Στην Αθήνα ετοιμάζεται το πρώτο drive in σινεμά

Η επιστροφή του Drive In: Σινεμά και συναυλίες στην εποχή του ...

Σε περίπου δυο εβδομάδες θα είναι ανοιχτό στο κοινό

Ένα teaser κάνει τον γύρο του διαδικτύου αυτές τις ημέρες. Στη σελίδα που εμφανίστηκε ξαφνικά στο φέισμπουκ δεν υπάρχουν παραπάνω στοιχεία. Μόνο ένα countdown που μετρά αντίστροφα 18 μέρες, μέχρι την 1η Ιουνίου, που θα επιτραπεί η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων, όπως έχει ανακοινωθεί. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται το άνοιγμα ενός υπαίθριου σινεμά για αυτοκίνητα με το όνομα «Άθενς Ντράιβ-Ιν».

Η σελίδα καλεί το κοινό να καταχωρήσει τα στοιχεία του για να εξασφαλίσει μια θέση στον κινηματογράφο. Περισσότερες λεπτομέρειες όπως, όπως η τοποθεσία του drive-in, η χωρητικότητα ή άλλες πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες ούτε στη σελίδα athensdrivein.gr αλλά ούτε και στο φέισμπουκ.

Μια ωραία ιδέα επιστροφής στο μέλλον μιας και ο κορονοϊός μας ωθεί σε δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, όπως τότε στα ρετρό χρόνια της γρανίτας από λεμόνι και του Grease. Αναμένουμε.

Το πρώτο drive in άνοιξε στις 6 Ιουνίου του 1933, στην Αμερική. Οι θεατές πλήρωσαν μόλις 25 σεντς ανά αυτοκίνητο και ανά θεατή και η ταινία που παρακολούθησαν ήταν η βρετανική κωμωδία Wives Beware. Παρά την φρενίτιδα που επικράτησε στην Αμερική και την Ευρώπη, οι κινηματογράφοι αυτοκινήτων υπήρξαν λιγότερο δημοφιλείς στην Ελλάδα.

Υπήρξαν, βέβαια, αρκετά drive-in, στα οποία μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει συνήθως B-movies. Στη συνέχεια -και καθώς οι κινηματογράφοι αυτοί δεν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι- οι ταινίες που επέλεγαν ήταν αυστηρώς ερωτικού περιεχομένου.

Drive-in λειτούργησαν σε όλη την Ελλάδα (Αττική, Θεσσαλονίκη), ενώ ένα από τα γνωστά ήταν στην Αμμουδάρα Κρήτης. Στο Μαρούσι υπήρχε και το Αθενς Ντράιβ Ιν (στη Λεωφ, Κηφησίας), ενώ στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής υπήρχε το Αβάντι.

Drive-in λειτούργησε και στη Μαλακάσα, για μόλις 3 χρόνια, από το 1977 έως το 1980. Σήμερα η οθόνη στέκει ακόμα, αλλά ο χώρος είναι άδειος και παραμελημμένος. Μέχρι και στη μεγάλη οθόνη αποτυπώθηκαν τα drive-in. Στην ταινία Από πάνε στη χαβούζα (1984), ο πρωταγωνιστής Θανάσης Βέγγος οδηγεί ένα βυτιοφόρο σε έναν κινηματογράφο αυτοκινήτων. Πρόκειται για το Athens Drive In στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει και στην Ελλάδα μια προσπάθεια αναβίωσης της κουλτούρας του drive-in μέσα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, καθώς και από το 1ο En Lefko Film Festival με την προβολή της ταινίας «Μπόνι και Κλάιντ» στον Λυκαβηττό.

Ίσως τελικά το drive-in να μπορεί να αναβιώσει ξανά, καθώς αποτελεί μια εναλλακτική, οικονομική και νοσταλγική πρόταση για κινηματογραφική έξοδο.

Το έρημο drive-in της Μαλακάσας:


e-daily.gr
Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !