Το «ριφιφί» του αιώνα! Έκλεψαν βασιλικά στέμματα ανεκτίμητης αξίας – Ξέφυγαν με σκάφος

Το «ριφιφί» του αιώνα! Έκλεψαν βασιλικά στέμματα ανεκτίμητης αξίας – Ξέφυγαν με σκάφος | Newsit.gr

Φτερά έκαναν βασιλικά κοσμήματα που ανήκουν στη σουηδική βασιλική οικογένεια. Η αστυνομία καταδίωξε τους δράστες που ξέφυγαν με σκάφος έξω από τον καθεδρικό ναό Strängnäs, στη νοτιοανατολική Σουηδία.

Οι κλέφτες άρπαξαν το στέμμα του βασιλιά Karl IX, το στέμμα της βασίλισσας Kristina και μία βασιλική σφαίρα. Ο Karl IX ήταν βασιλιάς της Σουηδίας από το 1604 μέχρι τον θάνατό του το 1611. Τα δύο στέμματα είναι ταφικές κορώνες από το 1611. Αργότερα έκαναν εκταφή και άρχισαν να τα παρουσιάζουν σε εκθέσεις.

«Είναι μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια κλοπή από τη σουηδική κοινωνία» δήλωσε ο Christofer Lundgren από τον καθεδρικό ναό.

Ο καθεδρικός ναός ήταν ανοιχτός στο κοινό όταν έκλεψαν τα κοσμήματα από κλειδωμένα γυάλινα κουτιά.

«Είναι 1-0, έκλεψαν κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας»

«Είναι 1-0 για αυτούς τώρα. Έχω μιλήσει με κάποιον στο διοικητικό συμβούλιο και λέει ότι δεν είναι δυνατό να τους προσδώσει οικονομική αξία. Είναι ανεκτίμητα αντικείμενα εθνικού ενδιαφέροντος. Ψάχνουμε ένα μικρό και ανοιχτό ταχύπλοο σκάφος. Έχουμε κάποιες πληροφορίες για το που μπορεί να είναι. Εξετάζουμε όλες τις πληροφορίες. Με πλοίο μπορείς να φτάσεις στα Mälaren, Köping ή Arboga στα δυτικά ή στα Västerås, Eskilstuna or Stockholm αν κατευθυνθείς ανατολικά» τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε τους δύο δράστες να επιβιβάζονται βιαστικά στο σκάφος. «Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία και τους το είπαμε. Μας ενημέρωσαν ότι είχαν πάρει κάτι από τον καθεδρικό ναό. Κατάλαβα αμέσως ότι είναι κλέφτες από τον τρόπο που συμπεριφέρονταν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που κλέβουν κοσμήματα της βασιλικής οικογένειας. Το 2012 ένας 19χρονος παραδέχτηκε ότι έκλεψε κοσμήματα αξίας 102.000 λιρών από το διαμέρισμα της πριγκίπισσας Christina κοντά στο παλάτι. Πούλησε τα περισσότερα σε δύο εμπόρους ναρκωτικών και έριξε μια τιάρα από γέφυρα στη Στοκχόλμη.
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !