Ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου; Οι πέντε πιο διάσημες θεωρίες συνωμοσίας


Τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, δεν ικανοποίησαν πολύ κόσμο. Αυτό οδήγησε να κερδίσουν έδαφος διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.


Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 σημειώθηκε μία από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της σύγχρονης Αμερικής: Τρομοκράτες πήραν τον έλεγχο επιβατικών αεροπλάνων και τα έριξαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ ένα αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι. Σκοτώθηκαν 2.977 άνθρωποι, ενώ 24 αγνοούνται μέχρι και σήμερα.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, το FBI είχε ήδη κατονομάσει τους τρομοκράτες. Μια ειδική επιτροπή κατέληξε αργότερα στο συμπέρασμα ότι η Αλ Κάιντα* ήταν πίσω από την επίθεση. Και εκατοντάδες συγγενείς των θυμάτων έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορώντας το βασίλειο ότι βοήθησε τους τρομοκράτες.


Οι θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου
Αλλά μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που έχουν τη δική τους άποψη για αυτά τα γεγονότα, άποψη που διαφέρει από την επίσημη θέση. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2004, οι περισσότεροι Αμερικανοί πίστευαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκρυβε πληροφορίες σχετικά με αυτές τις επιθέσεις.

Αυτό, φυσικά, γέννησε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Ας δούμε τις πιο δημοφιλές εξ αυτών:

Εκδοχή 1: Ελεγχόμενη έκρηξη

Υπάρχει η άποψη ότι τα αεροσκάφη δεν μπορούσαν να προκαλέσουν τόση ζημιά στους Δίδυμους Πύργους ώστε να καταρρεύσουν εντελώς. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι η φύση της καταστροφής ήταν παρόμοια με αυτή που συμβαίνει κατά την κατεδάφιση κτιρίων με ελεγχόμενη έκρηξη. Δηλαδή, κατά τη γνώμη τους, είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά εκ των προτέρων στα κτίρια, τα οποία πυροδοτήθηκαν τη στιγμή της σύγκρουσης.
Το πώς ακριβώς ήταν δυνατό να γίνει αυτό χωρίς να τραβήξει την προσοχή δεν είναι σαφές.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της θεωρίας επισημαίνουν ότι βρέθηκε λιωμένος χάλυβας στο σημείο (και η θερμοκρασία καύσης του καυσίμου δεν θα ήταν αρκετή γι' αυτό) και ότι ούτε ένας ουρανοξύστης δεν έχει καταρρεύσει λόγω πυρκαγιάς. Στις αιτιάσεις αυτές, τους απαντούν ότι ποτέ ένα επιβατικό αεροπλάνο δεν είχε πέσει σε έναν ουρανοξύστη μέχρι και σήμερα.

Εκδοχή 2: Τα αεροπλάνα ήταν ελεγχόμενα εξ αποστάσεως

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τα σκάφη ήταν ελεγχόμενα εξ αποστάσεως και ότι κανείς δεν τα κατέλαβε. Αυτή η τεχνολογία υπάρχει πραγματικά. Αλλά δεν υπάρχουν, φυσικά, ενδείξεις ότι εφαρμόστηκε τότε.

Εκδοχή 3: Το αεροπλάνο δεν έπεσε στο Πεντάγωνο

Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, ένα από τα αεροπλάνα συνετρίβη στο Πεντάγωνο. Υπάρχει όμως η άποψη ότι η ζημιά στο κτίριο δεν αντιστοιχεί σε σύγκρουση με αεροσκάφος. Θα μπορούσε να προήλθε είτε από εκ των προτέρων τοποθετημένα εκρηκτικά είτε πύραυλο. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν συντρίμμια αεροσκάφους στις φωτογραφίες μετά την επίθεση. Επιπλέον, το σκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ αμέσως μετά την απαγωγή, οπότε κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τη θέση του.

Εκδοχή 4: Ένα από τα αεροπλάνα καταρρίφθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ

Ένα από τα αεροπλάνα στα οποία είχε εκδηλωθεί πειρατεία, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, συνετρίβη σε χωράφι στην Πενσυλβάνια. Ωστόσο, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ. Ως απόδειξη φέρνουν το γεγονός ότι τμήματα του κινητήρα βρέθηκαν σε πολύ μεγάλη απόσταση από την άτρακτο.

Εκδοχή 5: Δεν υπήρχαν κλήσεις από το αεροπλάνο

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η απαγωγή του αεροπλάνου επιβεβαιώνεται από τα τηλεφωνήματα που κατάφεραν να κάνουν οι επιβάτες. Ωστόσο, συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι το 2001 δεν ήταν ακόμη δυνατό να καλέσει κανείς από το αεροπλάνο, επειδή δεν υπήρχε εξοπλισμός που θα παρείχε σταθερό σήμα. Επιπλέον, οι αμφιβολίες προκαλεί ένα απόσπασμα από τα τηλεφωνήματα: «Γεια σου, μαμά, είμαι εγώ... ο Mark Birgman». Είναι απίθανο κάποιος να συστηθεί με το όνομα και το επώνυμό του, όταν καλεί τη μητέρα του.

Ένα άλλο επιχείρημα των υποστηρικτών της θεωρίας πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν στην πραγματικότητα από... τις ίδιες τις ΗΠΑ, είναι ότι κανένας από τους καλούντες δεν είπε ότι το αεροσκάφος απήγαγαν Άραβες. Αν βέβαια οι κλήσεις ήταν πράγματι κατασκευασμένες, τότε γιατί δεν προσαρμόσανε το περιεχόμενό τους στην «επίσημη εκδοχή»;

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στους υποστηριχτές της θεωρίας συνωμοσίας. Αλλά αυτό δεν θα τους μπερδέψει: Γνωρίζουν σίγουρα ότι «η αλήθεια είναι κάπου εκεί έξω».
* Σημείωση: Η Αλ Κάιντα έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση κι έχει απαγορευτεί στη Ρωσία κι άλλες χώρες

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !