Οι κινέζοι έφτιαξαν "τεχνητό ήλιο" που καίει πέντε φορές πιο πολύ από τον πραγματικό - Πάμε για νέες περιπέτειες...


Ο «τεχνητός ήλιος» της Κίνας έφτασε για 20 λεπτά σε 70 εκατομμύρια βαθμούς στο τελευταίο τους πείραμα - και είναι πέντε φορές πιο καυτός από τον πραγματικό ήλιο.


Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το μηχάνημα θα βοηθήσει να αξιοποιήσει τη δύναμη της πυρηνικής σύντηξης, η οποία θα φέρει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία «απεριόριστης καθαρής ενέργειας» μιμούμενοι τις αντιδράσεις που συμβαίνουν φυσικά μέσα στον ήλιο.

Οι ερευνητές έχουν κάνει δοκιμές στο Experiential Advanced Superconducting Tokamak (EAST), μια εγκατάσταση αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, για να κάνουν το βοηθητικό σύστημα θέρμανσης πιο «ζεστό» και «ανθεκτικό», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Η εγκατάσταση ονομάζεται «τεχνητός ήλιος» επειδή μιμείται την αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που τροφοδοτεί τον πραγματικό ήλιο – ο οποίος χρησιμοποιεί υδρογόνο και αέρια δευτερίου ως καύσιμο.

Σχεδιασμένο και αναπτυγμένο από Κινέζους, το EAST χρησιμοποιείται από το 2006 από επιστήμονες από όλο τον κόσμο για τη διεξαγωγή πειραμάτων που σχετίζονται με τη σύντηξη.

Αλλά το έργο μόλις έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο.

Οι ερευνητές κατάφεραν να τρέξουν τον «τεχνητό ήλιο» στους 70 εκατομμύρια βαθμούς για 1.056 δευτερόλεπτα ή 17 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, αναφέρει η South China Morning Post.

Ο πραγματικός ήλιος χτυπά θερμοκρασίες περίπου 15 εκατομμυρίων βαθμών στον πυρήνα του.

Ο Γκονγκ Σιανζού, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, είπε στο Xinhua: «Η πρόσφατη επιχείρηση θέτει μια σταθερή επιστημονική και πειραματική βάση για τη λειτουργία ενός αντιδραστήρα σύντηξης».

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !