Δασοφύλακες: Αόρατη η πολιτική προστασία στη φωτιά στο Μάτι - Τα τρία λάθη που έγιναν

katastrofes_arthrooo

Για επιχειρησιακές ευθύνες κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους για τη φωτιά στο Μάτι οι Δασοφύλακες τονίζοντας ότι αυτές θα αποδοθούν από τη δικαιοσύνη.

Ειδικά για τη φωτιά που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς τη «μαύρη Δευτέρα» για το Μάτι, επισημαίνουν ότι «η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν αυτή φτάσει στον Ν. Βουτζά».

Όσον αφορά τη φωτιά στην Κινέττα εκφράζουν τη θλίψη τους για το γεγονός ότι έγιναν στάχτη 60.000 στρέμματα πευκοδάσους εκφράζοντας την ευχή «οι συνέπειες στο περιβάλλον από την οικολογική καταστροφή να μην έχουν περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες σε περιουσίες ή ζωές».

Όπως είπε σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Παπαδιάς «για να φτάσει η φωτιά στο Μάτι κάτι έφταιξε. Με αυτές τις καιρικές συνθήκες εκεί πρέπει να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιά τρείς ήταν οι παράγοντες που προκάλεσαν την τραγωδία:

- Το πρώτο ήταν εκτίμηση της φωτιάς στο ξεκίνημά της όταν πίστεψαν ότι θα φύγει βόρεια προς Διόνυσο. Μάλλον δεν είχαν καλή μετεωρολογική ενημέρωση

- Η δεύτερη αιτία είναι όταν ξέρεις ότι υπάρχει τέτοια επικινδυνότητα δεν στέλνεις όλη τη δύναμη στην Κινέττα, κρατάς πίσω οχήματα και έχεις διασπορά μέσα στα δάση. Δεν έφτασε αυτοκίνητο τα πρώτα πεντάλεπτα. Τη φωτιά την αντιμετωπίζεις τα πρώτα πέντε λεπτά

- Το τρίτο ήταν ένας κακός συντονισμός από την αόρατη πολιτική προστασία όταν τόσος κόσμος κάηκε και κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα

Ο κ. Παπαδιάς, το σπίτι του οποίου κάηκε στο Μάτι, κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία ότι «δεν χτύπησε σειρήνα, δεν χτύπησε καμπάνα, δεν ακούστηκε μηχανή ανύπαρκτη δημοτική αρχή. Στοιβαχτήκαν όλοι στο κόκκινο λιμανάκι γιατί όλοι πίστεψαν ότι θα μπλοκάρουν τη φωτιά στις κατασκηνώσεις».Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλληλων:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων και τα 1.000 περίπου μέλη εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες των καταστροφικών πυρκαγιών και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Όλοι οι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι τόσο από την τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και από την άδικη και αβάσταχτη απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής και σεβασμό στους νεκρούς και να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσους έχασαν τις περιουσίες τους, μιας και δικοί μας συνάδελφοι συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτούς που απώλεσαν τους κόπους μιας ζωής.

Όσο για την απόδοση ευθυνών τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε τις επιχειρησιακές ευθύνες, που κι αυτές υπάρχουν (και θα αποδοθούν πιστεύουμε) μιας και κατά την άποψή μας (που πηγάζουν από χρόνια εμπειρίας στα μέτωπα των πυρκαγιών) θεωρούμε ότι η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν αυτή φτάσει στον Ν. Βουτζά. Όσο για την περίπτωση της Κινέτας να αναφέρουμε μόνο το γεγονός ότι 60.000 στρέμματα καμένου πευκοδάσους και ανάμεσά τους και το μοναδικό ελατοδάσος των Γερανείων είναι παρελθόν, μας
θλίβει και μας θυμώνει ταυτόχρονα.

Η θλίψη και ο πόνος μας από την απώλεια ανθρώπινων ζωών ουσιαστικά ποτέ δεν ξεπερνιόνται. Ευχόμαστε μόνο οι συνέπειες στο περιβάλλον από την οικολογική καταστροφή να μην έχουν περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες σε περιουσίες ή ζωές.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κηδέψουμε τους νεκρούς μας με τιμή, χωρίς να ξεχάσουμε και (όταν καταλαγιάσει ο ανείπωτος πόνος) να ακούσουμε επιτέλους με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα τις επιστημονικές αναλύσεις και προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Η Ομοσπονδία Δασοφυλάκων συναισθανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών, δηλώνει έτοιμη να προσέλθει σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο με προτάσεις και ιδέες συμβάλλοντας έτσι στη χάραξη μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής για τις δασικές πυρκαγιές.

Δεν θα ξεχάσουμε»
Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !