Πρώτο ημίχρονο με κοντομάνικα και δεύτερο ημίχρονο με χειμερινή εμφάνιση - Δείτε που...



Το στάδιο "Milton Correa", γνωστό και ως "Zerão", βρίσκεται στην Macapà της Βραζιλίας έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό! 

Η γραμμή του κέντρου του γηπέδου είναι ακριβώς πάνω στον Ισημερινό! Αυτό σημαίνει ότι σε έναν αγώνα η κάθε ομάδα παίζει από το δικό της ημισφαίριο! Μπορεί να αμύνεσαι στο Βόρειο Ημισφαίριο, δηλαδή και να πρέπει να σκοράρεις στο Νότιο ή το αντίστροφο!

Το Estádio Milton Corrêa είναι το πιο κεντρικό στάδιο οπουδήποτε στον κόσμο. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ακριβώς χτισμένο που η γραμμή του μεσαίου πεδίου συμπίπτει ακριβώς με τη γραμμή του ισημερινού, έτσι ώστε κάθε μισό πεδίο να βρίσκεται σε διαφορετικό ημισφαίριο. Σε κάθε παιχνίδι ποδοσφαίρου που παίζεται εδώ, κάθε ομάδα δεν υπερασπίζεται μόνο το δικό της γκολ. Η μία πλευρά υπερασπίζεται το βόρειο ημισφαίριο και η άλλη πλευρά το νότιο ημισφαίριο.



Το Estádio Milton Corrêa έχει το παρατσούκλι Zerão, που σημαίνει "Μεγάλο Μηδέν", δηλώνοντας το μηδενικό γεωγραφικό πλάτος, τον ισημερινό.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός περί φήμης του Estádio Milton Corrêa αμαυρώνεται από ένα μικρό πρόβλημα - δεν βρίσκεται στον ισημερινό, τουλάχιστον, όχι από το γεωδαιτικό δεδομένο WGS 84.
Τι είναι ένα γεωδαιτικό δεδομένο;

Ένα γεωδαιτικό δεδομένο είναι ένα σύστημα συντεταγμένων που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό θέσεων στη γη, η ακρίβεια του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά έχει καθοριστεί το σχήμα και το μέγεθος της γης, καθώς και ο προσανατολισμός του συστήματος συντεταγμένων. Με την πάροδο των αιώνων εκατοντάδες διαφορετικά δεδομένα έχουν αναπτυχθεί, χρησιμοποιηθεί και απορριφθεί καθώς η γνώση μας για το σχήμα της γης εξευγενίζεται όλο και περισσότερο.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά γεωδαιτικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται σήμερα, καθένα από τα οποία έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Υπάρχουν μοντέλα επίπεδης γης που χρησιμοποιούνται για την επιτόπια τοποθέτηση και πολύπλοκα που περιγράφουν πλήρως το μέγεθος, το σχήμα, τον προσανατολισμό, το πεδίο βαρύτητας και τη γωνιακή ταχύτητα της γης.



Θέση του ισημερινού σύμφωνα με το Γεωδαιτικό σύστημα της Βραζιλίας


Το WGS 84 σημαίνει World Geodetic System, που ιδρύθηκε το 1984. Είναι ένα διεθνώς συμφωνημένο πρότυπο που χρησιμοποιείται στη χαρτογραφία, την πλοήγηση και το GPS. Επειδή όμως η γη είναι ατελής ελλειψοειδής, οι χαρτογράφοι και οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μερικές φορές τοπικά δεδομένα που μπορούν να δώσουν μια πιο ακριβή αναπαράσταση της περιοχής κάλυψης από το WGS 84. Για παράδειγμα, η γεωδική κάλυψη των Βρετανικών Νήσων μπορεί να περιγραφεί καλύτερα από το OSGB36, γεωδαιτικό δεδομένο, από το WGS 84.

Ομοίως, η Βραζιλία έχει το δικό της γεωδαιτικό σύστημα που ονομάζεται Brazilian Geodetic System ή SGB.

Όταν το γήπεδο στο γήπεδο, Estádio Milton Corrêa, χαράχτηκε, οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν το Βραζιλιάνικο Γεωδαιτικό Σύστημα. Σε αυτό το σύστημα, η γραμμή μεσαίου πεδίου τρέχει ακριβώς κατά μήκος του ισημερινού, αλλά όχι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα 84.



Θέση του ισημερινού σύμφωνα με το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα 84


Εάν σταθείτε στη γραμμή μεσαίου πεδίου και βγάλτε τη συσκευή GPS, δεν θα έχετε μηδενική ένδειξη. Πρέπει να περπατήσετε νότια μέχρι να βγείτε εντελώς από το γήπεδο , πριν η συσκευή GPS σας βρει τον ισημερινό. Το στάδιο βρίσκεται 2 δευτερόλεπτα βόρεια στο Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα 84, με άλλα λόγια, εξ ολοκλήρου στο βόρειο ημισφαίριο.

Αλλά μην αφήνετε τις μικρές τεχνικές λεπτομέρειες να σας ενοχλούν. Ανεξάρτητα από το ημισφαίριο που βρίσκεται το στάδιο, είμαι σίγουρος ότι εδώ παίζεται ένα υπέροχο ποδόσφαιρο.

estadio-milton-correa-2

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !