Μετά το ξέσπασμα του εργαστηριακού Covid-19 o οποίος εντελώς συμπτωματικά ξεκίνησε από την Κίνα στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019 και καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι Παγκόσμιοι Στρατιωτικοί Αγώνες της Wuhan και οι ετήσιες Διεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις που φιλοξενεί η χώρα η κινέζικη αγορά ακινήτων των 69 τρις δολαρίων απειλεί να επιταχύνει τη χαριστική βολή στον πλανήτη με ένα συναρπαστικό Παγκόσμιο Κραχ.
Με τη Wall Street γοητευμένη από το ρίσκο του γρήγορου ξεθωριάσματος της κινεζικής Evergrande και με το ξεπούλημα των μετοχών να βγαίνει εκτός διαγραμμάτων, όπως σε εκείνο που δείχνει ότι η μόλυνση στην αγορά ομολόγων ανεπιθύμητων προϊόντων της Κίνας είναι απίθανο να εξαπλωθεί παγκοσμίως, στους «πιο έξυπνους άντρες του δωματίου» λείπει ξανά το δάσος σε σχέση με τα δέντρα γιατί για το Πεκίνο ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι εάν επηρεάζονται οι ξένοι πιστωτές.
Στην πραγματικότητα, η προθυμία της Evergrande να χρεοκοπήσει τους υπεράκτιους ομολογιούχους της, διατηρώντας παράλληλα τις λειτουργικές ταμειακές της ροές και συνεχίζοντας να χτίζει σπίτια, δείχνει πόσο «νοιάζεται» η Κίνα για τα P&L της Blackrock αλλά και για το πώς η κρίση του κολοσσού ακινήτων θα μπορούσε να επηρεάσει τον τεράστιο τομέα ακινήτων της αχανούς χώρας, ύψους 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και αυτό είναι που θίγει και η CCB International, η κινεζική επενδυτική τράπεζα, σε πρόσφατο σημείωμα της στο οποίο αναφέρει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης της Evergrande «εξαπλώθηκε από τη χρηματοδότηση έως τις πωλήσεις γης, τις πωλήσεις ακινήτων, τις παραδόσεις έργων και τις τιμές κατοικιών».
Και πράγματι, όπως αναφέρουν οι Financial Times, έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται κάποιες πολύ δυσοίωνες ρωγμές στην αγορά ακινήτων της Κίνας, η οποία, σύμφωνα με την Goldman Sachs είναι η μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.
Σε επιστολή προς την τοπική κυβέρνηση της Shaoxing, στην ανατολική επαρχία Zhejiang της Κίνας, το γραφείο της εταιρείας κατασκευών Sunac China ζήτησε «πολιτική βοήθεια» καθώς αντιμετωπίζει αυτό που αποκάλεσε «σημείο καμπής στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας». «Ποτέ δεν είχαμε μια τόσο ριζική αλλαγή στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε το γραφείο της Sunac, επισημαίνοντας την πτώση των πωλήσεων κατοικιών κατά 60% σε ετήσια βάση, το καλοκαίρι.
«Η αγορά έχει σχεδόν παγώσει», προσέθεσε στην επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τους Financial Times. «Η ριζική αλλαγή της πολιτικής και του οικονομικού περιβάλλοντος έχει διαταράξει σοβαρά τις δραστηριότητές μας και έχει καταστήσει πολύ δύσκολη τη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας μας».
Η ξαφνική, απότομη κατάρρευση στην αγορά ακινήτων της Κίνας φαίνεται στα παρακάτω γραφήματα που αποκαλύπτουν ότι το ποσό των πραγματικών συναλλαγών γης δεν ήταν μόνο πολύ χαμηλότερο από την προσφορά γης τις τελευταίες εβδομάδες, μία άνευ προηγουμένου απόκλιση, αλλά ότι οι όγκοι των συναλλαγών ήταν 65% χαμηλότεροι από πέρυσι, καθώς οι πιθανοί αγοραστές φοβούνται ξαφνικά να επενδύσουν σε ακίνητα αφού η μοίρα της Evergrande παραμένει αβέβαιη, ενώ κάποιοι ανησυχούν ότι κάποια από τα 65 εκατομμύρια άδεια διαμερίσματα θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά και να οδηγήσουν σε κατάρρευση της αξίας των ακινήτων.
Καθώς η πτώση των συναλλαγών προκαλείται από τη ζήτηση, υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η αφερεγγυότητα της Evergrande και μία ενδεχόμενη κατάρρευση της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστια κρίση προσφοράς. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τον Ιούλιο, μια κινεζική πόλη σταμάτησε τις πωλήσεις σε δύο έργα της Evergrande αφού ισχυρίζονται ότι ο κατασκευαστής υπεξαίρεσε κεφάλαια καταθέτοντας μόνο ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις κατοικιών σε λογαριασμούς μεσεγγύησης, σύμφωνα με δήλωση της τοπικής κυβέρνησης.
Για να διασφαλιστεί ότι η Evergrande δεν θα εκτρέψει αυτά τα κεφάλαια, το γραφείο στέγασης στην περιοχή Nansha δημιούργησε έναν λογαριασμό μεσεγγύησης με το όνομά του, αυτό τον μήνα, για να εισπράξει έσοδα από αγοραστές σπιτιών της Evergrande, διακόπτοντας την άμεση πρόσβαση του κατασκευαστή στα χρήματα. Η έλλειψη κεφαλαίων έχει ήδη οδηγήσει σε διακοπή της κατασκευής ορισμένων ημιτελών κατοικιών, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή μεταξύ των αγοραστών.
Στην Guangzhou, οι αγοραστές περικύκλωσαν ένα τοπικό γραφείο κατοικιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να απαιτήσουν την επανεκκίνηση της Evergrande. Όπως -επίσης- αναφέρθηκε νωρίτερα, μία από τις πιο ανησυχητικές συνέπειες από το χάος στον τομέα της ιδιοκτησίας θα ήταν η κοινωνική αναταραχή και, όπως σημειώσαμε, η διατήρηση της κοινωνικής τάξης ήταν πάντα βασική προτεραιότητα για το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο δεν έχει ανοχή στις διαμαρτυρίες κάθε είδους.
Χωρίς δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης και με περιορισμένες δυνατότητες να καταθέσουν τα χρήματά τους, οι Κινέζοι ενθαρρύνονται εδώ και χρόνια να αγοράζουν σπίτια των οποίων οι τιμές υποτίθεται ότι θα ανέβαιναν (παρόμοια με τις ΗΠΑ πριν από το 2007 όταν ακόμη και ηλίθιοι όπως ο Ben Bernanke έλεγαν ότι οι η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ δεν πέφτει ποτέ έξω…). Σήμερα, η αγορά ενός σπιτιού (ή δύο) είναι ένα σημείο αναφοράς στην Κίνα και σχετίζεται πλέον άμεσα με την κουλτούρα της χώρας. Και ενώ η οικονομική προσιτότητα της στέγασης έχει γίνει ένα καυτό θέμα στη Δύση, πολλοί Κινέζοι είναι πιο πιθανό να διαμαρτυρηθούν για την πτώση των τιμών των κατοικιών από ό,τι για τις ίδιες τις τιμές.
Το γεγονός αυτό αναλύεται στην αναφορά του Kinger Lau, της Goldman Sachs, η οποία επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στον τομέα της ιδιοκτησίας της Κίνας -αντί για την Evergrande και στην οποία περιλαμβάνεται ένα κραυγαλέο δίλημμα: Την επιθυμία του Πεκίνου να ρυθμίσει και να αποπροσανατολίσει τον τομέα της στέγασης, ακόμη και αν διατηρεί τις τιμές των ακινήτων σε άνοδο.
Στην αναφορά, ο Lau εξηγεί ότι αυτό που συμβαίνει με την Evergrande και η αναταραχή που έχει κυριεύσει τον ευρύτερο τομέα της ιδιοκτησίας της Κίνας είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοπροκαλούμενη, καθώς «οι προσπάθειες της Κίνας να ρυθμίσει θέματα σχετικά με το διαδίκτυο» έχουν οδηγήσει σε απώλειες άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στον τομέα της τεχνολογίας των ΗΠΑ από τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η εστίαση των επενδυτών έχει στραφεί πλέον στην αγορά ακινήτων της Κίνας των 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ, η οποία συνδέεται με το 20% του κινεζικού ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει το 62% του πλούτου των νοικοκυριών».
Συγκεκριμένα, η Goldman σημειώνει ότι περισσότεροι από 400 νέοι κανονισμοί ιδιοκτησίας (που εμφανίζονται στο δημοσίευμα) έχουν ανακοινωθεί προκειμένου να περιορίσουν τη δραστηριότητα της αγοράς κατοικιών, την προσφορά, τη ζήτηση, τη χρηματοδότηση, τη μόχλευση και τα μέτρα ελέγχου των τιμών. Αυτά τα μέτρα συνέβαλαν στη μείωση των πωλήσεων ακινήτων κατά 14% σε ετήσια βάση και σε απώλειες κεφαλαίου αγοράς 90 δισ. δολαρίων μεταξύ των μετοχών κατασκευαστών μόνο στο 3ο τρίμηνο.
Στην προσπάθειά του να συνοψίσει τους κρίσιμους δεσμούς μεταξύ του πολύ σημαντικού τομέα της ιδιοκτησίας της Κίνας και της ευρύτερης οικονομίας, η Goldman επικεντρώνεται πρώτα στον άμεσο καταλύτη πίσω από την τρέχουσα κρίση, ο οποίος σύμφωνα με την τράπεζα έχει να κάνει με την άνευ προηγουμένου αυστηρή κανονιστική ρύθμιση «στη μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως». Ή, όπως αναφέρει σε τίτλο η Goldman, «Η ιδιοκτησία είναι παντού στην Κίνα».
Μερικές επεξηγηματικές σημειώσεις:
– Ο ρυθμιστικός κύκλος εξελίσσεται συνεχώς: Ο συνεχιζόμενος κύκλος αυστηρής κανονιστικής ρύθμισης, ο οποίος δεν έχει προηγούμενο ως προς τη διάρκεια, την ένταση, το εύρος και την ταχύτητά του (της νέας ανακοίνωσης των κανονισμών), έχει προκαλέσει μέχρι τώρα σημαντικές ανησυχίες στους επενδυτές και οδήγησε σε απώλεια κεφαλαίου αγοράς άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων των ΗΠΑ για την China Tech.
– Από την Τεχνολογία στον Κοινωνικό Τομέα και στη συνέχεια στην Ιδιοκτησία: Σύμφωνα με την Centaline, περισσότεροι από 400 νέοι κανονισμοί ιδιοκτησίας έχουν δοθεί στις κεντρικές και τοπικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της αύξησης των τιμών των ακινήτων και της ανισορροπίας προσφοράς/ζήτησης σε ορισμένες περιοχές, την εξάρτηση από τα ακίνητα που σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα, καθώς και πιθανές κερδοσκοπίες στην αγορά ακινήτων, όπου το 22% των ακινήτων θα μπορούσε να είναι κενό και το 60% των αγορών του τελευταίου έτους προήλθαν από επενδυτική ζήτηση. Η σύσφιξη της αγοράς ακινήτων δεν είναι ένα νέο χαρακτηριστικό στον κύκλο της κινεζικής πολιτικής την τελευταία δεκαετία, αλλά η σοβαρότητα των μέτρων, το πεδίο αυστηρότητας και ο καθορισμός της εφαρμογής της πολιτικής (π.χ. οι 3 κόκκινες γραμμές) είναι αναμφισβήτητα πρωτοφανείς.
– Η ιδιοκτησία της Κίνας είναι μεγάλη: Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η Goldman έκανε μια βαθιά βουτιά στην κινεζική αγορά κατοικιών των 40 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ και ανέλυσε τις επιπτώσεις της στις αγορές μακροεντολών και περιουσιακών στοιχείων. Έκτοτε, η αγορά αυξήθηκε σε 60 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σε πλασματική αξία, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος, πιθανώς στη μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, σε τρέχουσες τιμές.
Επιπλέον, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα κινέζικα νοικοκυριά έχουν μια ισχυρή μεροληψία για επενδύσεις και κατανομές σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία για διαφορετικούς οικονομικούς και πολιτιστικούς λόγους. Μάλιστα, από τον Αύγουστο του 2021, τα ακίνητα αντιπροσώπευαν περίπου το 62% των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών σε συνολικό και καθαρό όρο, έναντι 23% στις ΗΠΑ και 36% στην Ιαπωνία, όπου οι μετοχές είναι τα κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών.
– Η ιδιοκτησία είναι πανταχού παρούσα στην Κίνα, θεμελιωδώς και οικονομικά: Οι οικονομολόγοι της Goldman εκτιμούν ότι ο τομέας της στέγασης συνεισφέρει περίπου στο 20% του κινεζικού ΑΕΠ μέσω άμεσων και έμμεσων διαύλων, όπως η ιδιοκτησία FAI, η αλυσίδα εφοδιασμού κατασκευής ακινήτων, η κατανάλωση και ο πλούτος.
Και ενώ μια μεγάλη κρίση στην αγορά ακινήτων θα επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της κινεζικής οικονομίας, ξεκινώντας από τις κεφαλαιαγορές, τις σκιώδεις τράπεζες και την κοινωνική σταθερότητα, η πιο άμεση επίδραση στους παγκόσμιους επενδυτές θα είναι στην αγορά μετοχών.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι οικονομολόγοι της Goldman έθεσαν 3 σενάρια για να μοντελοποιήσουν τις επιπτώσεις μετάδοσης από τη μειωμένη ώθηση της ιδιοκτησίας. Συνολικά, εκτιμούν ότι το 2022 το ΑΕΠ θα χτυπηθεί από 1,4% έως και 4,1%, ανάλογα με το μέγεθος/τη σοβαρότητα της επιβράδυνσης της αγοράς ακινήτων και τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε εγχώριο επίπεδο, αν και η ανάλυση των σεναρίων τους δεν λαμβάνει υπόψη την πιθανή χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στη χώρα καθώς η ανταπόκριση στην αγορά ακινήτων θα μειώνεται.
Παρόλο που οι κατασκευαστές που ανήκουν στην αγορά αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% των κερδών στο σύνολο, η αγορά κατοικίας θα μπορούσε να συνδεθεί, άμεσα και έμμεσα, με το 15% των εταιρικών κερδών και κάθε 10% επιβράδυνση της ανάπτυξης στη στέγαση θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση του κέρδους της αγοράς κατοικίας κατά pp 2pp, ενώ όλα τα άλλα θα παραμείνουν ίδια.
Σε γενικές γραμμές, η Goldman απαριθμεί πέντε βασικούς μηχανισμούς μετάδοσης της κρίσης στην αγορά ακινήτων:
– Κατασκευαστές ακινήτων και εταιρείες διαχείρισης (4% των κερδών της αγοράς μετοχών): Τα κέρδη των κατασκευαστών επηρεάζονται άμεσα όσον αφορά τις βασικές αρχές της αγοράς ακινήτων. Ωστόσο, δεδομένης της χρονικής καθυστέρησης μεταξύ της συναλλαγής (προπώλησης) και της αναγνώρισης εσόδων (λογιστική βάσει δεδουλευμένων), τα αναφερόμενα κέρδη από τις πωλήσεις συνήθως καθυστερούν να φανούν κατά περίπου 2 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρέχοντα και τα επόμενα ετήσια κέρδη μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την πιο πρόσφατη οικονομική κατάσταση τους στην πραγματική αγορά. Για τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, το προφίλ των βραχυπρόθεσμων κερδών τους είναι ακόμα πιο ευαίσθητο, αλλά η επιβράδυνση των πωλήσεων ακινήτων θα μπορούσε να μειώσει τη μελλοντική τους προοπτική ανάπτυξης.
– Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (54% των κερδών της μετοχικής αγοράς): Τα δάνεια για κατασκευαστές αλλά και τα ενυπόθηκα δάνεια αντιπροσωπεύουν το 35% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των εμπορικών τραπεζών. Οι αναλυτές των τραπεζών της Goldman βλέπουν την πιθανότητα αύξησης των στεγαστικών δανειακών αναγκών, παρόλο που τα ανοίγματα κινδύνου τους σε WMP, που σχετίζονται με ακίνητα, έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2016.
Για τους ασφαλιστές, η ομάδα της Goldman πιστεύει ότι η έκθεση των εισηγμένων ασφαλειών στον τομέα των ακινήτων είναι χαμηλή, αλλά η πιθανή επίδραση του έμμεσου πλούτου θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγαλύτερη θεμελιώδη πρόκληση. Παρόλο που δεν συνδέονται άμεσα με την αγορά κατοικίας, οι κύκλοι κερδών των μετοχών μεσιτών συσχετίστηκαν αρνητικά με τις πωλήσεις ακινήτων, αντικατοπτρίζοντας πιθανώς τις αποφάσεις/ροές κατανομής περιουσιακών στοιχείων από τα κινεζικά νοικοκυριά μεταξύ των δύο κατηγοριών των περιουσιακών στοιχείων.
– Κατασκευή (2% των κερδών της αγοράς μετοχών): Ο κύκλος κατασκευής για στέγαση διαρκεί συνήθως 20-30 μήνες στην Κίνα. Αυξάνει τη ζήτηση για δομικά υλικά (η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα), αν και η εστίαση των υλικών και ο ρυθμός κατανάλωσης τους ποικίλλει σε διαφορετικά μέρη του κύκλου κατασκευής. Η διαδικασία επηρεάζει επίσης άμεσα τον εξοπλισμό που σχετίζεται με τις κατασκευές, όπως εκσκαφείς, φορτηγά βαρέως τύπου, μπουλντόζες, γερανούς και φορτωτές που παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση ζήτησης με τις πωλήσεις γης.
– Κατανάλωση (3% των κερδών της μετοχικής αγοράς): Το αν η αγορά ακινήτων θεωρείται κατανάλωση (τουλάχιστον όσον αφορά τους καταναλωτές της πρώτης φοράς) παραμένει μια ανοιχτή συζήτηση, αλλά η αγορά κατοικίας είναι αναμφίβολα βασικός παράγοντας ζήτησης για ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των λευκών ειδών, των καταναλωτικών αγαθών, όπως του εξοπλισμού επίπλων και ορισμένων ηλεκτρονικών προϊόντων (π.χ. συσκευές ήχου και κλιματιστικά). Η μελέτη της Goldman δείχνει ότι η ολοκλήρωση της στέγασης οπτικοποιείται στις πωλήσεις και τα κέρδη σε αυτούς τους τομείς έπειτα από 6 έως 9 μήνες.
– Επίδραση πλούτου (1% των κερδών της αγοράς μετοχών): Σε πολύ μικρό επίπεδο, η ανατίμηση κεφαλαίου (ή η απόσβεση) στην αγορά κατοικίας θα μπορούσε να έχει βραχυπρόθεσμο σημαντικό αντίκτυπο στις διακριτικές δαπάνες, δεδομένης της δυνητικής δημιουργίας πλούτου από την αγορά περιουσιακών στοιχείων των 60 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους σχετικά υψηλούς δείκτες επενδύσεων εκεί.
Ολοκληρώνουμε τις παρατηρήσεις της Goldman για τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, που σύμφωνα με την τράπεζα -και αντίθετα με την αγορά- ήδη «χτίζονται», ακόμη και αν οι συστημικοί κίνδυνοι μπορούν ακόμη να αποφευχθούν.
Ενώ οι περιοριστικές πολιτικές της Κίνας έχουν φρεσκάρει την αγορά, έχουν θέσει στο προσκήνιο κατασκευαστές με υψηλούς στόχους, κυρίως την Evergrande, καθώς η πορεία απομόχλευσης τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Από τη μία πλευρά, η Goldman συμφωνεί και αναφέρει ότι σε ανεξάρτητη βάση η Evergrande δεν πρέπει να αποτελεί σοβαρή συστημική απειλή, δεδομένου ότι η συνολική της υποχρέωση, ύψους Rmb1.9tn, αντιπροσωπεύει μόλις το 0,6% των εκκρεμών TSF της Κίνας, τα τραπεζικά της δάνεια ύψους 572 δισ. αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,3% του συστήματος δανείων και ότι το μερίδιο αγοράς της στις πωλήσεις βασικών κατοικιών σε εθνικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4% κατά το 2021.
Ωστόσο, οι πραγματικοί κίνδυνοι εμφανίζονται στο πλαίσιο της επιβράδυνσης της αγοράς ακινήτων: Πράγματι, όπως και σε άλλα επεισόδια συστημικής κρίσης, οι επενδυτές ανησυχούν για συγκεκριμένους αδύναμους δεσμούς που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στο ευρύτερο σύστημα μέσω θεμελιωδών και χρηματοπιστωτικών καναλιών σε περίπτωση αταξίας ή αθέτησης, και επομένως ο κίνδυνος χειροτέρευσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι φαίνεται σήμερα, σύμφωνα με την Goldman.
Υπό το φως όλων αυτών, τα καλά νέα είναι ότι κατά την άποψη της Goldman οι συστημικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν ακόμη να αποφευχθούν λαμβάνοντας υπόψη:
– Οι ευρείς δείκτες ρευστότητας, ο δείκτης πίεσης στη χρηματοδότηση, καθώς και οι επιδόσεις/κύκλος εργασιών των μετοχών υποδηλώνουν ότι η «ώρα της κρίσης» παραμένει όντως ένα ενδεχόμενο αλλά βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα.
– Η αποτελεσματική μόχλευση (LTV) για την αγορά κατοικίας είναι χαμηλή, περίπου 40% έως 50% κατά την εκτίμηση της ομάδας των Τραπεζών μας.
– Η θεσμική συγκρότηση στην Κίνα όπου η κυβέρνηση έχει ισχυρό έλεγχο στο τραπεζικό της σύστημα καθιστά μια κατάρρευση με γνώμονα την αγορά λιγότερο πιθανή από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά.
– Οι ζημίες θα πραγματοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους φορείς που συνδέονται με υψηλού επιπέδου κατασκευαστές, αλλά οι οικονομικές υποχρεώσεις τους είναι σχετικά αδιαφανείς και είναι λιγότερο ευρέως κοινωνικοποιημένες στις χρηματοπιστωτικές αγορές από ό,τι σε προηγούμενες παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
– Οι δυνητικές οικονομικές, κοινωνικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις έχουν δημοσιοποιηθεί και συζητηθεί καλά και φαίνεται ότι οι αρχές αξιολογούν την κατάσταση και αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα και,
– Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για τις αρχές να διευκολύνουν την κατάσταση προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση της Evergrande να εξελιχθεί σε κρίση πριν την 6η Ολομέλεια του Κόμματος τον Νοέμβριο.
Τελικά, ο χρόνος θα είναι το κλειδί για ένα αίσιο τέλος: Δεδομένης της μεγάλης αγοραίας αξίας των ακινήτων της Κίνας και των περίπλοκων δεσμών της με την πραγματική οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η απομόχλευση της αγοράς ακινήτων και η βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας -δύο αντιφατικές έννοιες- θα μπορούσαν να προκαλέσουν συστημική ανησυχία εάν οι πολιτικές δράσεις συνεχίσουν να είναι ιδιαιτέρως επιθετικές ή χωρίς σαφή συντονισμό μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και δίχως την άμεση επικοινωνία με την αγορά.