Πέρασε ξανά από τη Βουλή στα Σκόπια η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Πέρασε ξανά από τη Βουλή στα Σκόπια η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» | Newsit.gr

Με 69 ψήφους υπέρ και έναν βουλευτή να απουσιάζει, η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για τη «Βόρεια Μακεδονία» πέρασε, για δεύτερη φορά, από τη Βουλή των Σκοπίων. Τέθηκε για δεύτερη φορά σε ψήφιση εξαιτίας του βέτο που έθεσε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, που αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία.

Και αυτή τη φορά, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) αποχώρησαν από την αίθουσα, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην ομιλία του επανέλαβε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια δεν θέτει σε κίνδυνο τη «μακεδονική» ταυτότητα και εθνότητα. Και κάλεσε τον πρόεδρο των Σκοπίων να την επικυρώσει, καθώς δεν γίνεται να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, παραβιάζοντάς το.

Το βέτο… «τσέπης» του Ιβανόφ στη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Και την πρώτη φορά η συμφωνία για “Βόρεια Μακεδονία” υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 69 ψήφους. Ο Γιόργκι Ιβανόφ δεν την υπέγραψε και έτσι πέρασε ξανά από τη Βουλή των Σκοπίων.

Μετά το δεύτερο «ναι» της Βουλής, ο Ιβανόφ είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τη συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, έχει διαμηνύσει ότι θα του κάνει πρόταση μομφής και θα τον καθαιρέσει.

Ωστόσο αναμένεται και νέα καθυστέρηση στο ζήτημα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες Μέσων Ενημέρωσης στα Σκόπια, ο Ιβανόφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο “βέτο της τσέπης”, όπως είχε κάνει και με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !