Παράνοια: Αντιεμβολιαστές αρνούνται να διασωληνωθούν - Νέο περιστατικό στον «Ευαγγελισμό»


Νέο περιστατικό άρνησης ασθενούς με κορωνοϊό, αλλά και τον συγγενών του να διασωληνωθεί καταγράφηκε χθες στον «Ευαγγελισμός».


Την αποκάλυψη έκανε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθηνών – Πειραιώς, κ. Ματίνα Παγώνη.

«Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δε δέχονται τη νόσο και δε θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο. Ο ασθενής και οι συγγενείς δεν τού επέτρεπαν να διασωληνωθεί. Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους», δήλωσε η κ. Παγώνη μιλώντας στον Σκάϊ.

Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχουν κριτήρια διασωλήνωσης για κάθε ασθενή και ότι ο γιατρός δεν αποφασίζει μόνος του πότε θα προχωρήσει ή όχι στη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.

Ο θάνατος της 54χρονης που προκάλεσε παρέμβαση εισαγγελέα


Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, διετάχθη εισαγγελική έρευνα από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. για το θάνατο μίας ανεμβολίαστης γυναίκας, η οποία είχε αρνηθεί τη διασωλήνωση.

Η υπόθεση αφορούσε το θάνατο μία 54χρονης γυναίκας που φέρεται να αρνήθηκε τη διασωλήνωση.

Η προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης, δεν αφορά τους γιατρούς του νοσοκομείου οι οποίοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκτέλεση του καθήκοντός τους, αλλά σε όλα εκείνα τα πρόσωπα που απέτρεψαν ή εμπόδισαν τους γιατρούς από την έγκαιρη διασωλήνωση της ασθενούς.

Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι θανατηφόρος έκθεση, ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.


Η 54χρονη ανεμβολίαστη γυναίκα, νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό με κορωνοϊό και καθώς η υγεία της επιδεινώθηκε λόγω των υποκειμένων νοσημάτων που την ταλαιπωρούσαν, οι γιατροί ζήτησαν τη διασωλήνωσή της.

Εκείνη αρνήθηκε την διασωλήνωση ζητώντας μάλιστα από δικηγόρο να την εκπροσωπήσει και να μην επιτρέψει το ιατρικό προσωπικό να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, ενώ μέσω του προσωπικού της προφίλ στο Facebook καλούσε σε βοήθεια προκειμένου να μη διασωληνωθεί.

Τα πρωτόκολλα της διασωλήνωσης


Εξηγώντας τα πρωτόκολλα της διασωλήνωσης, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι από τους ασθενείς με κορωνοϊό που φτάνουν στα νοσοκομεία, κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν βαρύτατη πνευμονία και να χρειαστούν οξυγόνο. «Έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πνευμονίας, όμως μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει οπωσδήποτε να διασωληνωθούν για να εξασφαλίσουμε την οξυγόνωση και να προφυλάξουμε όλα τα όργανα», σημείωσε. Τόνισε δε ότι το 40%-50% των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, επιζούν και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήματα.

Με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών ότι ασθενείς αρνούνται να διασωληνωθούν, επισήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, αρχικά ο γιατρός προσπαθεί να πείσει τους συγγενείς ότι υπάρχει ελπίδα και θεραπεία. Αν αυτοί επιμείνουν, καταδικάζοντας ουσιαστικά τον ασθενή σε θάνατο, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον εισαγγελέα για να πάρει την εντολή να προχωρήσει.

«Είναι πρωτάκουστο αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τώρα το πρόβλημα ήταν να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για να σωθούν οι άνθρωποι. Αυτό, το να μην υπάρχει η διάθεση από τους συγγενείς και από τον ίδιο τον ασθενή να διασωληνωθεί, οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια διασωλήνωσης που σώζουν ζωές. Είναι αδιανότητο να μη θέλεις τη θεραπεία», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.

Tags :-
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !