Εκεί η στάθμη του νερού κάλυψε το οδόστρωμα ενώ σε αρκετά σημεία του δρόμου υπάρχουν κατολισθήσεις.

Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του οικισμού Σπιάδα εξαιτίας των φερτών υλικών που κατεβάζουν τα φουσκωμένα ρέματα.

kako1

Πρόβληματα καταγράφονται και στην παραλία της Αγίας Άννας όπου αρκετά σπίτια έχουν πλημμύρισει όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του Δήμου.
kako2

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς από το πρωί χιονίζει σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Η κακοκαιρία στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα και για αυτό το λόγο ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη

Στη Θεσσαλία φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή Κοσκινά της Καρδίτσας, έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη, και απείλησε τους οικισμούς Κοσκινά και Ψαθοχώρι, οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά.

Τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας για την ασφάλεια τους. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσκινά Γιώργος Αγγελούσης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έγινε μεγάλος αγώνας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ περιμένουν με το πρώτο φως της ημέρας να δουν τις καταστροφές που έχουν γίνει.

Σήμερα το πρωί η στάθμη του ποταμού Καλέντζη έχει υποχωρήσει.

Στα «λευκά» η Βόρεια Ελλάδα

Στα "λευκά" έχει ντυθεί η Βόρεια Ελλάδα, χιόνια αναμένονται και στα βόρεια του νομού της Αττικής ενώ σε Βοιωτία και Φωκίδα θα εξελιχθεί σήμερα το φαινόμενο της κακοκαιρίας. Στη Θεσσαλία οικισμοί πλημμύρισαν, χείμαρροι υπερχείλισαν ενώ μεγάλα ήταν τα προβλήματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Φλώρινα, τα Φάρσαλα και στα Τρίκαλα.
farsala_plimmires-1068x801

Φλώρινα

Xωρίς ρεύμα και τηλέφωνο είναι οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Φλώρινας από χτες το βράδυ.Οι κάτοικοι της Δροσοπηγής, της Άνω Καλλινίκης, της Υδρούσας, της Άνω Υδρούσας, του Πολυποτάμου, του Φλαμπούρου και άλλων κοινοτήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς εκτός από το χιόνι, το τσουχτερό κρύο και τους μετασεισμούς, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις διακοπές ρεύματος. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία, ωστόσο όσο περνούσαν οι ώρες η κατάσταση γινόταν ακόμα πιο δύσκολη.

Αγία Τριάδα Φαρσάλων: Αποκλεισμένα 14 άτομα

Σύμφωνα με το larissanet .gr στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων είναι αποκλεισμένα από χτες το βράδυ 14 άτομα γιατί ο δρόμος που οδηγεί στα Φάρσαλα και στον Βόλο έχει κοπεί από τα νερά αλλά και από φερτά υλικά με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να φύγουν από το χωριό. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας τους ενημέρωσε ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το πρωί για να πάνε στο χωριό τους μηχανήματα και να ανοίξουν το δρόμο.

Κλειστά τα σχολεία στα Φάρσαλα

Με απόφαση του δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου,δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία Φαρσάλων. Η απόφαση ελήφθη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή τις τελευταίες ώρες.

Tρίκαλα: Καταπλακώθηκε αυτοκίνητο από χιονισμένο έλατο

Άγιο είχαν οι επιβάτες ενός μικρού επαγγελματικού αυτοκινήτου, καθώς κινούνταν στον κεντρικό άξονα Ελάτης -Περτουλίου Τρικάλων όταν από τη σφοδρή χιονοθύελλα που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή στην περιοχή έπεσε πάνω στο όχημα ένα μεγάλο χιονισμένο έλατο. Για καλή τους τύχη, το έλατο έπεσε ανάμεσα στην καμπίνα και στην καρότσα του αυτοκινήτου και δεν τους καταπλάκωσε.
Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !