Η καλαίσθητη απλότητα της Κύθνου

Η καλαίσθητη απλότητα της Κύθνου

Ένα από τα πιο όμορφα και όχι τόσο προβεβλημένα νησιά των Κυκλάδων, αν και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αττική, η Κύθνος είναι από τους προορισμούς αυτούς που σε κερδίζουν αμέσως. Είναι η αυθεντική ατμόσφαιρα των οικισμών της, είναι οι ήπιες γραμμές του τοπίου της, είναι βέβαια και οι δεκάδες παραλίες της- όπως η φημισμένη Κολώνα της φωτογραφίας.

Βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες, ανάμεσα σε Τζιά και Σέριφο, και το ονομάζεται επίσης και Θερμιά, όνομα που αποδίδεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Η Κύθνος έχει πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς τα πρώτα ίχνη του ανθρώπου στο νησί εντοπίζονται στο τέλος της Μεσολιθικής Εποχής, περίπου 10.000 χρόνια από σήμερα.

Το πιο γνωστό μέρος της είναι αναμφίβολα ο οικισμός Κανάλα με τη φημισμένη Παναγιά του. Ο οικισμός χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, στη θέση του αρχικού ναού, όπου, όπως λέγεται ντόπιοι ψαράδες βρήκαν την εικόνα της Παναγίας. Η παράδοση λέει ότι η εικόνα ανασύρθηκε από τα δύχτια ψαράδων στο στενό (κανάλι) ανάμεσα στην Κύθνο και την Σέριφο, εξ ού και η ονομασία Κανάλα.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα ή Μεσαριά. Οι μεγαλύτεροι οικισμοί είναι η Δρυοπίδα, τα Λουτρά, με τις πηγές, και η Παναγιά Κανάλα. Λιμάνι της Κύθνου είναι ο Μέριχας.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κύθνου είναι το σπήλαιο Καταφύκι, στο νότιο άκρο της Δρυοπίδας. Το φυσικό μέρος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από έναν υπόγειο χείμαρρο, ο οποίος λάξευσε καλλιτεχνικά τα τοιχώματα και το τεχνητό από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος.
ΚΥΘΝΟΣΚΥΘΝΟΣΚΥΘΝΟΣΚΥΘΝΟΣΚΥΘΝΟΣΚΥΘΝΟΣΚΥΘΝΟΣ
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !