Washington Post: Μπλόκο στους ανεμβολίαστους Αμερικανούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση


Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις 27 χώρες-μέλη της θα είναι να επαναφέρουν τους περιορισμούς στους Αμερικανούς ταξιδιώτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Αντιμέτωποι με νέους περιορισμούς, όσον αφορά τα ταξίδια τους στην Ευρώπη, φαίνεται πως θα βρεθούν οι ανεμβολίαστοι Αμερικανοί πολίτες.

Σύμφωνα με την Washington Post, η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις 27 χώρες-μέλη της θα είναι να επαναφέρουν τους περιορισμούς στους Αμερικανούς ταξιδιώτες, μια αλλαγή που θα επηρεάσει, πρωτίστως, τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους. Τα υψηλά ποσοστά νέων λοιμώξεων από τον κορονοϊό έχουν κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξανά, κέντρο της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφάσισαν τη Δευτέρα να αφαιρέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από την "ασφαλή λίστα" των χωρών των οποίων οι κάτοικοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι χώρες μέλη διατηρούν, πάντως, το δικαίωμα να άρουν τους περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ ήρε για πρώτη φορά τους περιορισμούς για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες τον Ιούνιο, λόγω της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας, ανοίγοντας ξανά τα σύνορα στο απόγειο του καλοκαιριού, όταν οι οικονομίες της νότιας Ευρώπης που επλήγησαν ήταν "διψασμένες" για εισροή τουριστικών δαπανών.

Το Ισραήλ, το Κόσοβο, ο Λίβανος, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία αφαιρέθηκαν από τη λίστα των "ασφαλών" χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες από αυτές τις πέντε χώρες μπορεί να υποστούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, όπως να τους επιβληθεί καραντίνα ή να υποχρεωθούν να κάνουν τεστ για την Covid-19.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, είχαν ήδη συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στη λίστα των "κόκκινων" χωρών. Αντιθέτως, Γαλλία και Ολλανδία θεωρούσαν τις ΗΠΑ "ασφαλή" χώρα.

Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών συντάσσεται με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε χώρα. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η αμοιβαιότητα των μέτρων που επιβάλλονται κάθε φορά.

Στη λίστα των ασφαλών χωρών της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνο 17 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αλβανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.

Το ποσοστά μόλυνσης στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 75 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην αρχή του καλοκαιριού, ωστόσο οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε άμεση λήψη μέτρων. Με τα ποσοστά να αυξάνονται ακόμα περισσσότερο, η Σλοβενία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., συνέστησε την περασμένη εβδομάδα στα κράτη μέλη να συμφωνήσουν να αφαιρέσουν τις ΗΠΑ από την "πράσινη" λίστα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. παρουσιάζονταν ενοχλημένα από την άρνηση των ΗΠΑ να άρουν αντίστοιχους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες της Ε.Ε.
ΠΟΥ: Ανησυχητικά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη


Μια αύξηση στα ποσοστά μετάδοσης του νέου κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες είναι "βαθειά ανησυχητική", δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει "αξιόπιστη" πρόβλεψη για 236.000 επιπλέον θανάτους από την COVID-19 στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου, σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη "στασιμότητα" του ρυθμού εμβολιασμού στην ήπειρο.

"Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 11%, με μια αξιόπιστη πρόβλεψη να αναμένει 236.000 θανάτους στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου", οι οποίοι θα προστεθούν στο 1,3 εκατομμύριο θανάτους που έχουν ήδη προκληθεί από την πανδημία στην γηραιά ήπειρο, σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.

Από τα 53 κράτη μέλη της περιοχής, τα 33 κατέγραψαν μια αύξηση άνω του 10% στην εμφάνιση κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες, υπογράμμισε, την ώρα που ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε.

"Τις έξι τελευταίες εβδομάδες, μειώθηκε κατά 14% λόγω έλλειψης πρόσβασης σε εμβόλια σε ορισμένες χώρες και έλλειψης αποδοχής των εμβολίων σε άλλες", υπογράμμισε ο Κλούγκε, ζητώντας να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής και να ξεπεραστούν οι εθνικιστικοί πειρασμοί, μοιράζοντας τις δόσεις.

Αν και τα τρία τέταρτα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο σύνολο της Ευρώπης έχουν εμβολιαστεί, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία αυτή είναι μόνον ένας στους δέκα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, σε οκτώ μήνες, σχεδόν 850 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν στην περιοχή, η οποία εκτείνεται ως την κεντρική Ασία, επιτρέποντας σε σχεδόν τον μισό πληθυσμό να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 58,7% των κατοίκων, ήτοι 262,3 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του AFP.

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !