Κύπρος και Ελλάδα απαντούν στις τουρκικές προκλήσεις – Το σενάριο που εκνεύρισε την Άγκυρα

Κύπρος και Ελλάδα απαντούν στις τουρκικές προκλήσεις – Το σενάριο που εκνεύρισε την Άγκυρα | Newsit.gr
Κύπρος και Ελλάς απαντούν συντονισμένα και μεθοδικά στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διεξάγοντας ακόμα μια άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Βάσει πληροφοριών της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Hellas Journal», ενώ η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, μέσω ναυτικών οδηγιών (Navtex), δια των οποίων ανακοινώνεται πως θα προχωρήσει σε έρευνες εντός τεμαχίων που εμπίπτουν στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, η Κυπριακή Δημοκρατία απαντά στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της προχωρούν απρόσκοπτα, θέτοντας τους νέους πυλώνες ισχύος, μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών και συμμαχιών (Τριμερείς) στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς, στα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας να μετατραπεί σταδιακώς σε μια υπολογίσιμη ναυτική κι όχι μόνο δύναμη στην περιοχή, αυτά θα συνεπικουρούνται πρωτίστως από την Ελλάδα, το Ισραήλ, χώρα που την προμήθευσε με το υπερσύγχρονο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης – πλατφόρμα οπλισμού, καθώς και την Αίγυπτο.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της αποστολής Unifil, της διεθνούς ναυτικής παρουσίας στα ανοιχτά του Λιβάνου, ελληνικές ναυτικές μονάδες θα αποσπαστούν και θα προχωρήσουν συνεκπαιδεύσεις με Κύπριους συναδέλφους τους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Εντός αυτού του πλαισίου διεξήχθη ακόμη μια άσκηση μόλις προ ολίγων ωρών. Η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» έλαβε μέρος σε διμερή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, υπό την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ-03/18», η οποία διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, εντός των ορίων ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά της Κύπρου στην άσκηση έλαβε μέρος ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς.

Το ενοχλητικό σενάριο της άσκησης που εκνεύρισε την Άγκυρα

Το σενάριο της άσκησης σχετιζόταν με «ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα» και μάλιστα αυτό είχε συμβεί σε πλοία-πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Λάρνακας, σε πλήρη συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !