Ηλεκτροκίνηση: Κρατική… τρικλοποδιά στην κρατική επιδότηση


Εκατοντάδες αιτήσεις επιδότησης για επιλογή ηλεκτρικού αυτοκινήτου ακυρώνονται λόγω κορονωχρεών, βάζοντας τρικλοποδιά στη διάθεση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, για την προώθηση της καθαρής ηλεκτροκίνησης στη χώρα…

Τεράστια προβλήματα έχουν προκληθεί σε εκατοντάδες αιτήσεις κυρίως ηλεκτρικών αυτοκινήτων (αλλά και ποδηλάτων – φορτιστών) που κατατίθενται μέσω του ιδιαίτερα δυναμικού προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» καθώς πολλά φυσικά πρόσωπα δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εξαιτίας χρεών που δημιουργήθηκαν με τον κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, μας έχουν έρθει πολλές καταγγελίες απο ιδιώτες που ενώ οι ίδιοι είναι ενήμεροι φορολογικά (δεν χρωστάνε ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους) δεν μπορούν να εκδώσουν on line την απαραίτητη φορολογική ενημερότητα για να συμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης, λόγω κάποιας ληξιπρόθεσμης οφειλής εταιρείας που μετέχουν μετοχικά, ή στο Δ.Σ.

Και αυτό συμβαίνει σήμερα με τις εταιρείες να έχουν πληγεί από τον ενάμιση χρόνο lockdown, ενώ παράλληλα περιμένουν με αγωνία τις προαναγγελθείσες γενναίες ρυθμίσεις για τα κορωνοχρέη που έχουν δημιουργηθεί.

Τονίζουμε πως οι ίδιοι οι ιδιώτες, παρότι δεν χρωστούν με το προσωπικό τους ΑΦΜ, δεν μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στο πρόγραμμα επιδότησης, και να επιλέξουν ένα πράσινιο-ηλεκτρικό ΙΧ. Με λίγα λόγια το ίδιο το Κράτος «φρενάρει» την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα.

Μαθαίνουμε πως το θέμα έχει ήδη φτάσει στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου καθώς πολλές αιτήσεις που αφορούν όπως προαναφέραμε στην επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ακυρώνονται καθώς δεν μπορεί να προσκομιστεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής της αίτησης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και περιλαμβάνουν:

Δικαιολογητικά υποβολής Φυσικού Προσώπου:


α. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας των ωφελουμένων,

β. Έγγραφο πιστοποίησης ΑΦΜ (Εκκαθαριστικό εφορίας ή εκτύπωση των στοιχείων μέσω του www.gsis.gr) των ωφελουμένων,

γ. Έντυπο Ε1 ή μισθωτήριο συμβόλαιο από το www.gsis.gr ή Ε9, από τα οποία θα προκύπτει ότι ο ωφελούμενος έχει δικαίωμα εγκατάστασης και είναι ιδιοκτήτης/μισθωτής του σημείου,

δ. Άδεια κυκλοφορίας προς απόσυρση οχήματος (στην περίπτωση που δηλώνει απόσυρση) προγενέστερη της 01.01.2013 και απόδειξη καταβολής τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους.

ε. Επίσημη προσφορά η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα του προμηθευτή για το όχημα που θα επιλεγεί.

στ. Επίσημη προσφορά για το σημείο επαναφόρτισης και τον τύπο που επιλέγεται σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη της Δράσης,

ζ. Τυποποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση των ωφελουμένων, η οποία θα περιλαμβάνεται στον οδηγό δράσης για την βεβαίωση ότι έλαβε γνώση των όρων του προγράμματος και αποδοχή τους.

η. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας / συγκυριότητας Υπεύθυνη Δήλωση, με την δηλώνουν την συναίνεση

τους για να καθίσταται ο ένας συγκύριος εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και εκχωρούν την απαίτηση τους στον συγκύριο (στην περίπτωση απόσυρσης).

θ. Γνωμάτευση Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπως έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (μόνον για Άτομα με Αναπηρία)

ι. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που να πιστοποιεί το ότι ο ωφελούμενος εντάσσεται στην κατηγορία των πολυτέκνων.


Δικαιολογητικά υποβολής Ταξί


α. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας,

β. Έγγραφο πιστοποίησης ΑΦΜ (Εκκαθαριστικό εφορίας ή εκτύπωση των στοιχείων μέσω του www.gsis.gr),

γ. Έντυπο Ε1 τελευταίας φορολογικής χρήσης,

δ. Άδεια κυκλοφορίας προς απόσυρση οχήματος προγενέστερη της 01.01.2013 και απόδειξη καταβολής τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους

ε. Άδεια ΤΑΞΙ σε ισχύ,

στ. Επίσημη προσφορά η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα του προμηθευτή για το όχημα που θα επιλεγεί,

ζ. Υπεύθυνη Δήλωση σώρευσης κρατικών ενισχύσεων.

η. Τυποποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση η οποία θα περιλαμβάνεται στον οδηγό δράσης για την βεβαίωση ότι έλαβε γνώση των όρων του προγράμματος και αποδοχή τους.

θ. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας / συγκυριότητας, Υπεύθυνη Δήλωση, με την δηλώνουν την συναίνεση τους για να καθίσταται ο ένας συγκύριος εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και εκχωρούν την απαίτηση τους στον συγκύριο (στην περίπτωση απόσυρσης).

ι. Γνωμάτευση Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπως έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (μόνον για Άτομα με Αναπηρία)

Δράση επιδότησης ηλεκτροκίνητων οχημάτων δίκυκλων και ποδηλάτων

ια. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που να πιστοποιεί το ότι ο ωφελούμενος εντάσσεται στην κατηγορία των πολυτέκνων

Δικαιολογητικά υποβολής Νομικά Πρόσωπα


α. Σύσταση εταιρίας από ΓΕΜΗ,

β. Πιστοποιητικό νόμιμης εκπροσώπησης από ΓΕΜΗ,

γ. Έντυπο Ε3 ή Ν της τελευταίας φορολογικής χρήσης,

δ. Εκτύπωση Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας από gsis.gr,

ε. Επίσημη προσφορά η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα του προμηθευτή για το όχημα/τα που θα επιλεγεί/ούν,

ζ. Άδεια κυκλοφορίας προς απόσυρση οχήματος (στην περίπτωση που δηλώνει απόσυρση) προγενέστερη της 01.01.2013 και απόδειξη καταβολής τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους.

η. Τυποποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση η οποία θα περιλαμβάνεται στον οδηγό δράσης για την βεβαίωση ότι έλαβε γνώση των όρων του προγράμματος και αποδοχή τους.

θ. Υπεύθυνη Δήλωση σώρευσης κρατικών ενισχύσεων.

ι. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας / συγκυριότητας, Υπεύθυνη Δήλωση, με την δηλώνουν την συναίνεση τους για να καθίσταται ο ένας συγκύριος εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και εκχωρούν την απαίτηση τους στον συγκύριο (στην περίπτωση απόσυρσης).

ια. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να βεβαιώνεται ότι η εταιρία δεν τελεί υπό καθεστώς πτώχευσης ή θέσης σε αναγκαστική διαχείριση.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες οι οποίες αφορούν:

Δικαιολογητικά ολοκλήρωσης και καταβολής της ενίσχυσης σε Φυσικά Πρόσωπα


α. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα,

β. Σύμβαση leasing εφόσον πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση οχήματος,

γ. Τιμολόγιο/απόδειξη αγοράς οχήματος/δικύκλου/ποδηλάτου,

δ. Ειδικά για την περίπτωση ηλεκτρικού ποδηλάτου απαιτείται η προσκόμιση των Υπεύθυνων δηλώσεων του αγοραστή και πωλητή που να βεβαιώνουν την συμβατότητα του επιδοτούμενου μέσου με τους όρους της παρούσας

ε. Έγγραφο που να βεβαιώνει το ΙΒΑΝ του δικαιούχου (πχ φωτογραφία του βιβλιαρίου, εκτύπωση από e-banking κλπ)

στ. Αποδεικτικό ταξινόμησης του οχήματος (εξαιρούνται τα ηλεκτρικά ποδήλατα),

ζ. Βεβαίωση οριστικής διαγραφής του οχήματος (εφόσον έχει επιλεγεί απόσυρση)

Δικαιολογητικά ολοκλήρωσης και καταβολής της ενίσχυσης Ταξί


α. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα,

β. Τιμολόγιο αγοράς οχήματος,

γ. Πιστοποίηση ΙΒΑΝ δικαιούχου,

δ. Αποδεικτικό ταξινόμησης του οχήματος,

ε. Βεβαίωση οριστικής διαγραφής του οχήματος ,

στ. Η σύμβαση leasing υπογεγραμμένη από του συμβαλλόμενους με σαφείς όρους και την υποχρέωση αγοράς στην λήξη της σύμβασης.

Δικαιολογητικά ολοκλήρωσης και καταβολής της ενίσχυσης σε Νομικά Πρόσωπα


α. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα,

β. Σύμβαση leasing εφόσον πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση οχήματος,

γ. Τιμολόγιο αγοράς κάθε οχήματος/δικύκλου ή ενός ενιαίου τιμολογίου εφόσον ο προμηθευτής είναι κοινός,

δ. Πιστοποίηση ΙΒΑΝ δικαιούχου,

ε. Αποδεικτικό ταξινόμησης κάθε οχήματος (εξαιρούνται τα ηλεκτρικά ποδήλατα),

στ. Βεβαίωση οριστικής διαγραφής του οχήματος (εφόσον έχει επιλεγεί απόσυρση),

ζ. Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης και μη υποβολής αίτησης πτώχευσης,

η. Πιστοποιητικό περί μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση.


Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !