Από το Βούπερταλ στους… Αρκιούς για μια νέα αρχή


Στο μικρό νησί των Αρκιών επέλεξε να ζήσει ένας πατέρας με την 10χρονη κόρη του, θέλοντας να δώσουν ζωή στο δημοτικό σχολείο που ήταν έτοιμο να κλείσει.


Οι δυο τους έφυγαν από τη Γερμανία, όπου ζούσαν για πολλά χρόνια για να έρθουν στο ήρεμο νησάκι των Δωδεκανήσων και, μάλιστα, αδυνατώντας να βρουν σπίτι γιατί όλα είναι ενοικιαζόμενα, ζούνε σε κοντέινερς.

H 10χρονη Ηλιάνα, μαζί με τον Άγγελο είναι οι δύο μοναδικοί μαθητές στους Αρκιούς των 40 κατοίκων.

Γιατί επέλεξαν τους Αρκιούς


Η Ηλιάνα μαζί με τον πατέρα της, Γιώργο Τομλίδη, ζούσαν χρόνια στο Βούπερταλ της Γερμανίας, αλλά αποφάσισαν να κάνουν μία νέα αρχή στους Αρκιούς όταν είδαν ρεπορτάζ για το δημοτικό σχολείο του νησιού που κινδύνευε να κλείσει, καθώς ο μοναδικός μαθητής τα τελευταία χρόνια, μεγάλωσε και πήγε Γυμνάσιο στους Λειψούς.

«Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι αν δεν βρεθούν παιδιά το νησί θα μείνει χωρίς σχολείο, οι κάτοικοι έλεγαν ότι αν δεν έρθουν νέες οικογένειες εδώ πέρα μια μέρα το νησί θα γίνει βραχονησίδα», υποστήριξε ο κ. Τομλίδης.

Δίνουν ζωή στους Αρκιούς


Σήμερα η μικρή Ηλιάνα είναι ενθουσιασμένη με τη νέα της ζωή. «Έμαθα και να ψαρεύω. Θέλω μία φάρμα», ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Μάλιστα, πριν πάρει την τελική απόφαση ο κ. Τομλίδης επισκέφθηκε μόνος του τους Αρκιούς καθώς ήταν μία αλλαγή στη ζωή του που δε θα μπορούσε να υποστηρίξει μόνος του οικονομικά.

«Ψάξαμε να βρούμε ανθρώπους να το στηρίξουν αυτό για τα ακριτικά νησιά, δηλαδή χορηγούς. Και βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι και είμαστε εδώ», είπε, αλλά δεν περίμενε ότι θα δυσκολευόταν τόσο πολύ να βρει ένα σπίτι για να ζήσουν.

Το μοναδικό που βρήκε είναι ένα μικρό δωμάτιο χωρίς κουζίνα, που πλημμύρισε στην πρόσφατη κακοκαιρία «Μπάλος». Όπως εξηγεί, τα σπίτια στους Αρκιούς είναι ενοικιαζόμενα και οι άνθρωποι τα χρειάζονται για το καλοκαίρι.

Η κακοκαιρία κατέστρεψε μέρος από τα υπάρχοντά τους και λύση στο πρόβλημα ανέλαβε να δώσει ο δήμος Πάτμου, όπου και ανήκουν διοικητικά οι Αρκιοί.

«Σε συνεργασία με την Πολιτεία προσπαθούμε να βρούμε έναν οικίσκο ο οποίος θα τοποθετηθεί κοντά στο σχολείο των Αρκιών», λέει ο δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πεντές.

Πάντως, στην ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει την μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στους Αρκιούς, ο κ. Τομλίδης απαντάει με σιγουριά πως όχι, καθώς ελπίζει ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση.

Δείτε το βίντεο:


iefimerida.gr

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !