Η Ν. Ζηλανδία είναι το πιο ασφαλές μέρος σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής


Με το ενδεχόμενο της Αποκάλυψης να είναι πιο πιθανό από ποτέ, καλό είναι να ξέρουμε που να κρυφτούμε.

Μετά από ένα απίστευτο σερί παγκόσμιων καταστροφών από την οικονομική κρίση, μέχρι την πανδημία και την κλιματική κρίση, είναι απολύτως εύλογο το ερώτημα που πλανάται πάνω από κάθε παρέα που συζητά για το μέλλον της, που θα είμαστε πιο ασφαλείς στο ενδεχόμενο μιας ολοκληρωτικής καταστροφής; Ένα ερώτημα που θα σταματήσει να μας βασανίζει καθώς αποφάσισε να το απαντήσει το Anglia Ruskin University της Αγγλίας.


Οι ερευνητές στην προσπάθειά τους να βρουν το πιο ασφαλές μέρος στον πλανήτη συνυπολόγισαν μια σειρά από παράγοντες που θα μπορούσαν να κρατήσουν μακριά του τις συνέπειες μιας καταστροφής. Επίσης έπρεπε να υπολογίσουν αν ένα μέρος θα μπορεί να είναι αυτάρκες στην παραγωγή τροφίμων και πόσους επιζώντες θα μπορούσε να φιλοξενήσει. Είναι προφανές και λογικό τις πρώτες θέσεις της λίστας να καταλάβουν νησιωτικά κράτη, αφού τα χερσαία σύνορα δεν μπορούν να εμποδίσουν τόσο αποτελεσματικά τη μετάδοση των συνεπειών μιας καταστροφής.

 

Η Νέα Ζηλανδία που κατέκτησε την πρωτιά το οφείλει στο ότι πληροί όλους τους παραπάνω παράγοντες, αλλά και σε μερικούς ακόμα. Το νησιωτικό κράτος της Ωκεανίας έχει την μικρότερη δυνατή εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και μπορεί να έχει επαρκή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού συνεπάγεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων.


Τις υπόλοιπες κορυφαίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Ισλανδία, Ιρλανδία και Τασμανία για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Οι Βρετανοί ερευνητές δεν εντυπωσιάστηκαν από το ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν τα πήγε καλά στην εν λόγω έρευνα. Είναι τόσο πυκνοκατοικημένη και με τόσο μεγάλη εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές που σε μια ενδεχόμενη παγκόσμιας κλίμακας καταστροφή δεν θα άντεχε το βάρος και θα κατέρρεε.

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !