Γερμανία: Με λύση αλά «Αμυγδαλέζα» αποφεύχθηκε η πολιτική κρίση

merkel_arthroo

Αρραγής φαίνεται να διατηρείται εν τέλει, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός, προς μεγάλη ανακούφιση των αγορών και όχι μόνο. Τον τελευταίο μήνα, άλλωστε, αυτός διασαλεύτηκε για τα καλά, ύστερα από μία σφοδρή πολιτική κρίση που συντάραξε την μόλις τριών μηνών και ήδη εύθραυστη κυβέρνηση Μέρκελ. Το “αντάρτικο” του Χόρστ, υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (Βαυαρία) εξαιτίας του μεταναστευτικού, έσπρωξε την κυβέρνηση ένα βήμα πριν από τον γκρεμό.

Εξάλλου, στην περίπτωση που Μέρκελ και Ζεεχόφερ δεν ερχόντουσαν σε συμβιβασμό, υπήρχε άμεσος κίνδυνος για κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και διενέργεια πρόωρων εκλογών σε δύο με τρεις μήνες ή σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, όπου τη θέση των Χριστιανοκοινωνιστών θα έπαιρναν οι Πράσινοι. Ύστερα, όμως, από τριήμερες διαπραγματεύσεις και πολλές προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση, η καγκελάριος και οι κυβερνητικοί της εταίροι μοιάζουν να βρήκαν κοινό έδαφος στο ζήτημα που τους δίχασε: την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» σχηματίστηκε μετά κόπων και βασάνων, έπειτα από πολλές δυσκολίες τον περασμένο Μάρτιο. Αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας CSU και τους σοσιαλδημοκράτες. Η τριβή πρώτο εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών εξοργίστηκε όταν η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε το σχέδιο του για την αυστηροποίηση της πολιτικής αναφορικά με το άσυλο. Συγκεκριμένα, η Μέρκελ εναντιώθηκε στην προβλεπόμενη επαναπροώθηση όσων προσφύγων και μεταναστών έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός Εσωτερικών ήρθε σε μετωπική σύγκρουση μαζί της. Η ένταση κορυφώθηκε με την απειλή του Ζεεχόφερ να παραιτηθεί. «Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», δήλωσε. Αναφερόταν στις φήμες που ήθελαν τη Μέρκελ να εξετάζει το ενδεχόμενο αποπομπής του Ζέεχοφερ, σε περίπτωση που προχωρούσε μονομερώς στην εφαρμογή του σχεδίου του.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τη διαφορά, οργανώνοντας νέα συνάντηση της Καγκελαρίου με τον Ζεεχόφερ χθες το βράδυ. Εκεί, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα γερμανικά σύνορα, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και σε περίπτωση απόρριψης θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις. Κατόπιν αυτού, ο Χριστιανοκοινωνιστής ηγέτης παραμένει στο υπουργείο. 

Το εάν πρόκειται για πραγματική γεφύρωση του χάσματος ή για απλή πρόσκαιρη ανακωχή θα φανεί σύντομα. Τα δύο αδελφά κόμματα συνεργάστηκαν στενά σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Πλέον, όμως, οι Χριστιανοδημοκράτες, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, έχουν μετακινηθεί αριστερότερα, προς το κέντρο, ενώ οι οι Χριστιανοκοινωνιστές δέχονται μεγάλη εκλογική πίεση από το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Λόγω αυτού, δεν έχουν περιθώρια να κάνουν βήματα πίσω στο μεταναστευτικό. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από την πρωτοφανή αποφασιστικότητα με την οποία ο αρχηγός τους συγκρούστηκε με την Καγκελάριο. Τα απόνερα της σύγκρουσης αυτής αποτυπώθηκαν και στο χρηματιστήριο, στο οποίο επικράτησαν χθες πτωτικές τάσεις, υπό το βάρος των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας. Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,43% και διαμορφώθηκε στα 1,1633 δολάρια. Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σχολίασε την κυβερνητική κρίση που πλήττει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «το τέλος του παλαιού κομματικού συστήματος στη Γερμανία».
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !