Φωτιές στον κόσμο: 15 πυρκαγιές που πλήγωσαν τη Γη – Οι δύο στην Ελλάδα


15 καταστροφικές πυρκαγιές που προκάλεσαν βαθιές πληγές σε χώρες του κόσμου, εντυπωσιάζουν με το μέγεθος και τον όλεθρο που άφησαν στη στάχτη τους.

Αυτός που έγραψε το: «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», δεν ζει πια για να καθίσει τον καναπέ του, στο Μιλάνο και να παρακολουθήσει τις ειδήσεις που θα έφταναν από την Ελλάδα και να ξανασκεφτεί την κουβέντα του… 

Ειδήσεις, σκοτεινές, τυλιγμένες στον καπνό, τη στάχτη και την απόγνωση ξεπηδούν από την Ελλάδα, σαν τις φλόγες, την Ελλάδα που μόνο με πληγές μετράει τα καλοκαίρια της…Φωτιές παντού!

Και ψάχνουμε τώρα να καταγράψουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που χτύπησαν τη Γη, έτσι για να μην νοιώθουμε μοναδικοί. Και για να λέμε την αλήθεια: τούτη την εποχή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκονται σε εξέλιξη καταστροφικές πυρκαγιές. 
Οι πυρκαγιές, οι δασικές, έχουν ξεχωριστές μορφές η κάθε μια τους και μπορούν να μετρηθούν οι διαστάσεις τους με διάφορους τρόπους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που εκδηλώθηκαν σε διαφορετικές εποχές και εκείνων σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η επάρκεια του εξοπλισμού των πυροσβεστών και των τεχνικών μέσων ποικίλλει δραματικά. 
Τον τίτλο της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς στην καταγεγραμμένη Ιστορία και στο βιβλίο των ρεκόρ έχουν δύο:

1Η πυρκαγιά του ποταμού Chinchaga, που άρχισε από την κοπή δένδρων στη Βρετανική Κολούμπια, στον Καναδά, την 1η Ιουνίου 1950· γρήγορα βγήκε εκτός ελέγχου και έσβησε πέντε μήνες αργότερα στις 31 Οκτωβρίου στην Αλμπέρτα! Έκαψε περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα φυσικού δάσους. 

φωτιά-Κίνα
copyright: AP PHOTOS

2Η πυρκαγιά Daxing'anling γνωστή και ως «Black Fire Dragon», η οποία μαινόταν στην οροσειρά Greater Khingan της βορειοανατολικής Κίνας και εκτεινόταν πέρα από τα σύνορα με τη Σιβηρία έγινε μεταξύ 6 Μαΐου και 2 Ιουνίου το 1987 και έκαψε πευκοδάσος έκτασης κοντά στα 3 εκατομμύρια στρέμματα. Επίσης η φωτιά του «Μαύρου Δράκου» σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους, ενώ πάνω από 250 κατέληξαν στα νοσοκομεία και άφησε δεκάδες χιλιάδες άστεγους.
Ακολουθεί μια σειρά δασικών πυρκαγιών που έχουν ταξινομηθεί ψηλά στη λίστα με τις καταστροφικές φωτιές που σάρωσαν περιοχές του πλανήτη κι ανάμεσά του δύο που συνέβησαν στην Ελλάδα!

3. Όλεθρος στο Ουισκόνσιν με 1200 νεκρούς! 

Η Βόρεια Αμερική έχει πληγεί από δασικές πυρκαγιές στο βάθος των αιώνων. Το 2018 μάλιστα, σχεδόν 9 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν μόνο στις ΗΠΑ! Ακόμα μέχρι σήμερα, όμως, η πιο φονική πυρκαγιά της Αμερικής παραμένει η Πυρκαγιά του Πεστίγκο το 1871. Άρχισε ως μικρή φωτιά και επεκτάθηκε καίγοντας ολόκληρο το  βορειοανατολικό Ουισκόνσιν, καταστρέφοντας περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα και σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους τον Οκτώβριο του 1871!

4. Η βροχή έδωσε τη λύση σε Αϊντάχο και Μοντάνα

φωτιά-ΗΠΑ
copyright: AP PHOTOS

Περίπου τέσσερις δεκαετίες αργότερα μια άλλη πυρκαγιά ήταν επίσης καταστροφική για τις ΗΠΑ και μάλιστα θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία των ΗΠΑ, κατακαίγοντας 3 εκατομμύρια στρέμματα στις βορειοδυτικές πολιτείες του Αϊντάχο και της Μοντάνα. Μέχρι σήμερα, η αιτία παραμένει άγνωστη, αλλά η φωτιά μαίνονταν επί μέρες, πνίγοντας μεγάλα τμήματα της βόρειας Αμερικής σε ένα σύννεφο καπνού. Τελικά η βροχή έδωσε τη λύση, αλλά η φωτιά είχε ήδη σκοτώσει 87 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πυροσβέστες. 

5. Το τρένο… έφερε την καταστροφή

Ένα ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τους σπινθήρες από ένα διερχόμενο τρένο κοντά στη λίμνη Sturgeon, οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά του Cloquet της Μινεσότα. Η πυρκαγιά άρχισε στις 12 Οκτωβρίου του 1918 εξαπλώθηκε από τους δυνατούς ανέμους, προς τα ανατολικά καίγοντας περίπου 38 πόλεις και χωριά, καταστρέφοντας 4.000 σπίτια και σκοτώνοντας περισσότερους από 450 ανθρώπους.

6. Μαύρη Παρασκευή ξημέρωσε στην Αυστραλία

Οι πυρκαγιές είναι δυστυχώς συνηθισμένο φαινόμενο και στην Αυστραλία. Δύο από τις πιο καταστροφικές φωτιές στην Ιστορία της χώρας έχουν συμβεί στην πολιτεία της Βικτόρια: Το 1939, όταν μετά αρκετά χρόνια ξηρασίας και καύσωνα προκάλεσαν σειρά φονικών πυρκαγιών. Κάηκαν περισσότερα από 4,9 εκατομμύρια στρέμματα γης και εκτιμάται ότι περίπου το 75% του συνόλου της πολιτείας επηρεάστηκε. Ολόκληρες πόλεις καταβροχθίστηκαν από τη φωτιά και τουλάχιστον 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

7. Εικόνες πολέμου στην Ινδονησία

Μεγάλα τμήματα της Ινδονησίας τυλίχθηκαν από τοξική νέφος τον Ιούλιο του 2019, λόγω των δασικών πυρκαγιών. Και ενώ οι πυρκαγιές του 2019 προκάλεσαν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανσης, δεν ήταν οι χειρότερες που έγινα ποτέ στην περιοχή. Οι πυρκαγιές του 1997 ήταν μερικές από τις πιο καταστροφικές στην πρόσφατη ιστορία της Γης και διήρκεσαν μέχρι τις αρχές του 1998, ενώ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 240 άτομα! 

8. Η κόλαση του 2007 στην Ελλάδα

Η Ευρώπη δεν είναι ξένη στις δασικές πυρκαγιές και μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες ήταν και η Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2007, η χώρα μας γνώρισε καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες κατέστρεψαν περισσότερα από 670.000 στρέμματα δασικής και άλλης γης στην Πελοποννήσο. Σπαρακτικές εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εικόνες που έδειχναν  καμένα σπίτια, οικογένειες που χτυπήθηκαν από τον πύρινο εχθρό, απανθρακωμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι φωτιές έκαιγαν περισσότερο από δυο μήνες!
Αυτές οι πυρκαγιές δεν θεωρήθηκαν έργο της φύσης, αλλά πράξη εμπρησμού. Μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, η φλόγα είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 84 άνθρωποι!

9. Το Μάτι και οι 102 νεκροί του

Όμως η Ελλάδα έζησε μια από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στην Ιστορία - η δεύτερη φονικότερη του 210υ αιώνα - τον Ιούλιο του 2018, καθώς πολλαπλές εστίες θέριεψαν σε παραθεριστικά θέρετρα κοντά στην Αθήνα στην Αττική. Το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς ισοπεδώθηκαν από την πυρκαγιά που με σύμμαχο τον ισχυρό άνεμο και την ανεπάρκεια των Αρχών σκότωσε (επίσημα) 102 ανθρώπους. Πολλοί από τους άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν επιχειρήσει να διαφύγουν από τη θάλασσα, δίχως να τα καταφέρουν. Περισσότερα από 1.000 κτίρια καταστράφηκαν. Θεωρείται ότι οι πυρκαγιές άρχισαν όταν ένας 65χρονος άνδρας προσπάθησε να κάψει ξερόκλαδα στον κήπο του. Για τα τραγικά γεγονότα του 2018, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων, κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία από πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη και εμπρησμό, σε σχέση με τις πυρκαγιές. Το ίδιο καλοκαίρι φωτιές έκαψαν πευκοδάση στην Εύβοια και στη Σάμο.

10. Οι πληγές της Πορτογαλίας πονούν

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε τμήματα της κεντρικής Πορτογαλίας από τις 17 Ιουνίου 2017, με την αρχική φωτιά να ξέσπα κοντά στον μικρό δήμο Pedrógão Grande, βορειοανατολικά της Λισαβόνας. Η φωτιά, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού καύσωνα, προκλήθηκε όταν κεραυνός χτύπησε δέντρο στη διάρκεια μιας καταιγίδας. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά, με το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής να λαμβάνει χώρα γύρω από το Pedrógão Grande. Η φωτιά του 2017 θεωρείται η πιο θανατηφόρα στην πορτογαλική ιστορία. Έχει καταγραφεί ότι κάηκαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα. Η Πορτογαλία γνώρισε επίσης καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2019. 

11. Η Καλιφόρνια ακόμα καίγεται

Οι πυρκαγιές στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις τελευταία δύο χρόνια - και σύμφωνα με τους ειδικούς αυξάνονται. Στην πραγματικότητα, το National Geographic ανέφερε ότι «15 από τις 20 μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ιστορία της Καλιφόρνια έχουν συμβεί από το 2000». Το 2017, ήταν η πιο καταστροφική χρονιά στην Ιστορία της πολιτείας εκείνη την εποχή. Πιστεύεται ότι τότε η πυρκαγιά ξεκίνησε στην πόλη Καλιστόγκα από σπινθήρες που προκλήθηκαν από πεσμένα καλώδια ρεύματος και στη συνέχεια ισχυροί άνεμοι πυροδότησαν τις φλόγες. Η πόλη της Σάντα Ρόσα, μαζί με άλλες περιοχές της Σονόμα, της Νάπα και της κομητείας Λέικ, καταστράφηκαν από τη φωτιά. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 5.000 σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν. 

12. Η πόλη έχασε το 90% του πληθυσμού της

Ένα χρόνο αργότερα, όμως, μια ακόμη πιο φονική πυρκαγιά θα άφηνε το σκληρό της αποτύπωμα την κομητεία Butte της βόρειας Καλιφόρνια. Η «Camp Fire» - όπως ονομάστηκε όταν ξεκίνησε κατά μήκος του Camp Creek Road, μαίνονταν επί 17 ημέρες - προκλήθηκε από σπινθήρες ηλεκτρικών καλωδίων μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης, οι οποίες προκάλεσαν φωτιά στη βλάστηση. Η μικρή πόλη Paradise County υπέστη τη μεγαλύτερη  καταστροφή από τη φωτιά: Ένα χρόνο αργότερα, η εφημερίδα «USA Today» δημοσίευσε ότι η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από σχεδόν το 90% του πληθυσμού της, λόγω των πυρκαγιών . Συνολικά η πυρκαγιά σκότωσε τουλάχιστον 85 ανθρώπους, έκανε στάχτη 153.000 στρέμματα και κατέκαψε περίπου 14.000 σπίτια.  

13. Πάνω από 100 πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία

Η Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία, έζησε επίσης θανατηφόρες πυρκαγιές το 2019. Περίπου 100 πυρκαγιές ξέσπασαν στην πολιτεία βόρεια του Σίδνεϊ, καλύπτοντας την πόλη με αποπνικτικό καπνό. Στις 31 Ιανουαρίου του 2020, αναφέρθηκε ότι οι πυρκαγιές είχαν επηρεάσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια εκτάρια στη Νέα Νότια Ουαλία και είχαν καταστρέψει περισσότερα από 2.000 σπίτια.

14. Στη Σιβηρία κάηκε έκταση σαν το Βέλγιο!

Η τεράστια και απομακρυσμένη ρωσική περιοχή της Σιβηρίας έχει επίσης υποστεί μεγάλες δασικές πυρκαγιές το 2019. Ενώ οι πυρκαγιές στην περιοχή δεν είναι ασυνήθιστες, οι ειδικοί λένε ότι ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός και το ξηρό έδαφος, σε συνδυασμό με τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους, οδήγησαν τις πυρκαγιές στην Αρκτική ζώνη να εξαπλωθούν γρήγορα και βίαια. Σύμφωνα με την Greenpeace Russia, μια έκταση περίπου 8,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων  - δηλαδή μεγαλύτερη από την έκταση του Βελγίου - εξαφανίστηκε από τις φλόγες εκείνη τη χρονιά. Δεν είναι 100% σαφές πώς προέκυψαν οι πυρκαγιές: μερικές αναφορές κάνουν λόγο ότι προκλήθηκαν σκόπιμα για να αποκρύψουν παράνομη δραστηριότητα υλοτομίας, ενώ άλλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι προκλήθηκαν από κεραυνούς. Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι οι πυρκαγιές έσβησαν τελικά στα τέλη Σεπτεμβρίου - μέχρι τότε είχαν προκαλέσει ζημιά αξίας 100 εκατ. δολαρίων, για να μην αναφέρουμε τις επιπτώσεις τους στην άγρια ζωή του κατοίκου του δάσους. Άλλες περιοχές της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας, της Αλάσκας και του Καναδά, επηρεάστηκαν επίσης από σφοδρές πυρκαγιές το 2019.

15. Τα «εγκαύματα» της Τουρκίας

Η Τουρκία είναι γνωστή για τις υψηλές θερμοκρασίες της - ειδικά το καλοκαίρι - αλλά ο θανατηφόρος καύσωνας του 2021, που ενισχύεται από τον καυτό αέρα της Βόρειας Αφρικής, έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της χώρας. Περισσότερες από 100 πυρκαγιές, που προκλήθηκαν από την έντονη θερμοκρασία, που  έσπασε ένα ρεκόρ 20 ετών , κατέστρεψαν πολλά μέρη των νότιων παράκτιων παραθεριστικών πόλεων της Τουρκίας στα τέλη Ιουλίου, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους και χιλιάδες ζώα. Σχεδόν 250.000 στρέμματα γης κάηκαν ενώ επί μέρες έβρεχε στάχτη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, καθώς και τουρίστες τράπηκαν σε φυγή από ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα δημοφιλή θέρετρα διακοπών Μαρμαρίς, Μανάβγατ και Αλικαρνασσό, καθώς οι πυρκαγιές συνέχισαν να μαίνονται ακόμα και στις αρχές Αυγούστου.

ethnos.gr 

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !