Την Κυριακή η πανσέληνος Αυγούστου - Η οφθαλμαπάτη που «κρύβει»


Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, η οποία μάλιστα, θα συνοδευτεί από μια σειρά εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

Η πανσέληνος του Αυγούστου θα συμβεί στις 22 του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή.

Γύρω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο επικρατούν και διάφοροι μύθοι, στους οποίους αναφέρεται Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, σε δημοσίευση του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου. Αν και θεωρείται από πολλούς η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους, αυτό δεν είναι σωστό.

Όπως εξηγεί, «αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σ’ αυτή τη θέση η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της Πανσελήνου δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα».

Την πανσέληνο του Αυγούστου θα μπορέσουμε να απολαύσουμε και παράλληλα με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με ελεύθερη είσοδο, όπως κάνει γνωστό το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει την Πανσέληνο.

Κάποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες ημερομηνίες, ως εξής:


Παρασκευή 20 Αυγούστου:
  • ​​​​​​​Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, στην Ημαθία

Σάββατο 21 Αυγούστου:
  • Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Κεφαλλονιά
  • Άνω Κάστρο Μυτιλήνης, στη Λέσβο
  • Αρχαίο θέατρο Μίεζας, στην Ημαθία
  • Αρχαιολογικός χώρος Ελέας, στην Θεσπρωτία

Δευτέρα 23 Αυγούστου:
  • Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού, στο Κιλκίς

Τετάρτη 25 Αυγούστου:
  • ​​​​​​​Αρχαιολογικός χώρος Λουτρό Πολυκάστρου, στο Κιλκίς
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !